Μαριαλένα Μακροπούλου.Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Φωτή Ξύδα .
Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να δηλώσω υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος έπαιξε η ιδιαιτέρως αξιόλογη προσωπικότητα και το βαρύ βιογραφικό του ίδιου του κ. Ξύδα. Οι εικόνες και οι εμπειρίες που απεκόμισε από όλες τις πόλεις του κόσμου από όπου υπηρέτησε σαν πρέσβης, είναι αυτές που θα μας δώσουν επιτέλους την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Άκουσα πρόσφατα από συμπολίτη μας την φράση «πως ένας πρέσβης γνωρίζει από αυτοδιοίκηση ». Μα ένας άνθρωπος που έχει ουσιαστικά διοίκηση και χειρισθεί τις πιο δύσκολες και κρίσιμες καταστάσεις της χώρας μας και την έχει εκπροσωπήσει επάξια σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ο καταλληλότερος και ικανότερος να διοικήσει έναν δήμο. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είναι ανεπάγγελτος και όσοι τον ξέρουν καλά θα θυμούνται πως όλα του τα χρόνια περίμενε την συνταξιοδότησή του για επιστρέψει στο νησί που λατρεύει, «στην Μυτιλήνη μας» όπως χαρακτηριστικά λέει.
Παρατήρησα επίσης, πως λίγο- πολύ, όλοι μας παραπονιόμαστε και γκρινιάζουμε για το ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν επιτέλεσαν έργο, δεν φρόντισαν για τα απλά καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του νησιού, δεν έφεραν ανάπτυξη με νέα έργα, δεν έφεραν τουρισμό. Για το ότι τούτο το μέρος έχει «μείνει πίσω». Κατανοώ φυσικά διότι είμαι μηχανικός και οι τεχνικές-περιβαλλοντικές μελέτες είναι η δουλειά μου συνεπώς γνωρίζω καλά πως η γραφειοκρατία στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλο εμπόδιο που δε μας επιτρέπει πολλές φορές να προχωρήσουμε με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, όμως με θέληση, επιμονή και γνώση όλα είναι δυνατά!
Κανείς όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να πάρει κάτι στα χέρια του και να προσπαθήσει να προσφέρει. Για να αλλάξει κάτι πρέπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, να δράσουμε, να προασπίσουμε, να προσπαθήσουμε για το καλό του τόπου! Και το καλό του τόπου είναι ένα και κοινό για όλους μας!
Και κάπως έτσι προέκυψε και η απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά.
Μετά το πέρας των φοιτητικών μου χρόνων, αποφάσισα να επιστρέψω στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τη Μυτιλήνη. Οι αναμνήσεις από το νησί μου πάμπολλες και η αγάπη μου γι’ αυτό ιδιαίτερη. Παρότι όμως πρόκειται για ένα νησί με τεράστιες δυνατότητες δυστυχώς διαπιστώνω ότι λείπουν αρκετές βασικές υποδομές. Όπως για παράδειγμα, η οδοποιία. Κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού οι οποίοι είναι άκρως επικίνδυνοι πλέον για τους οδηγούς.
Το μείζον θέμα της καθαριότητας το οποίο είναι τόσο απλό, αλλά αποδείχθηκε τόσο περίπλοκο.
Αποκομιδή απορριμμάτων με σωστό προγραμματισμό ώρας και περιοχών.
Ανεφοδιασμός των καταστημάτων εκτός ώρα αιχμής, διότι προκαλείται έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Διατήρηση της βιοποικιλότητας και έγκαιρος καθαρισμός των πάρκων.
Έλεγχος της καταλληλότητας στις παιδικές χαρές.
Και φυσικά τεράστιας σημασίας είναι και το θέμα του τουρισμού στο νησί μας. Η Λέσβος διαθέτει δυνατότητες για προσέλκυση τουριστών από όλο τον κόσμο. Εναλλακτικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, καθώς και πολιτισμικός τουρισμός οι βασικοί άξονες! Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη λειτουργία και οργάνωση των μνημείων που διαθέτουμε, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα και εγκαταλελειμμένα με αποτέλεσμα να μην είναι καν προσβάσιμα από τους τουρίστες. Επίσης, το θέμα των τοπικών συγκοινωνιών είναι αρκετά σημαντικό διότι το νησί είναι πολύ μεγάλο και τα δρομολόγια δεν επαρκούν.
Η τάξη όσον αφορά το κυκλοφοριακό με ενοχλεί ιδιαίτερα στην πόλη μας. Διαισθάνομαι ότι επικρατεί μια αδιαφορία των αρχών και μια αδιαφορία των πολιτών ταυτοχρόνως, καθώς καθημερινά τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα που βλέπουμε παρκαρισμένα πάνω σε πεζοδρόμια και σημεία δημιουργούν μια ταλαιπωρία στους πεζούς και αναρχία στην πόλη.
Δημιουργία ποδηλατοδρόμων για τους οποίους υπάρχουν ήδη μελέτες, οι οποίες όμως έχουν κολλήσει στο στάδιο των εγκρίσεων.
Ανάπλαση των παραλιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
Διεκδίκηση και απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων ΕΣΠΑ με σκοπό να γίνουν όσο περισσότερα έργα είναι δυνατόν.