Search

Φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης ο Στρατής Βαλαμιός

Την Παρασκευή ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης,  υποψήφιος για το οποίο είναι από ελληνικής πλευράς, ο Στρατής Βαλαμιός μαζί με την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση και την Σούζαν Σάραντον. Οι πιθανότητες το βραβείο να αποδοθεί στον ψαρά της Συκαμιάς που  έσωσε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές με τη βάρκα του είναι μεγάλες ενώ ήδη συνεργεία ξένων ΜΜΕ φτάνουν στο νησί.

«Δεν ξέρω πώς διάλεξαν εμένα, μου είπαν ότι ήρθε κάποιος στο χωριό και ρώτησε ποιος έχει τρέξει πιο πολύ για να σώσει πρόσφυγες και οι χωριανοί είπαν το όνομά μου, αλλά δεν είναι για μένα. Εγώ είμαι συμβολικά είναι για όλους τους χωριανούς», είχε πει ο Στρατής όταν ανακοινώθηκε επίσημα η υποψηφιότητα του για το Νόμπελ Ειρήνης από τον  πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινό τον Φλεβάρη.

Ο Στρατής Βαλαμιός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Όταν δεν χρησιμοποιεί τη βάρκα του για να κερδίσει τα προς το ζην, σώζει κόσμο που κινδυνεύει μαζί με τους άλλους ψαράδες της περιοχής.

Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλαμιός μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι γιατί έπρεπε». Το ίδιο λέει και ο Στρατής “Δεν μπορείς να βλέπεις κόσμο δίπλα σου να πνίγεται και να μην κάνεις κάτι.Όλος ο κόσμος βοηθάει». 

 Σε 376 ανέρχονται οι μνηστήρες του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, 228 είναι τα άτομα και 148 οι οργανισμοί που διαγωνίζονται για τον τίτλο. Την περασμένη χρονιά η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας.

Η επιλογή των βραβευθέντων με Νόμπελ καλύπτεται πάντα με ένα πέπλο μυστικότητας – τα ονόματα των υποψηφίων δίνονται στη δημοσιότητα 50 χρόνια μετά την απόφαση, γεγονός που καθιστά την πρόβλεψη δύσκολη. Ακολουθούν όμως, μερικά από αυτά που οι δημοσιογράφοι της Guardian πιστεύουν πως έχουν μεγάλη πιθανότητα για να το κερδίσουν φέτος.

Τα «Λευκά Κράνη» της Συρίας
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών του πολέμου στη Συρία, τα Λευκά Κράνη, μια ομάδα εργαζομένων εθελοντών διάσωσης, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες – με ορισμένες εκτιμήσεις να φτάνουν έως και τα 60.000 άτομα – από τα ερείπια και τα πεδία των μαχών. Τα μέλη της ομάδας, που αποτελούνταν πριν από τον πόλεμο, από την μεσαία τάξη, έχουν χάσει 160 δικούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκοτώθηκαν από πυραύλους που έριξαν σε κτίρια που είχαν ήδη βομβαρδιστεί.

 Είναι οι πρώτοι που εμφανίζονται μετά από κάθε αεροπορική επιδρομή, αναζητώντας μέσα από μπάζα και ερείπια νεκρούς και τραυματίες, φορώντας τα διακριτικά λευκά κράνη που τους έδωσαν το όνομά τους. Το σύνθημά τους καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία, είναι «αν σώσουμε μια ζωή, είναι σαν να σώζουμε την ανθρωπότητα».

Οι εθελοντές ήταν ένα από τα λίγα σημάδια ελπίδας σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Έχουν χαιρετιστεί από πολλούς στη Συρία και την Ευρώπη, ως πρότυπο της κοινοτικής συνεργασίας και της συνύπαρξης αλλά και της επιτυχίας.

Άνγκελα Μέρκελ
Όταν η γερμανίδα καγκελάριος θεωρήθηκε φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης το 2015, για την πολιτικής της υπέρ των ανοιχτών θυρών στους πρόσφυγες, υπήρχε έντονη εσωτερική αντίδραση από την αντιπολίτευση, με το 73% των Γερμανών να θεωρεί πως δεν θα το κέρδιζε.Η πολιτικής της για τους πρόσφυγες, για την οποία η Μέρκελ δέχεται εγκωμιαστικά σχόλια εκτός Γερμανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών των απλών Γερμανών.

Πάπας Φραγκίσκος
Κανένας Πάπας δεν έχει κερδίσει μέχρι τώρα το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρείται φαβορί για φέτος.

Δεδομένου ότι έγινε ποντίφικας πριν από τρεισήμισι χρόνια, έχει κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων – όχι μόνο καθολικών – σε όλο τον κόσμο για την ισχυρή θέση που έχει λάβει σε θέματα όπως οι πρόσφυγες, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή.

Χουάν Μανουέλ Σάντος και Τιμοσένκο
Ο Κολομβαινός πρόεδρος, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και ο ηγέτης της αριστερής ομάδας  Farc, Ροντρίγκο Λοντόνο, γνωστός ως Τιμοσένκο, θεωρούνται κορυφαίοι υποψήφιοι για τα βραβεία για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας τον περασμένο μήνα για τον τερματισμό 52 χρόνων πολέμου.