Search

Μετανάστευση και Φυγή:Η Λέσβος στο ινστιτουτο Goethe

To Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Story Doc και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs παρουσιαζει τη Δεύτερα 17 Οκτωβριου μια βραδιά με προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις με πολλούς καλεσμένους,σκηνοθέτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, κατοίκους της Λέσβου, αλλά και επιστήμονες που εργάζονται με μετανάστες, πρόσφυγες και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Θα προβληθεί το διεθνώς βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου
«Ο πιο μακρύς δρόμος» παρουσία της ίδιας, του επ. Καθηγητή Κώστα Μάγου και της Διευθύντριας του Κέντρου «Επάνοδος», Δρ. Φωτεινή Μιλιώνη.

Θα παρουσιαστούν επίσης δυο ντοκιμαντέρ του προγράμματος
«Home NewHome (;)» παρουσία των συντελεστών, κατοίκων της Λέσβου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε ελληνική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

misi-giarda

Πρόγραμμα:

19:00 «Home NewHome (;)»: Παρατηρήσεις από τη Λέσβο
Πώς συμβιώνουν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι ντόπιοι στη Λέσβο;
Δυο ντοκιμαντέρ, γυρισμένα εκεί το 2016, παρακολουθούν αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους κοινή ζωή – όχι μόνον για να γίνει αντιληπτή και γνωστή μια οριακή κατάσταση, αλλά και ως προσπάθεια για αμοιβαία κατανόηση και αξιοπρεπή συνύπαρξη.
Έχουν παραχθεί από ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, κατοίκους της Λέσβου, με την καθοδήγηση ειδικών (σκηνοθετών, τεχνικών κ.ά.) στο εργαστήριο του Ινστιτούτου για την Προώθηση του Ντοκιμαντέρ – Story Doc «Home NewHome(;)» με τη συνεργασία του Goethe-Institut Athen.

Μισή γυάρδα (20´)
του Παναγιώτη Βεκρή
Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Βεκρής παρατηρεί Αιγύπτιους ψαράδες. Το σκάφος είναι το σπίτι τους. Εκεί δουλεύουν, εκεί ζουν τη δική τους, αόρατη από τους άλλους, καθημερινότητα.

Απλώς, αλληλεγγύη (16´)
της Έφης Σιαλευρή
Η Έφη Σιαλευρή, νομικός, υποθηκοφύλακας στη Λέσβο, μας παρουσιάζει τη Σελίνα Κυριακού, μια εθελόντρια που έχει πολλά να δώσει και δίνει πολλά σε μια εθελοντική συλλογικότητα οργανώσεων και πολιτών.

pikpa3

Με το κοινό συζητούν: Παναγιώτης Βεκρής, Έφη Σιαλευρή, Σελίνα Κυριακού καθώς και οι κινηματογραφιστές και εκπαιδευτές του προγράμματος Μάρκο Γκαστίν και Άγγελος Κοβότσος

21:00 «Ο πιο μακρύς δρόμος» (2015, 77´)
Ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου

Προβλήθηκε σε παγκόσμια πρώτη στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας 2015, όπου έλαβε τιμητική διάκριση, αλλά και το Βραβείο ver.di. (trade union).
Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία και παρουσιάστηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Ο Jasim και ο Alsaleh δυο ανήλικοι μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ καταλήγουν ως διακινητές παράτυπων μεταναστών στις φυλακές του Βόλου.

Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε όταν έπεσε στα χέρια της Μαριάννας Οικονόμου το βιβλίο «Στο σχολείο ξεχνώ την φυλακή», στο οποίο ο Καθηγητής Κώστας Μάγος είχε συγκεντρώσει αφηγήσεις ανηλίκων μεταναστών από το εργαστήριο που ο ίδιος διηύθυνε στις φυλακές.

«Το βιβλίο με συγκλόνισε. Ταυτόχρονα μου δημιούργησε πάρα πολλά ερωτήματα. Πώς ήταν δυνατόν αυτά τα παιδιά που προσπαθούν να σωθούν από διάφορες καταστάσεις στις πατρίδες τους να βρεθούν στις φυλακές, να δικαστούν από ένα ξένο δικαστήριο σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και πολλά από αυτά να καταλήξουν να εκτίουν απίστευτα μεγάλες ποινές, μέχρι και 25 ετών;»
Μαριάννα Οικονόμου
Με το κοινό συζητούν:
Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτις
Κώστας Μάγος, επ. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Φωτεινή Μιλιώνη, Δρ. Νομικής, Διευθύντρια του Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακισμένων “Επάνοδος”