Εκδήλωση για την αλληλεγγύη και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και επαφών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή και φροντίδα των προσφύγων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Την εκδήλωση «Πόλεις της Αλληλεγγύης – Solidacities» οργάνωσε η ομάδα της Ευρωαριστεράς.
Δήμαρχοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών από οκτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης συζήτησαν για τις δράσεις που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των προσφύγων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τι πρέπει ακόμα να γίνει ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης.
Η Δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου που είχε την ιδέα για τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων αλληλέγγυων στους πρόσφυγες χαιρέτισε την εκδήλωση μέσω βίντεο λέγοντας: «ντρεπόμαστε για τη στάση της Ευρώπης αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, θα οργανωθούμε σε δίκτυα βοήθειας και αλληλεγγύης για να πούμε ότι η Ευρώπη προδίδει τις αρχές της και πρέπει να αλλάξει αλλιώς θα ναυαγήσει».
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Στέλιος Κούλογλου, από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, τόνισε ότι «το προσφυγικό ζήτημα δυστυχώς χειροτερεύει και ορισμένα ελληνικά νησιά βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και αντιμετωπίζουν μεγάλο βάρος από αυτό. Η Ευρώπη είχε δώσει πολλές υποσχέσεις αλλά αδιαφορεί ή δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις αυτές. Εμείς στην αριστερά οργανώνουμε αυτό το μεγάλο συνέδριο για να προωθήσουμε αυτό που λείπει: αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες, αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους αλληλεγγύη ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών. Εμάς στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια μας ζητούν να τηρήσουμε τις συμφωνίες. Έστω και λίγο αν δεν τηρήσουμε τη συμφωνία για τα οικονομικά έχουμε αμέσως ποινές και νέα μέτρα λιτότητας. Ενώ η περσινή συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο, δεν επιβάλλεται καμία ποινή. Η Ευρώπη επιβάλει τις συμφωνίες μόνο όταν πρόκειται για χρήματα όχι όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για αξίες».
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, παίρνοντας το λόγο δήλωσε περήφανος που έρχεται από ένα νησί που δέχθηκε 850 χιλιάδες πρόσφυγες τον προηγούμενο χρόνο και τόνισε ότι «η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη απέναντι στο προσφυγικό, κι εμείς στη Λέσβο ήμασταν απροετοίμαστοι αλλά ξέραμε ότι ήταν η ώρα μας, η ώρα που έπρεπε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας και να αποκαταστήσουμε το όνομα του Έλληνα και της Ελλάδας που είχε τόσο δυσφημιστεί. Ακούμε διαρκώς επαίνους και νιώθουμε σαν τον αρσιβαρίστα που κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ τον χειροκροτούμε αλλά δεν τον αφήνουμε να κατεβάσει το βάρος».
Στη συνέχεια ο κος Γαληνός κατέθεσε πρόταση για τη συνέχιση της συνεργασίας των δήμων σε μια περίοδο που «οι ηγεσίες των κρατών αποδεικνύονται κοντόφθαλμες» και κάλεσε τους δήμους της Ελλάδας και της Ιταλίας να μη φοβηθούν, λέγοντας ότι «οι δήμοι μπορούμε όχι μόνο να δώσουμε μια γωνιά φιλοξενίας σε κυνηγημένους ανθρώπους αλλά είναι η ώρα να σώσουμε τις δικές μας κοινωνίες και την ανθρωπότητα από τον φασισμό».
Την εκδήλωση «Solidacities – Πόλεις της Αλληλεγγύης» συνδιοργανώνουν 12 ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Στέλιος Κούλογλου (Eλλάδα), Μιγκέλ Ουρμπάν (Ισπανία), Μαλίν Μπγιορκ (Σουηδία), Κορνέλια Έρνστ (Γερμανία), Μπάρμπαρα Σπινέλι (Ιταλία), Μαρίνα Αλμπιόλ (Ισπανία), Γιοσού Χουαριστί (Χώρα των Βάσκων), Στέφαν Εκ (Γερμανία), Λόλα Σάντσες (Ισπανία), Μαρί- Κριστίν Βερζιά (Γαλλία), Τάνια Γκονζάλες (Ισπανία), και Μαρίσα Ματίας (Πορτογαλία).