Σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα – Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.Το 2000, του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το “Μπουρίνι” παρουσιάζει αύριο στις 8.30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα με την προβολή της ταινίας “Στάχτες και διαμάντια”. Προλογίζει ο ποιητής και κριτικός κινηματογράφου Λεωνίδας Καράκογλου.
Η Πολωνία ανέκαθεν είχε να μας παρουσιάσει μία πλειάδα σπουδαίων κινηματογραφιστών, που αποτέλεσαν τη λεγόμενη: Μεγάλη Πολωνική Σχολή.
Ο Αντρέι Βάιντα (Andrzej Wajda), ο Γέρζι Καβαλέροβιτς (Jerzy Kawalerowicz),
ο Αντρέι Μουνκ (Andrzej Munk), αλλά και σκηνοθέτες που ανδρώθηκαν στην Πολωνία
και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο εξωτερικό, όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι (Roman Polanski), ο Γέρζι Σκολιμόφσκι (Jerzy Skolimowski), ο Κριστόφ Κισλόφσκι (Krzysztof Kieslowski, 1941 – 1996) και πολλοί ακόμα, συνθέτουν μία κινηματογραφική οικογένεια με τα δικά τους κοινά σημεία και χαρακτηριστικά, αλλά βέβαια και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.
Στην πλούσια καριέρα του, ο Βάιντα έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων,
ενώ τέσσερις συνολικά ταινίες του έχουν προταθεί για το αντίστοιχα Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: The Promised Land (1975), The Maids of Wilko (1979)
Man of Iron (1981), Katyń (2007)
Δεν το κέρδισε ποτέ, αλλά το 2000 τιμήθηκε από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου
για τη συνολική προσφορά του, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης.
«Κανένα άτομο ή κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει
χωρίς αναφορές στην ιστορία. Τα σύγχρονα γεγονότα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το παρελθόν.
Δε μπορεί κανείς να ατενίσει το μέλλον χωρίς να αποδώσει τιμές σε όσους έχουν φύγει…
Δεν ξεκινώ από κάποιο αξίωμα φιλοσοφικό. Οι ταινίες που φτιάχνω είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου. Αν μπορούσα να βρω έναν μίτο στο έργο μου, νομίζω ότι αυτός θα ήταν η πάλη,
και η κατάκτηση της ελευθερίας από έναν άνθρωπο. Κάθε φορά, η ελευθερία αυτή σακατεύεται.
Και τις περισσότερες φορές, η πάλη καταλήγει σε αποτυχία…»
Αντρέι Βάιντα
Το φιλμ Κατίν (Katyń), απέσπασε μία υποψηφιότητα
για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης το 2008,
ενώ μεταξύ άλλων κέρδισε και το Βραβείο Κοστουμιών
στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου την ίδια χρονιά.
—
Το άτομο, ως αυτοτελή προσωπικότητα αλλά και ως μέλος της κοινωνίας και κατά συνέπεια της ιστορίας, υπήρξε αγαπημένη θεματική του σπουδαίου Πολωνού δημιουργού,
χαρίζοντας μας ένα πολύ προσωπικό κινηματογραφικό ιδίωμα. Στις ταινίες του Βάιντα, ο άνθρωπος συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ζωηρής πολιτικής συζήτησης, παρακινούμενος από τους παλμούς της κοινωνικής ζωής του τόπου του…
Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Τρίτη 15.11.16, ώρα 20.30΄