Mε 5.000 χρόνια προϊστορίας, η αλόη, «το βότανο της Αθανασίας» όπως την αποκαλούσαν στην αρχαιότητα, μπορεί σήμερα να αλλάξει τη ζωή σας. Η αλόη περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά), ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες), ένζυμα (αμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφαταση κ.α), λιγνίνη, μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος), σάκχαρα (μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες), μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε).
Tο 1959, ο Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA) επικύρωσε και επίσημα τις σημαντικές ιδιότητες της αλόης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ευρύτερη χρήση και διάδοσή της.
Στη Λέσβο, ένας από τους πρώτους καλλιεργητές αλόης είναι ο Παναγιώτης Πασπατής που μετά από πολυετή έρευνα πάνω στις εναλλακτικές καλλιέργειες δημιούργησε το 2012 ένα φυτώριο αλόης στο νησί.
«Είδα τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης αλλά και τις πολλαπλές μετά από έρευνα που έκανα ανάμεσα σε έμπειρους καλλιεργητές. Αυτή τη στιγμή, έχω καταφέρει στο κτήμα του πατέρα μου στα Λουτρά να έχω την δική μου παραγωγή με πάνω από 600 ενήλικα φυτά», λέει ο παραγωγός που μέσα στην κρίση τόλμησε κάτι διαφορετικό αναγνωρίζοντας τα οφέλη της αλόης στην υγεία μας.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο Παναγιώτης Πασπατής έχει καταφέρει να βάλει την αλόη μέσα στα λεσβιακά νοικοκυριά και να ενισχύσει το «φαρμακείο της φύσης» που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Μέσα από συνεργασίες με ντόπιους, επιχειρήσεις και μαγαζιά αλλά και την διαρκή φρονίδα του καλλιεργητή Παναγιώτη Πασπατή , η αλόη κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη Λέσβο καθώς οι θεραπευτικές-επουλωτικές τις δράσεις γίνονται ευρέως γνωστές.
Αλόη: Ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο
-Η αλόη είναι γνωστή για τις επουλωτικές, μαλακτικές, καθαρτικές ιδιότητές της, καθώς και τη διεγερτική δράση της στην έκκριση της χολής.Ο πικρός χυμός της, που συλλέγεται με το κόψιμο των φύλλων στη ρίζα τους, έχει έντονη υπακτική και καθαρτική δράση. Είναι φυσικό καθαριστικό λόγω της παρουσίας σαπωνιτών ενώ διαπερνά τους ιστούς λιγνιτών.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι η γέλη που συλλέγεται με την πίεση των φύλλων.
-Η γέλη αυτή είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό των πληγών, αλλά και θεραπευτικό των εγκαυμάτων, που προέρχονται, κυρίως, από καυτά υγρά και τον ήλιο.
-Χρησιμοποιείται για όλες τις δερματικές παθήσεις, ενώ χορηγούμενη από το στόμα βοηθά στην επούλωση των ελκών του πεπτικού, αλλά και στη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου.
-Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δρώντας κατά των ελεύθερων ριζών,
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
-Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση,
-Δρα ενάντια στα βακτηρίδια, μύκητες και παράσιτα.
-Βελτιώνει το μεταβολισμό και τη λειτουργία των κυττάρων,
-Διεγείρει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών.
-Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση κολλαγόνου.
-Λιπαίνει τις αρθρώσεις, έχει αντιγηραντική δράση
-Έχει αντικαρκινική δράση.
-Δυναμώνει το αμυντικό σύστημα και δρα διεγερτικά, υποστηρικτικά και ρυθμιστικά.
-Καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες.
-Βοηθάει την πέψη χωρίς να προκαλεί διάρροια, είναι ωφέλιμη στην περίπτωση οξύτητας του στομάχου ενώ προστατεύει το βλεννογόνο του.
-Συμβάλλει στην επούλωση πληγών, τόσο του εντέρου όσο και του στομάχου.
-Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μωλώπων.
-Συνιστάται για τις αιμορροϊδες, κονδυλώματα και μυρμηγκιές.
-Οξυγονώνει του ιστούς.
-Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.
-Μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.
-Για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, ελαττώνει το οίδημα των μαλακών ιστών και μειώνει την τάση για αιμορραγία στα ούλα.
-Βοηθάει στη διαστολή των αγγείων και επομένως, στη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων στην επιδερμίδα.
-Είναι η καλύτερη φυσική αντηλιακή προστασία.
-Βοηθάει κατά της απώλειας μαλλιών
-Είναι κατάλληλη για την επούλωση των πρηξιμάτων και μελανιών από χτύπημα, για μικρά κοψίματα ακι εκδορές,
-Χρησιμοποιείται σαν εξωτερική αλοιφή για εκζέματα.
-Πολεμά την ακμή
-Είναι το πιο φυσικό προϊόν για κολπικό ντουζ και λειτουργεί ως φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.
Πώς μπορούμε όμως να βάλουμε την αλόη στην καθημερινότητά μας; «Αφού αφαιρεθεί το φύλλο της αλόης από το φυτό θα πρέπει να παστεριωθεί γιατί αντέχει μόλις για 4-5 ημέρες. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης αρκεί να πάρει το τζελ που δημιουργείται στα φύλλα και να το πιει μαζί με χυμό» μας λέει ο κύριος Πασπάτης.
Για την Παρασκευή χυμού χρειάζεστε δύο κουταλιές ζελέ αλόης σε ένα ποτήρι νερό (250 ml). Για ένα λίτρο χυμού κόβουμε ένα τεμάχιο 10 με 15 εκ. Με ένα φύλλο αλόης μπορείτε να φτιάξετε 2 με τρία λίτρα χυμό που θα τον διατηρήσετε στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης, να προσθέσετε έναν χυμό της αρεσκείας σας, όπως, πορτοκάλι, αφού αναμίξετε τους δύο χυμούς και τους χτυπήσετε στο μπλέντερ.