Search

Αναζητώντας την Ουτοπία μέσα από τα σκουπίδια : Συνέδριο ISISA στη Λέσβο

“Το να ζεις σε ένα νησί είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία”. Η φράση,  με τις οικονομικές , κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές της προεκτάσεις ήρθε ως συμπέρασμα μιας συζήτησης στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 14ο Διεθνές Συνέδριο “Νησ(ι)ολογία και Ουτοπία: πίσω στις ρίζες της μελέτης των νησιών” της «Διεθνούς Ένωσης Μελετών Μικρών Νησιών» (ISISA – International Small Islands Studies Association).

 

20160527_113258

Το Πουέρτο Ρίκο, τα Κανάρια νησιά, οι Μαλδίβες και οι Μπαχάμες συναντήθηκαν με την Άνδρο την Κεφαλλονιά και τη Λέσβο μέσα από 130 επιστημονικές εργασίες που παρουσιάστηκαν  στο Λόφο Πανεπιστημίου. Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Νησιωτικών Πανεπιστημίων (RETI – Réseau d’Excellence des Territoires Insulaires) και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έλαβαν μέρος 150 επιστήμονες από νησιωτικές περιοχές από όλο τον κόσμο.

Threshold-V-landslide

Με κεντρικό σύνθημα ¨Πίσω στις ρίζες της μελέτης των νησιών” το συνέδριο ανέδειξε τις  ανθρωπολογικές, κοινωνικές, γεωγραφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες  που καθορίζουν την ζωή σε μικρές νησιωτικές περιοχές και πως η μελέτη τους μπορεί να μας οδηγήσει στην πραγμάτωση μιας καλύτερης ζωής σε αυτά.

IMG_5842

 

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η εισήγηση της Pamela Longobardi και του “Drifer project” που προωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Από τη Χαβάη ως την Κεφαλλονιά η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια μαζεύει κάθε είδους πλαστικό από ακτές, θαλάσσιες σπηλιές και παραθαλάσσιες περιοχές και μετέπειτα τα μετατρέπει σε έργα Τέχνης που παρουσιάζονται σε μουσείο σε όλο τον κόσμο.

cornucopia_leftside_sm

Η Pamela Longobardi που συγκέντρωσε υλικό και από τη Λέσβο το οποίο θα χρησιμοποιήσει σε επόμενο πρότζεκτ της, βρέθηκε χθες στο Καρά Τεπέ όπου μοίρασε 100 σετ ξύλινων επαναχρησιμοποιούμενων μαχαιροπίνουνων στους φιλοξενούμενους του Κέντρου. Στο τέλος της παρουσίασης και της προβολής της 30λεπτης ταινίας της “Plastic Free Island of kefalonnia”, συζητήθηκε η αξιοποίηση του πλαστικού από “τα ίχνη της τραγωδίας” του προσφυγικού, όπως η δημιουργία της πλαστικής τσάντας που κατασκευάστηκε στο αυτοσχέδιο εργαστήριο μεταποίησης του ΠΙΚΠΑ από τους ίδιους τους πρόσφυγες  κλπ.

 

GoulandrisLeatherbackTurtle_plastic_sm1