Την ίδια στιγμή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα.
“Παρακολουθούμε με προσοχή. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την απέναντι πλευρά”, τόνιζαν πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα.
Το προσφυγικό αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν τόσο στη σύσκεψη των 7 ηγετών του νότου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου όσο και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών ζήτησε να υιοθετηθεί κοινή πολιτική ασύλου για όλα τα μέλη της Ε.Ε.
Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου τονίστηκε σε σύσκεψη για το προσφυγικό και στο νησί.
Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, παρουσία και του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη.
Επίσης αναφέρθηκε ότι η Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο βάρος στο μεταναστευτικό και ότι η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, απειλεί την κοινωνική συνοχή. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι βιώσιμη λύση στην προσφυγική κρίση μπορεί να υπάρξει, με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Γαληνός επεσήμανε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την εικόνα της Λέσβου, ιδιαίτερα τώρα που η τοπική κοινωνία παλεύει να σταθεί στα πόδια της».
Αυξάνονται οι πρόσφυγες στα νησιά: 462 σε ένα 24ωρο
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης μόνο χθες έφτασαν στα νησιά 462 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν σε αυτά ανέρχεται σε 12.120.
Toυς 5.000 έχουν φτάσει οι αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη μετά και τις τελευταίες αφίξεις. Ο αριθμός που σε ποσοστό ξεπερνά το 15% των κατοίκων της πόλης του νησιού. Στη Χίο βρίσκονται 3.309 και στη Σάμο 1.002.
Την ίδια ώρα σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας πανελλαδικά φιλοξενούνται 59.160 πρόσφυγες.
Στη βόρεια Ελλάδα διαμένουν 16.967 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.406, στη νότια Ελλάδα 245 και στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πανελλαδικά 7.786.
Στις οργανωμένες δομές της Αττικής φιλοξενούνται 8.825 άτομα και στους χώρους του Ελληνικού 2.611.
Οι εθελούσιες επιστροφές του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά δύο και ανέρχονται συνολικά σε 40.
«Καμπανάκι» και από τον ΔΟΜ
Συνολικά, 3.601 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, έως τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Από τα στοιχεία διαπιστώνεται μείωση των αφίξεων κατά 44%, συγκρίνοντας την τρίτη με την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, από τις 14 έως τις 20 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα 930 άτομα και από τις 21 ως και τις 28 του ίδιου μήνα 517 άτομα. Από τους νεοαφιχθέντες το 44% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά.
Από τις αρχές του έτους έως και τις 28 Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 163.105 άτομα και στην Ιταλία 106.461.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ήταν 234.357 άτομα στην Ελλάδα και 116.147 στην Ιταλία.
Επίσης, 3.165 άτομα έχασαν τη ζωή τους την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 28 Αυγούστου 2016, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο.