Ανακαλύψτε τις σπάνιες ορχιδέες και τα απολιθώματα 20 εκατομμυρίων ετών
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου διοργανώνει την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι μια μοναδική περιήγηση, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τα μοναδικά απολιθώματα και την πλούσια ανοιξιάτικη ανθοφορία του Πάρκου.

Η άνοιξη στο Απολιθωμένο Δάσος
Με την άνοιξη να έχει ήδη ξεκινήσει, το Πάρκο γεμίζει χρώματα από την ανθοφορία σπάνιων φυτών και άγριων ορχιδεών. Ανάμεσα στις πρώτες που άνθισαν είναι η Ophrys papilionaceae ssp. heroica, γνωστή και ως Πεταλουδόμορφη ορχιδέα, που κοσμεί τις περιπατητικές διαδρομές γύρω από τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών.
Παράλληλα, τα πρώτα κόκκινα άνθη τους παρουσιάζουν και οι Σεραπιάδες, με κυρίαρχα τα είδη Serapias orientalis ssp. carica και Serapias orientalis ssp. orientalis.

Η σπάνια Ορχιδέα της Λέσβου
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών αναμένεται να συγκεντρώσει η μοναδική Ophrys lesbis, η οποία γεμίζει τις πλαγιές του Πάρκου, δημιουργώντας εντυπωσιακά τοπία σε συνδυασμό με τη ροζ μαργαρίτα Crepis rubra.
Επιπλέον, ανθοφορούν ήδη το Σφυγκάκι Ophrys tenthredinifera και το υποείδος του, Ophrys tenthredinifera ssp. vilosa.

Ένας μοναδικός βιότοπος προστατευόμενης χλωρίδας
Το Πάρκο, εκτός από τα απολιθωμένα δέντρα, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα για τις άγριες ορχιδέες και τη βιοποικιλότητά του. Η πρόσφατη περίφραξη του Πάρκου προστατεύει την άγρια χλωρίδα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της Ophrys lesbis, ενός από τα χαρακτηριστικότερα είδη της ελληνικής χλωρίδας.
Οι διαδρομές του Πάρκου επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση και παρατήρηση των φυτών, καθιστώντας το έναν ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες και ερευνητές από όλη την Ευρώπη.
Η προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, συνεχίζεται δυναμικά.