Search

“Πιστεύω ότι οι κοινωνίες αλλάζουν όταν αλλάζουν οι πολίτες”  

Αναστασία Αντωνέλλη Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου

 

Κλείνοντας το 2015, μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη με πολλές ανατροπές, με πολλές κρίσεις σε όλα τα επίπεδα και ανυπέρβλητα προβλήματα ειδικά για το νησί μας, επιλέξαμε για μια ακόμη φορά να φιλοξενήσουμε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ έναν άνθρωπο δυναμικό, μια γυναίκα που μάχεται καθημερινά στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράγοντας έργο υπαρκτό και πραγματικό που ανακουφίζει μια σημαντική μερίδα πολιτών που έχουν ανάγκη και οι οποίοι δεν θα κατόρθωναν σε καμιά περίπτωση να τα βγάλουν πέρα χωρίς τη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου Λέσβου. Ο λόγος φυσικά για την κ. Αναστασία Αντωνέλλη, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, η οποία μας μιλά για τις κοινωνικές δομές που παρέχει ο Δήμος σήμερα, για τον αριθμό των πολιτών που είναι αποδέκτες αυτών, για τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν, αλλά και για αυτά που πρόκειται να γίνουν περαιτέρω. Παράλληλα όμως η κ. Αντωνέλλη, με το ανήσυχο πνεύμα της, με την εμπειρία που διαθέτει και με την αγωνιστικότητά της, μας δίνει ένα μήνυμα ομοψυχίας, αλληλεγγύης και αγάπης γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια, «οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε χωρίς φοβίες και πανικό, αλλά με δύναμη και αγάπη τόσο για μας όσο και για τον διπλανό μας».

κατάλογος5    

Κυρία Αντιδήμαρχε, οι γιορτές πλησιάζουν και όπως όλο το χρόνο έτσι κι αυτές τις μέρες πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη θα περιμένουν την κοινωνική μέριμνα και προσφορά του Δήμου μας. Πείτε μας τι έχετε προγραμματίσει για τις μέρες αυτές, όσον αφορά τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας.

 

Α. Α. Όπως όλοι γνωρίζουν ο Δήμος Λέσβου είναι αρωγός της ανάγκης των απόρων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όλο το χρόνο, με μια σειρά από δομές του. Επιγραμματικά αναφέρω: Κοινωνικό Ιατρείο, Οδοντιατρείο, Φαρμακείο, Φροντιστήριο, Παντοπωλείο, Ξενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, Συσσίτιο Απόρων, Λογοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία, Ομάδες Γονέων και Εφήβων, Τράπεζα Εργασίας, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι.

Αυτές όμως τις μέρες τις γιορτινές εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, ούτως ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, να τύχουν των υπηρεσιών και παροχών του Δήμου μας. Έτσι από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα διανεμήθηκαν ή διανέμονται σε άπορους δικαιούχους  23.000 κιλά ακτινίδια, 86.500 κιλά ρύζι, 700 πακέτα με τρόφιμα και ρούχα σε άπορες οικογένειες. Πέρα από αυτά διοργανώνουμε ένα δωρεάν γιορτινό γλέντι Χριστουγέννων για μοναχικούς υπερήλικες άνω των 70 χρόνων, Πρωτοχρονιάτικο γιορτινό γεύμα και κοπή βασιλόπιτας για τους απόρους, δικαιούχους του συσσιτίου μας και την εκτύπωση και παρουσίαση των παραμυθιών που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα παιδιά σχολικής ηλικίας, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που έχουμε, της «Ονειροχώρας».

κατάλογος1

Πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες που εμφανίζονται φέτος; Παρατηρήθηκε κάποια αύξηση ή παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά; Ποιος είναι ο αριθμός των πολιτών που αναζητούν στήριξη από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Λέσβου;

 

Α. Α. Μετά την στοχευμένη φτωχοποίηση που μας επέβαλαν και λόγω απουσίας προνοιακών κρατικών δομών, οι Δήμοι είμαστε το καταφύγιο όλων αυτών των τόσο άδικα λεηλατημένων ανθρώπων.

Κάθε χρόνο και χειρότερα! Αρκεί ένα παράδειγμα για να καταλάβετε: το 2011 οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού μας Ιατρείου και Φαρμακείου ήταν 5 το μήνα… Σήμερα που σας μιλώ είναι 20 την ημέρα! Άλλο παράδειγμα: Πέρσι στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο είχαμε 280 ωφελούμενους και φέτος έχουμε 508! Και βεβαίως αυτή η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στη μεγαλύτερη γνωστοποίηση, εμπιστοσύνη και εκτίμηση των δημοτών μας σε αυτή τη δομή. Είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας και κατά συνέπεια και το Δήμο μας.

κατάλογος2

Το «κοινωνικό φροντιστήριο», το «κοινωνικό φαρμακείο», καθώς και ο «ξενώνας κακοποιημένων γυναικών» αποτελούν κατά ομολογία των πολιτών πολύ σημαντικές δομές στήριξης. Σήμερα σε τι επίπεδα βρίσκονται, λειτουργούν κανονικά;

Α. Α. Όπως σας προείπα δεν λειτουργούν απλά κανονικά. Λειτουργούν ΕΝΤΑΤΙΚΑ! Το Κοινωνικό μας Φροντιστήριο, το οποίο βασίζεται στην εθελοντική διδασκαλία των καθηγητών, λειτουργεί καθημερινά από ώρα τρεις μέχρι και ώρα δέκα με ενενήντα ωφελούμενους μαθητές! Ο Ξενώνας μας παρουσίασε μια αύξηση γυναικών που προσήλθαν σε αυτόν και κάλυψαν το 80% της δυναμικότητας του! Στοιχεία συγκλονιστικά, για όποιον θέλει να έχει μια εικόνα της πραγματικότητας και να μην γίνεται θύμα παραμυθιάσματος ή  αυτοπαραμυθίας.

 

Τι γίνεται σε σχέση με την ασφάλιση των ανασφάλιστων απόρων πολιτών; Σε πόσους από αυτούς έχει τη δυνατότητα ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης να παρέχει στήριξη και με ποια κριτήρια επιλέγονται;  

 

Α. Α. Ως Οργανισμός παρέχουμε δωρεάν ιατρική, οδοντιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους  και άπορους δημότες μας, με την πολύτιμη βοήθεια των ιδιωτών εθελοντών γιατρών, του Οδοντιατρικού Συλλόγου, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ακτίνες Ζωής» και χορηγών μας,  σε 480 ανασφάλιστους δημότες μας. Κρίνονται από την κοινωνική υπηρεσία του Οργανισμού μας, με εξέταση των αναγκαίων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν. Στους παραπάνω δεν συγκαταλέγονται οι 1.700 δικαιούχοι  βιβλιαρίων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – τα λεγόμενα βιβλιάρια απορίας –  που εκδίδονται από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου μας, για την έκδοση των οποίων υπάρχει συγκεκριμένη Νομοθεσία.

1

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας έχει κάποιου είδους συμμετοχή ή εμπλοκή ως προς το μεταναστευτικό – προσφυγικό; Παρέχετε δηλαδή βοήθεια και προς τους πρόσφυγες κι αν ναι, με ποιόν τρόπο;

 

Α. Α. Το προσφυγικό και πολύ σωστά κατά την γνώμη μου, το έχει αναλάβει προσωπικά ο Δήμαρχος. Όπως καταλαβαίνετε είναι τέτοιος ο όγκος της δικής μας δουλειάς, με μια Ελληνική κοινωνία που βιώνει μια πρωτοφανή  ανθρωπιστική κρίση, που θα ήταν αδύνατον να επωμιστούμε και το προσφυγικό. Έχουμε ως Οργανισμός περίπου 25.000 ωφελούμενους δημότες μας, εκτελούμε έναν προϋπολογισμό 7.500.000 ευρώ από τον οποίο εξαρτώνται οι μισθοδοσίες 160 εργαζομένων και η λειτουργία 40 ζωντανών δομών! Κι όλα αυτά με τέσσερα άτομα προσωπικό στη διοίκηση του Οργανισμού! Έτσι ο Δήμαρχος, έχοντας πλήρη γνώση των προβλημάτων του Οργανισμού μας αλλά και των κατοίκων του Δήμου μας, θέλοντας ως Δημοτική Αρχή κανένας να μην αδικηθεί, ντόπιος ή ξένος, και λόγω της κρισιμότητας του προσφυγικού και της σημασίας του, αλλά και για να υπάρχει ισορροπία, το ανέλαβε ο ίδιος. Εμείς ως Οργανισμός  συνεπικουρούμε όπου χρειάζεται με ρούχα, τρόφιμα ή φάρμακα όλους τους εμπλεκόμενους με το προσφυγικό φορείς.

 

Έχετε στα μελλοντικά σας σχέδια, κι αν φυσικά εξευρεθούν και οι ανάλογοι πόροι, κάποια νέα προγράμματα που θα συμπεριλάβουν και θα ανακουφίσουν μεγαλύτερο αριθμό απόρων συμπολιτών μας;

 

Α. Α. Φυσικά! Διεκδικήσαμε και είμαστε πλέον δικαιούχοι του Προγράμματος Υλικής και Επισιτιστικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) 2014-2220, με έναν προϋπολογισμό για το 2015-2016 της τάξης του 1.250.000 ευρώ περίπου. Είναι ένα πρόγραμμα του οποίου φέρω αποκλειστικά την ευθύνη του σχεδιασμού, της σύνταξης Τεχνικών Δελτίων, του Προϋπολογισμού κ. λ. π.  και το οποίο εάν «τρέξει», έτσι όπως ελπίζουμε και έτσι όπως έχει τη βούληση η αρμόδια Υπουργός η κ. Φωτίου, θα δώσει το «φιλί της ζωής, αντοχής της φτώχειας» σε επιπλέον 4.641 δημότες μας. Χωρίς φυσικά να πιστεύουμε ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας. Γι’ αυτό, χρειάζονται άλλες πολιτικές, που όμως δεν εξαρτώνται από εμάς αλλά από την Κυβέρνηση και τις οποίες δυστυχώς δεν βλέπω να εφαρμόζονται.

κατάλογος3

Πέρα απ’ αυτό, σε αρμονική συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, τον κ. Κατσαρό, δουλεύουμε  μια σειρά από προτάσεις μας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκά  Προγράμματα, τη νέα Προγραμματική περίοδο, με στόχο  την ακόμα μεγαλύτερη παροχή δομών και υπηρεσιών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε τα αδύνατα – και εννοώ την έλλειψη προσωπικού – δυνατά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα. Το έχουμε άλλωστε αποδείξει με την δουλειά που έχουμε κάνει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής εδώ και πέντε χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά.  Γιατί για μένα, κάθε μέρα είναι μια πρόκληση και πρόσκληση δημιουργίας. Το να φαντάζεσαι και να ανακαλύπτεις τρόπους και δρόμους όταν αυτοί δεν υπάρχουν, είναι απίστευτα δημιουργικό, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με ανθρώπους που  έχουν ανάγκη. Θαρρώ πως έτσι, καταφέρνεις να νοιώσεις ότι στο «χρέος» σου, έτσι όπως το λέγει ο Καζαντζάκης, κάτι έκανες και ανταποκρίθηκες  σ’ αυτό που οφείλεις  να είσαι: Άνθρωπος. Πολύ δε περισσότερο όταν είσαι και αιρετός. Τότε η ευθύνη σου και το χρέος σου έναντι των συνδημοτών σου που σε τίμησαν και σε εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, πολλαπλασιάζονται.

κατάλογος4

Κάντε μας ένα σχόλιο για το πώς ατενίζετε το χρόνο που θα μας έρθει.

 

Α. Α. Θα είναι δυσκολότερος. Όμως οι δυσκολίες είναι για τις ξεπερνάμε. Ας τις αντιμετωπίσουμε λοιπόν χωρίς φοβίες και πανικό αλλά με δύναμη και αγάπη, τόσο για μας τους ίδιους όσο και για τον διπλανό μας. Άλλωστε «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είμαι της σχολής «βρόντα με αγά μου να αγιάσω» ή να προτρέπω σε υπομονή. Ακριβώς το αντίθετο. Πιστεύω στην διεκδίκηση, πιστεύω στην ενεργό συμμετοχή, πιστεύω ότι οι κοινωνίες αλλάζουν όταν αλλάζουν οι πολίτες και δεν υποκύπτουν στο Σύνδρομο της Στοκχόλμης και του ραγιαδισμού. Έτσι θεωρώ υποχρέωση μας να μην σκοτώσουμε  την ελπίδα και την αισιοδοξία μας, να μην υποκύψουμε στην κοινωνική κατάθλιψη, όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν. Αυτήν τη μαχόμενη αισιοδοξία οφείλουμε να  την κάνουμε δύναμη αντίστασης, διεκδίκηση Εθνικής Ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μαχόμενοι σε κάθε επίπεδο, αν θέλουμε να σωθούμε από τον ακήρυκτο οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει και εναντίον της χώρας μας, οι παγκόσμιες και εγχώριες κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές ελίτ, με την εφαρμογή των πιο αδίστακτων νεοφιλελεύθερων πολιτικών ενός άκρατου καπιταλισμού, εδώ και πέντε χρόνια τουλάχιστον. Πιστέψτε με, όλοι μαζί ενωμένοι, συλλογικά αντιστεκόμενοι και αλληλέγγυοι, αναλαμβάνοντας ο καθένας το «χρέος του»  και επιτέλους απαλλαγμένοι από την ανάγκη μικρών ή μεγάλων «Σωτήρων», ενός σάπιου,  διεφθαρμένου και διαπλεκόμενου  πολιτικού και κομματικού κατεστημένου, θα τα καταφέρουμε! Αυτό αποδεικνύει άλλωστε διαχρονικά η ιστορία του Ελληνισμού, την οποία έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε.