Μέλι: “Είναι η αυθεντική ουσία ενός τόπου. Το απόσταγμα σε γεύση, χρώμα και άρωμα. Δεν μπορείς να φας το χώμα, τα φύλλα, τα λουλούδια. Όμως έρχονται οι μέλισσες, αυτοί οι φτερωτοί μεσάζοντες, οι γευστικοί μεταπράτες και τρυγούν το ελάχιστο βάρος της σταγόνας που εμπεριέχεται στον κάθε τόπο”.
Ο Αντώνης Γεωργίου είναι από αυτούς τους νέους που δεν τον τρομάζει η αποκέντρωση.
Μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του αποφάσισε να παραμείνει στο μακρινό Σίγρι και να επενδύσει στον πλούτο της φύσης αφού ο ίδιος είναι οπαδός του πρωτογενούς τομέα .Αγαπώντας τη μέλισσα και το μέλι επενδύει σε μια ιδέα και τελικά στον ποιοτικό τρόπο ζωής
-Αντώνη ήταν επιλογή σου να ζήσεις στο ακριτικό Σίγρι με τη γυναίκα και τα παιδιά σου;
Η καταγωγή μου είναι από το Σίγρι, μέχρι και τα χρόνια του γυμνασίου μεγάλωσα εκεί. Μετά η ζωή μου συνεχίστηκε στη Μυτιλήνη για 15 περίπου χρόνια. Όταν όμως στα 30 μου γνώρισα τη γυναίκα μου, τότε αποφασίσαμε να επιστρέψουμε και να ζήσουμε μόνιμα στο Σίγρι. Τότε βέβαια και για αρκετά χρόνια ήμουν υπάλληλος στο Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, ενώ τώρα είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος.
-Τι είναι για σένα αυτός ο τόπος;
Όπως γνωρίζεις ο Γάλλος Νομπελίστας λογοτέχνης Αλμπέρ Καμύ αφού επισκέφθηκε το Σίγρι δήλωσε πως ήθελε να ζήσει για πάντα εδώ αποκαλώντας το «τον τόπο των Θεών». Για μένα το Σίγρι είναι ποιότητα ζωής, είναι φύση και ανθρώπινες σχέσεις.
-Γιατί μελισσοκόμος και από πότε επαγγελματίας;
Επαγγελματίας μόλις δύο χρόνια, ερασιτέχνης μία δεκαετία, μελισσοκόμος για το υπόλοιπο της ζωής μου. Βέβαια έγινα μελισσοκόμος γνωρίζοντας και αγαπώντας βαθιά τη μέλισσα, καθώς η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα που δεν μπορείς να κάνεις αν δεν αγαπάς τη μέλισσα και από την άλλη δεν μπορείς να μην αγαπήσεις τη μέλισσα όταν ασχοληθείς με τη μελισσοκομία.
-Θα ήθελες τα παιδιά σου να μείνουν μόνιμα στο Σίγρι και να γίνουν μελισσοκόμοι;
Θα ήταν ευχής έργον -και δεν το λέω εγωιστικά- γιατί θέλω τα παιδιά μου να είναι πάντα κοντά μου, όπως κάθε γονιός άλλωστε. Θα ήθελα πολύ τα παιδιά μου να σπουδάσουν. Μακάρι να επιλέξουν να σπουδάσουν μελισσοκομία και μετά να επιστρέψουν στο Σίγρι για να γίνουν επαγγελματίες και καταρτισμένοι μελισσοκόμοι.
Θεωρώ πως υπάρχει ποιότητα ζωής στο χωριό και γενικότερα στην επαρχία. Όσο για το επάγγελμα, πιστεύω ακράδαντα στον πρωτογενή τομέα και προτείνω σε νέους να ασχοληθούν με αυτόν, είτε αυτός λέγεται μελισσοκομία, κτηνοτροφία είτε φυτική παραγωγή.
Επαναλαμβάνω όμως, όσοι έχουν τη δυνατότητα, πρώτα οι σπουδές και μετά το κτήμα του πατέρα τους. Η χώρα μας έχει το καλό προϊόν και αυτό που χρειάζεται είναι η κατάρτιση των παραγωγών και η καλή ενημέρωση των καταναλωτών.
-Έχει το μέλι την τιμή που του αξίζει; Είναι η μελισσοκομία ένα προσοδοφόρο και βιώσιμο επάγγελμα και αν ναι ποιο κεφάλαιο απαιτείται και σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει κάποιος μελισσοκόμος;
Δυστυχώς αν και η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες κυψέλες στην Ευρώπη και με ένα άριστο προϊόν, το μέλι όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης δεν έχουν τη θέση και την τιμή που τους αξίζει. Σαφέστατα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο το κράτος, που δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατεύσει το ελληνικό μέλι και τον Έλληνα παραγωγό, όπως άλλωστε συμβαίνει και με πολλά ακόμα προϊόντα της ελληνικής γης.
Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο ασχολούμενος μόνο με τη μέλισσα να ζήσεις την οικογένειά σου. Θέλει πολλή προσπάθεια, ένα καλό κεφάλαιο για την αγορά των μελισσοσμηνών, κυψελών, την κατασκευή μελισσοκομικού εργαστηρίου και αποθήκης, του μελισσοκομικού αυτοκινήτου και του υπόλοιπου εξοπλισμού αλλά θα χρειαστεί και μία πενταετία για να μάθεις την τέχνη της μελισσοκομίας και να γίνεις επαγγελματίας μελισσοκόμος. Φυσικά δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα και ποσά, γιατί αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της μελισσοκομικής μονάδας. Πρωτίστως, η αγάπη για τη μέλισσα.
-Υπάρχει αριθμός κυψελών για να χαρακτηριστεί κάποιος επαγγελματίας;
Αν και η απάντησή μου εμπεριέχει αρκετά μεγάλο ρίσκο, καθώς οι συνθήκες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, θα τολμήσω να πω πως στο νησί μας χρειάζονται τουλάχιστον 200 μελίσσια για να είναι βιώσιμο το επάγγελμά. Μιλάω πάντα από την πλευρά της βιωσιμότητας του επαγγέλματος και όχι από νομικής άποψης.
-Ποια είναι η ιδιαιτερότητα στο μέλι που παράγεται στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους;
Η δική μου παραγωγή περιλαμβάνει κάποια πολύ αρωματικά και εύγευστα μέλια της περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, που προέρχονται από εκατοντάδες αγριολούλουδα και βότανα. Όπως η άγρια λεβάντα, η άγρια ρίγανη, τα σπαράγγια, η λυγαριά, το αγριομάραθο, τα αγριοτρίφυλλα και πολλά ακόμα αγριολούλουδα. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται το θυμάρι, αυτό το εξαιρετικό φυτό της γης του Αιγαίου και της δυτικής Λέσβου. Αυτό κάνει το μέλι τόσο ιδιαίτερα γευστικό.
-Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται κορυφαίο δηλαδή;
Θεωρώ πως όλα τα μέλια έχουν το δικό τους χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του, όπως άρωμα, γεύση και χρώμα. Προσωπικά καταναλώνω πολύ μέλι από το δικό μου, αλλά δεν χάνω ευκαιρία να γευτώ μέλια συναδέλφων από οπουδήποτε.
-Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι δείκτης καλού μελιού;
Το κρυσταλλωμένο μέλι, όπως πολύ το διατυπώσατε, και όχι το ζαχαρωμένο μέλι. Πρόκειται για μια φυσική διεργασία του μελιού. Το κρυσταλλωμένο μέλι διαφέρει σε χρώμα αλλά και γεύση από την αρχική του μορφή. Έχω πολλούς πελάτες που μου ζητάνε μέλι σε αυτή τη μορφή. Αν κάποιος θέλει να το αποκρυσταλλώσει μπορεί απλά να το κάνει σε μπεν μαρί και σε θερμοκρασία 40 βαθμών, χωρίς αυτό να χάσει κανένα από τα θρεπτικά του στοιχεία.
-Υπάρχει νοθευμένο μέλι στην αγορά; Πως μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής;
Δυστυχώς, κυκλοφορεί νοθευμένο μέλι στην αγορά αλλά κυρίως υπάρχει επεξεργασμένο μέλι και μέλι που προέρχεται από την Κίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα παραγωγού είναι οι ελληνοποιήσεις μελιών από την Κίνα. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να περιγράψω τι περιέχουν αυτά τα μέλια. Αυτό που προτείνω στους καταναλωτές είναι να αποφεύγουν τα φτηνά μέλια των σούπερ μάρκετ και των πλανόδιων πωλητών, που σε καμία περίπτωση δεν είναι μελισσοκόμοι και να αγοράζουν μέλια από ντόπιους παραγωγούς της περιοχής τους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης, όπως είναι η πρόπολη, η γύρη, ο βασιλικός πολτός και το κερί.
-Με λίγες λέξεις τι σηματοδοτεί για σας η μέλισσα και το μέλι;
Τι να πρώτο πω για τη μέλισσα, όποιον μελισσοκόμο και να ρωτήσετε θα σας πει το ίδιο. Η μέλισσα είναι αγάπη, είναι έρωτας και πάθος, είναι επαφή με τη φύση, είναι τρόπος ζωής, ίσως και επάγγελμα.
Όσο για το μέλι, εδώ επιτρέψτε μου να απαντήσω με τα λόγια ενός συναδέλφου μελισσοκόμου, του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, που πολύ εύστοχα αναφέρει πως το μέλι: «Είναι η αυθεντική ουσία ενός τόπου. Το απόσταγμα σε γεύση, χρώμα και άρωμα. Δεν μπορείς να φας το χώμα, τα φύλλα, τα λουλούδια. Όμως έρχονται οι μέλισσες, αυτοί οι φτερωτοί μεσάζοντες, οι γευστικοί μεταπράτες και τρυγούν το ελάχιστο βάρος της σταγόνας που εμπεριέχεται στον κάθε τόπο.
Και πλάθοντάς την σε μέλι, μας δίνουν την ευκαιρία να γευτούμε ακριβώς αυτό. Από την επιφάνεια ως το βάθος, οι μέλισσες έρχονται να μας θυμίσουν ότι ο κόσμος μπορεί να είναι και γλυκός.