Συνέντευξη του Χρίστου Καλουντζόγλου, αρχισυντάκτη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συμπλήρωσε 110 χρόνια ζωής και αποτελεί σήμερα τον κόμβο παραγωγής του 90% της ειδησεογραφίας καθημερινά. Με τις νέες υπηρεσίες που έχει προσθέσει στην καθημερινή παραγωγή εξυπηρετεί το σύνολο των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, αποτελεί την βασική πηγή πληροφορίας για τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου και παράλληλα επιχειρεί ένα άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία που δεν έχει προηγούμενο.Το ΑΠΕ διοργάνωσε πρόσφατα στη Μυτιλήνη το συνέδριο με θέμα «Τα ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και το προσφυγικό», αποδεικνύοντας εμπράκτως το άνοιγμα στην κοινωνία. Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη και της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, σημαντικών στελεχών από τον χώρο της δημοσιογραφίας, όπως ο πρόεδρος του ΑΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤΕΝΝΑ, Στρατής Λιαρέλλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, αλλά και καθηγητών πανεπιστημίων, όπως ο Γιώργος Πλειός και ο Νίκος Ναγόπουλος και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων που διαχειρίζονται το προσφυγικό και μεταναστευτικό, συζητήθηκαν σημαντικές παράμετροι του ζητήματος και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από ομιλητές, που ο καθένας από την πλευρά του γνωρίζει πτυχές του θέματος.
Με αφορμή το συνέδριο του ΑΠΕ, στη Μυτιλήνη ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου Χρίστος Καλουντζόγλου μας μίλησε για την αλλαγή φυσιογνωμίας του υπεραιωνοβιου πρακτορείου και την στρατηγική ανάπτυξης νέων υπηρεσιών του στις οποίες συμμετέχει στον σχεδιασμό ως αρχισυντάκτης.
Κύριε Καλουντζόγλου, πώς γεννήθηκε η ιδέα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας από το ΑΠΕ και προς ποιες κατευθύνσεις στόχευε;
Χ. Κ. Το ΑΠΕ με την διοργάνωση του συνεδρίου στην Μυτιλήνη αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, ότι δίνει βήμα έκφρασης στην κοινωνία των πολιτών και δεν περιορίζεται στην διαχείριση της πληροφορίας. Μέσα από την καθημερινή συνεργασία μου με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο νησί, Στρατή Μπαλάσκα και τον επίσης Μυτιληνιό φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ, Ορέστη Παναγιώτη, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την διοργάνωση του συνεδρίου, ιδέα την οποία στήριξε ένθερμα από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του πρακτορείου, Μιχάλης Ψύλος. Εξάλλου ήταν ο Μιχάλης Ψύλος που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, συγκέντρωσε την επιτελική ομάδα του πρακτορείου και χάραξε τις κατευθυντήριες γραμμές για το άνοιγμα στην κοινωνία, στόχο που υπηρετώ ως αρχισυντάκτης του πρακτορείου.
Το προσφυγικό αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την καθημερινή πραγματικότητα του νησιού, με παραμέτρους που διαρκώς μεταβάλλονται. Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το ΑΠΕ το συγκεκριμένο ζήτημα; Τι είναι αυτό που θέλετε να βγάλετε προς τα έξω πέραν μιας ξερής καθημερινής είδησης;
Χ. Κ. Η προσέγγιση του προσφυγικού από τους συντάκτες, τους ρεπόρτερ, τους ανταποκριτές και τους φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ, γίνεται με τρόπο που αναδεικνύει όλες τις πτυχές του ζητήματος, καθώς μας ενδιαφέρει ο συνδρομητής του πρακτορείου και ο επισκέπτης της κεντρικής ιστοσελίδας www.amna.gr να έχουν ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους: από την κεντρική πολιτική και ανθρωπιστική διάσταση, μέχρι την ανάδειξη των θεμάτων που αναφύονται σε τοπικό επίπεδο, ως επακόλουθα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Τακτική που υπαγορεύεται από την κομβική θέση του ΑΠΕ στην διαχείριση της πληροφορίας και από τον χαρακτήρα του ως εθνικού πρακτορείου, με γνώμονα πάντα την τήρηση των αρχών δεοντολογίας της δημοσιογραφίας.
Στο ΑΠΕ δεν ενδιαφερόμαστε να εκμεταλλευτούμε τον ανθρώπινο πόνο, ούτε να επιτύχουμε πηχυαίους τίτλους. Στόχος μας είναι να καλύπτουμε με επάρκεια, ακρίβεια και εγκυρότητα την επικαιρότητα, έχοντας ως παρονομαστή σε όλες τις υπηρεσίες τη διαφύλαξη του προφίλ του ΑΠΕ, που έχει οικοδομηθεί με κόπο εδώ και δεκαετίες.
Με εφαλτήριο την επιτελική θέση την οποία κατέχετε στο ΑΠΕ, ως αρχισυντάκτης, μιλήστε μας για το σχεδιασμό των νέων υπηρεσιών του Πρακτορείου. Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα με την συμπλήρωση δέκα μηνών αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Μιχάλης Ψύλος;
Χ. Κ. Η νέα διεύθυνση του ΑΠΕ, όπως σας είπα, έβαλε στόχο να ανοίξει το πρακτορείο στην κοινωνία. Έγινε αναδιάρθρωση του οργανισμού με στόχο την πληρέστερη κάλυψη των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αξιοποιώντας το σύνολο του δυναμικού που υπάρχει στο πρακτορείο και παράλληλα δημιουργήθηκαν δομές για την εξωστρέφεια. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η νέα ιστοσελίδα – www.amna.gr – που προσφέρει ένα μέρος της ειδησεογραφικής παραγωγής στους επισκέπτες του διαδικτύου χωρίς χρέωση. Προφανώς η πλήρης παραγωγή προσφέρεται μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών. Παράλληλα αναπτύξαμε περαιτέρω τις ξενόγλωσσες υπηρεσίες. Μαζί με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα λειτουργεί πλέον η νέα ελληνο-ρωσική ιστοσελίδα ΑΠΕ-SPUTNIK, σε συνεργασία με τον ρωσικό ειδησεογραφικό όμιλο Ria Novosti, και η σελίδα του ΑΠΕ στα τουρκικά, ενώ μπορώ να σας πω πως σχεδιάζονται και άλλες ξενόγλωσσες υπηρεσίες.
Το άνοιγμα στην κοινωνία σηματοδοτούν η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού Πρακτορείο 104,9 που εκπέμπει σε συνεργασία με την ΔΕΘ από την Θεσσαλονίκη και μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου. Στο ίδιο πλαίσιο κυκλοφορεί το εβδομαδιαίο free press περιοδικό “Το Πρακτορείο”, που διανέμεται στο μετρό και στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Σύντομα θα αποκτήσει και … αδελφάκι που θα το φέρει ο Βαρδάρης.
Όσο για τις νέες υπηρεσίες ενδεικτικά θα αναφέρω την εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία infographics, δείγμα της οποίας βλέπει ο επισκέπτης της κεντρικής ιστοσελίδας, τις επιμέρους ιστοσελίδες για την Ευρώπη, την υγεία, το lifestyle και τον αθλητισμό, που επανασχεδιάστηκαν και έχουν την δική τους παρουσία στον ιστοχώρο.
Το ΑΠΕ προγραμματίζει κι άλλα ανοίγματα στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, για τα οποία θα ενημερωθείτε σύντομα. Η νέα εποχή του ΑΠΕ-ΜΠΕ μόλις έχει αρχίσει. Το πρακτορείο έχει υπογράψει προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το ΑΠΕ προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του www.amna.gr και παράλληλα λειτουργεί λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα: facebook.com/ampanewsgr , twitter@amna_news και youtube.com/user/AMNAwebTV. Λειτουργούν επίσης εφαρμογές για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες – www.amna.gr/mobile-apps.html.