Στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Πανεπιστημιακών και μελών ΔΕΠ των περιφερειακών πανεπιστημίων των συμμετέχουν οι καθηγητές του Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 μ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου:
Η μισθολογική κατάσταση των µελών ΔΕΠ τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί δραματικά. Με την επίκληση των οικονομικών κρίσεων και των μνημονίων, οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 χρόνων μείωσαν δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αναφορικά με το εισόδημα των πανεπιστημιακών, η μείωσή του, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, ξεπερνά το 40% σε σχέση με τα εισοδήματα προ δεκαετίας.
Το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει τους τελευταίους μήνες έχει φέρει την πλειονότητα των εργαζομένων και της νεολαίας σε αδυναμία να ανταπεξέλθει ακόμα και σε βασικές ανάγκες, σε σίτιση, θέρμανση, μετακίνηση, κ.ά. Με τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ 25ετίας, αγγίζοντας τον Σεπτέμβριο το 12,1% (από 11,4% τον Αύγουστο και 8,9% τον περασμένο Μάρτιο), και τις αυξήσεις στην «απελευθερωμένη» αγορά ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη, το μηνιαίο εισόδημά μας υφίσταται περαιτέρω συρρίκνωση.
Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αρνείται για μια ακόμη φορά να συμμορφωθεί ως οφείλει με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (1911/2022), η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών που ισχύει από το 2017, και να προχωρήσει σε επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του Αυγούστου 2012. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, με αυξήσεις στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και με κονδύλια για τις διαφορές που επιδικάζονται σε όσους είχαν προσφύγει.
Η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση υποβαθμίζεται διαρκώς, όχι μόνο εξαιτίας του απαράδεκτα χαμηλού επιπέδου μισθών και συντάξεων των πανεπιστημιακών, αλλά και από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, από την έλλειψη προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό), που δεν αναπληρώνεται, όπως και από την προωθούμενη πολιτική (βλ. μεταξύ άλλων Ν. Κεραμέως, τον Ν. 4957/2022) που στοχεύει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου και τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ταυτόχρονα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για την απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας και μέσω υποτροφιών για διδασκαλία υποψήφιων διδακτόρων, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μισθολογική απαξίωση τους/τις πανεπιστημιακούς. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με τη συστηματική άρνηση να θεσμοθετηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, ενώ παράλληλα δεν ενισχύονται οι υποδομές για τους/τις φοιτητές/φοτήτριες (φοιτητικές εστίες για παράδειγμα) και ιδιαίτερα στα ακριτικά πανεπιστήμια, γεγονός που αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος για την περαιτέρω απαξίωσή τους. Με τον τρόπο αυτό συντηρείται, σε μεγάλο βαθμό, μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα μελών ΔΕΠ των οποίων τα κύρια εισοδήματα δεν προέρχονται από τη μισθοδοσία τους αλλά από δραστηριότητες εκτός της ακαδημαϊκής ενασχόλησης.
Την ίδια στιγμή τα μέλη ΔΕΠ στα περιφερειακά και κυρίως τα ακριτικά πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αντιμετωπίζουν επιπλέον μειονεκτικές συνθήκες εργασίας και απαιτείται η υποστήριξή τους με άμεσο μέτρο, την καταβολή του «Επιδόματος Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων Περιοχών» στα μέλη ΔΕΠ (βλ. αναλυτικά παρακάτω 2).
Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου (βλ. σχετική ανακοίνωση Συλλόγου ΔΕΠ Π. Αιγαίου 22/10/2022, αποστολή 23/10/2022) θεωρεί ότι η διεκδίκηση αξιοπρεπούς μισθού όλων των διδασκόντων και καθεστώτος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τα μέλη ΔΕΠ, αποτελεί προϋπόθεση για τη διεκδίκηση ενός πανεπιστημίου στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης και ανταπόκρισης στα καθήκοντα του/της ακαδημαϊκού δασκάλου, οι πανεπιστημιακοί πρέπει να αμείβονται όπως αρμόζει στο δημόσιο λειτούργημά τους.
Η πορεία αυτή πρέπει να αντιστραφεί και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αναμονή. Στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ (βλ. 1) αποφασίζουμε απεργία την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων- επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις με αιτήματα:
- Νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες από τις μειώσεις και τον πληθωρισμό.
- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και ανάλογη προσαρμογή των αμοιβών όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα πανεπιστήμια που συνδέονται με τον μισθό του ΔΕΠ.
- Καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους και επίλυση των ασφαλιστικών προβλημάτων του ΔΕΠ.
- Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των µελών ΔΕΠ.
- Αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ σε κάθε μέλος ΔΕΠ, χωρίς την απαίτηση ατομικής δικαστικής προσφυγής.
- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της έρευνας ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα.
- Νέες θέσεις ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ καθώς και διοικητικού – τεχνικού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές.
- Καταβολή «Επιδόματος Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων Περιοχών» στα μέλη ΔΕΠ που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, ύψους 100€ για όλες τις βαθμίδες μελών ΔΕΠ.
- Να μειωθούν τα αεροπορικά και τα ακτοπλοΐκά εισιτήρια και να δοθούν δωρεάν εισιτήρια σε φοιτητές/τριες.
- Να καταβάλεται έγκαιρα το μεταφορικό ισοδύναμο.
- Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και των χρεώσεων για τις ΑΠΕ.
_________________________________________________________________
- Ομόφωνη Απόφαση ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ
https://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&Itemid=207&task=doc_download&gid=3010
- Σχετικά με το «Επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων Περιοχών»
Το «Επίδομα Παραμεθορίου και Προβληματικών Περιοχών» (σήμερα «Επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων Περιοχών») το λάμβαναν οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες ακριτικών πανεπιστημίων μέχρι το 1997. Διακόπηκε το 1997 και αναφέρεται στο Νόμο 2530/97 (άρθρο 24) ότι θα εκδοθεί ειδικό Προεδρικό Διάταγμα, για «παροχή κινήτρων» στα μέλη ΔΕΠ ακριτικών πανεπιστημίων. Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.
Παρόμοια οικονομική παροχή σε μορφή επιδόματος «Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων Περιοχών» λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές (βλ. παρ. 2 άρθρ. 15 και παρ. 2 άρθρ. 30 του Ν. 4024/2011 και άρθρ. 19 του Ν. 4354/2014). Το ειδικό αυτό επίδομα λαμβάνουν και οι Διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου.