Με απλωταριές, τον παραδοσιακό τρόπο αποξήρανσης του σύκου, αυτής της πολύτιμης υπερτροφής που φύεται στο νησί, αλλά και με άλλες “γλυκές” δράσεις ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Ο Άγιος Προκόπιος» διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά την γιορτή του Σύκου την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.
Κάθε χρόνο, πλήθος κόσμου καταφθάνει στην γραφική πλατεία του χωριού για να δει από κοντά όλα τα μυστικά της σωστής διατήρησης του σύκου αλλά και τις δεκάδες παραδοσιακές συνταγές που συνοδεύουν το νόστιμο αυτό φρούτο στην γαστρονομική ιστορία του. Πίτες, μαρμελάδες και παραδοσιακά γλυκά έχουν την τιμητική τους για μια ολόκληρη ημέρα που κατόρθωσε να γίνει θεσμός για το νησί .
https://www.youtube.com/watch?v=QesIuxgh2ng
Oι ποικιλίες των σύκων Ιππείου
Τα περισσότερα σύκα της περιοχής μας είναι τα «ασπρόσυκα», πολύ γλυκά σύκα με μακρύ κοτσάνι και στο κάτω μέρος , στο πλάι, όταν ωριμάσουν, ο φλοιός τους αφήνει μικρά άσπρα ανοίγματα. Τα «μαρίσκα» είναι τα καλύτερα σύκα, περισσότερο όταν είναι ξηρά. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτή η ποικιλία. Είναι λίγο μελαχροινά γιαυτό και λέγονται «μαρίσκα». Ο φλοιός τους είναι λεπτός, έχουν πολύ μικρό κοτσάνι και το επάνω μέρος τους είναι πλατύ.Τα «μαρίσκα» δεν τα έδιναν στους εμπόρους για πάστωμα, τα κρατούσαν στο σπίτι για δική τους χρήση.
Σε βιβλίο που βρίσκεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης του Βασιλείου Δ. Ευαγγέλου, υπαλλήλου Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος.: «Η Μυτιλήνη από Γεωργοοικονομικής Απόψεως». Αυγ.1933,Τυπογ.ΦΟΙΝΙΞ, Μυτιλήνη, γράφει: «Τα σύκα Μυτιλήνης και δή τα τοιαύτα της πεδιάδος Ιππείου, κατέχουσι καλήν θέσιν μεταξύ των Ελληνικών σύκων, υπολοιπόμενα είς ποιότητα των σύκων ωρισμένων μόνον περιφερειών , ώς της Κύμης και της Εύβοιας.»
Σύκο: Το superfood της αρχαιότητας!
Η ομορφιά ενός αφράτου και ώριμου σύκου, έτοιμου να πέσει από το κλαρί του δέντρου, είναι σήμα κατατεθέν του προχωρημένου ελληνικού Αυγούστου. Για κάποιον βόρειο, τα σύκα είναι άλλο ένα εξωτικό φρούτο, κάτι το παράξενο και ακριβό, κάτι που αγοράζει με το κομμάτι και το γεύεται σαν μια σπάνια λιχουδιά. Για όλους εμάς όμως, το σύκο είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο που μας συνοδεύει πάντα στα μπάνια μας και τις διακοπές μας.
Το σύκο είναι εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου αλλά και της Ανατολής, το σύκο αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης. Το άφηναν συνήθως να ξεραθεί στον ήλιο ή σε κάποιο φούρνο και θεωρείτο σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του τοπικού διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμη και το ψωμί!
Στην Αρχαία Ελλάδα, αποδιδόταν τέτοια σημασία στον καρπό της συκιάς -όχι μόνο για την διατροφή αλλά και το εμπόριο- ώστε υπήρχαν αυστηρές διατάξεις που ρύθμιζαν την καλλιέργεια της. Αποξηραμένα σύκα των Μινωιτών, «αναβολικό» των αρχαίων Ελλήνων αθλητών πριν από τους αγώνες, αγαπημένο φρούτο των Αθηναίων πολιτών, αναφορές από τον Αριστοφάνη και πάει λέγοντας. Πως κατάλαβε ο Λαέρτης ότι επέστρεψε ο γιος του; Ο Οδυσσέας απλώς του θύμισε ότι τού είχε χαρίσει 40 συκιές. Τόση αξία είχε το σύκο, που ήταν αγαπημένος καρπός των βασιλιάδων.
Στην αρχαιότητα η Αττική φημιζόταν για σύκα της, τα λεγόμενα «βασιλικά», μια ποικιλία που καλλιεργείται μέχρι σήμερα στα Μεσόγεια. Η ύπαρξη λέξεων που σχετίζονται με τα σύκα δηλώνει και τη σημασία τους στη διατροφή των κατοίκων της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Καταρχήν θα αναφέρω τον συκοσκόπο, αυτόν που ανακαλύπτει-φέρνει την καλή είδηση για το πού υπάρχουν σύκα, αλλά και τον συκοφάντη, αυτόν που αποκαλύπτει, ξεσκεπάζει την παράνομη διακίνηση των σύκων. Σταδιακά, βέβαια, το αρχικό νόημα της λέξης «συκοφάντης» διαφοροποιείται. Έτσι, από μια εποχή και πέρα δηλώνει πια τον δημόσιο μηνυτή, αυτόν που καταγγέλλει τις παρανομίες των συμπολιτών του: τη λαθραία διακίνηση αγαθών, τη φοροδιαφυγή ή τον παράνομο πλουτισμό.
Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών και βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή.
Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε;
– Σαν φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο
– Όταν είναι φρέσκα μπορείτε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας
– Συνοδεύουν υπέροχα τα αλλαντικά (σαν το προσούτο) και τα τυριά, κυρίως τα σκληρά και αλμυρά όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα
– Αναμείξτε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια και προσθέστε τα στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας.
– Βράστε τα αποξηραμένα σύκα σε κόκκινο κρασί και σερβίρετε με το γιαούρτι ή το παγωτό σας.
– Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κουλουράκια, κέικ και μάφιν
– Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο για το πρωινό σας ή για μια άλλη εκδοχή της Πάστα Φρόλας (Φλώρας κατά την ελληνική εκδοχή…