Search

Αποστολή στην Κίνα: Γνωρίζοντας την χώρα του Δράκου -1ο μέρος

Οι Κινέζοι αγαπούν τη Λέσβο κι εμείς τους το ανταποδίδουμε! Ένα μεγάλο οδοιπορικό στην χώρα του Δράκου που θα παρουσιάσουμε σε συνέχειες θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε λίγα πράγματα γι αυτή την μακρινή χώρα και τους ανθρώπους της, που δείχνουν την προτίμησή τους στο νησί, σε μια δύσκολη για τον τουρισμό περίοδο. Λίγο καιρό πριν, η κινέζικη έκδοση του NATIONAL GEOGRAPHIC με ένα εκτεταμένο άρθρο της αναφέρθηκε στο Απολιθωμένο Δάσος και γενικότερα στο Γεωπάρκο της Λέσβου ενώ στις 16 Φεβρουαρίου υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Σινικού Τείχους – Υanqing της Κίνας επισκέφθηκε το νησί προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου όπως το ελαιόλαδο, το ούζο και το κρασί ενώ εδέσματα κεράστηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου η αντιπροσωπεία από την Κίνα να γνωρίσει τις μοναδικές γεύσεις του λεσβιακού πρωινού αλλά και προκειμένου η γνωριμία τους αυτή να αποτελέσει έναυσμα για την προώθησή τους στην αγορά της Κίνας.

Την ίδια στιγμή ένα πολιτιστικό event, η έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου στο Πεκίνο, έφερε ξανά τη Λέσβο στο προσκήνιο. Η μοναδική”αύρα”της Λέσβου ταξίδεψε το καλοκαίρι στην Κίνα μέσα από την κοινή έκθεση της φωτογράφου και της μεγάλης κινέζας ποιήτριας Hu Lan Lan στην γκαλερί Zero Space στο “798 Art Space” στο Πεκίνο. Η έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου που υποστηρίχθηκε από την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ανέδειξε τη Λέσβο μέσα από το φως, όχι μόνο του ηλίου αλλά και του φεγγαριού και των άστρων…

Ο Μυτιληνιός δημοσιογράφος και συνεργάτης των “Πολιτικών”, Χρίστος Καλουντζόγλου , προσκεκλημένος της Κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού (CNTA) και της Υπηρεσίας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου θα μας ταξιδέψει στη χώρα του Δράκου μέσα από ένα μοναδικό φωτορεπορτάζ που θα δημοσιεύουμε σε συνέχειες.

 

“Επισκεπτόμαστε την Κίνα λίγο πριν μπει το έτος του Πετεινού, που συμβολίζει τον δυναμισμό, κύριο χαρακτηριστικό της κινεζικής κοινωνίας. Προσκεκλημένοι της Κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού (CNTA) και της Υπηρεσίας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

Τα οργανωτικά θέματα έχουν ρυθμιστεί με άψογο τρόπο από το Silk Road International Travel και τον κύριο Λαν Σιάο Τσενγκ και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε χαρακτηριστικές εικόνες της νοτιοανατολικής Κίνας.

Για να γνωρίσεις τον δυναμισμό της κινεζικής κοινωνίας πρέπει να επισκεφθείς την Σαγκάη. Σανχάη την προφέρουν οι Κινέζοι, που σημαίνει “η πόλη δίπλα στη θάλασσα”. Στους δρόμους αυτής της σύγχρονης μητρόπολης ο φακός καταγράφει πρόσωπα, που συνθέτουν την ταυτότητα του κινεζικού θαύματος.

Η ξεναγός μας έχει ένα τρόπο να χαμογελάει διαρκώς. Είναι από την φυλή Χαν, παντρεμένη με ένα παιδί. Υπερασπίζεται τα επιτεύγματα της χώρας της με πάθος.

Σ΄ ένα σοκάκι, μακριά από το εμπορικό κέντρο της Σαγκάης, ένας πάγκος και ο πλανόδιος ζωγράφος που σκιτσάρει πρόσωπα τουριστών για 5 γιουάν, λιγότερο από ένα Ευρώ.

Μία Ελληνίδα δημοσιογράφος, η Μαργαρίτα προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον ζωγράφο. Του ζητάει να γράψει το όνομά της στα κινεζικά. Εκείνος δεν καταλαβαίνει ούτε λέξη στα αγγλικά. Δύο νεαροί Κινέζοι προθυμοποιούνται να κάνουν τους “διερμηνείς” και χρησιμοποιούν το κινητό τους για να “μεταφράσουν” το όνομα “Μαργαρίτα” στα κινεζικά.

Μικρομάγαζα που πουλούν κινεζικό γρήγορο φαγητό συναντάς εκεί όπου κινούνται τουρίστες. Ο νεαρός είναι πρόθυμος να μας εξυπηρετήσει, αλλά δεν αφήνει το κινητό τηλέφωνο από το χέρι.

Οι νεαροί Κινέζοι αντιμετωπίζουν τους ξένους με ευγένεια και χαμόγελο. Ένα ζευγάρι μας εντυπωσιάζει με το φωτεινό πρόσωπο που έχουν και οι δύο. Τους ζητούμε να τους φωτογραφήσουμε και ποζάρουν με άνεση.

Εδώ διαλέγετε εσείς τον πρωταγωνιστή! Είναι η περήφανη “μαμά” του κουταβιού, ή το χαριτωμένο σκυλάκι το οποίο επιδεικνύει στον φακό;

Λίγο έξω από την Σαγκάη, με φόντο ένα σύγχρονο κτήριο, συναντούνται ο ποδηλάτης με το τρίκυκλο και ο οδηγός του ηλεκτρικού σκούτερ. Οι Κινέζοι αγαπούν το ποδήλατο, το χρησιμοποιούν για όλες τις δουλειές, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει τη χρήση ηλεκτρικών σκούτερ, για να μην επιβαρύνεται το αστικό περιβάλλον με τη ρύπανση από τους βενζινοκινητήρες.

Στους τουρίστες προσφέρεται η δυνατότητα να φωτογραφηθούν δίπλα σε Κινέζους που φορούν την στολή του Κόκκινου Στρατού της εποχής της πολιτιστικής επανάστασης, ή ακόμα και να φορέσουν μια τέτοια στολή για να αισθανθούν κι εκείνοι Κινέζοι.

Το οδοιπορικό στην χώρα του δράκου θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, για να γνωρίσουμε “τα πρόσωπα της Κίνας”, μιας χώρας για την οποία όλοι κάτι έχουμε ακούσει, κι όμως ξέρουμε ελάχιστα.