Στην ανεπάρκεια της περιφερειακής αρχής να ’’θωρακίσει’’ αντιπλημμυρικά το νησί της Λέσβου, εστίασε ο τ. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, σε δήλωσή του για τις ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν απ’ τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαφείρης στη δήλωσή του:
Τέσσερα χρόνια τώρα, ο όποιος προγραμματισμός σε τεχνικό επίπεδο, φαίνεται πως εξαντλείται σε αποσπασματικές ασφαλτοστρώσεις, όπου κριθεί κατά περίπτωση πως εξυπηρετεί, είτε συγκεκριμένες σκοπιμότητες (βλέπε ρουσφέτια), είτε ενδεχομένως και υπαρκτές ανάγκες. Δυστυχώς όμως, μερικά κυβικά ή και χιλιόμετρα άσφαλτο δεν αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις σε υποδομές, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν συντονισμένα την αντιπλημμυρική ’’ασπίδα’’ που χρειάζεται η Λέσβος.
Σ’ ό,τι αφορά ειδικά την περιοχή του Πλωμαρίου, θα ήθελα να επισημάνω την επιτακτική ανάγκη να επισπευστούν οι όποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο μελετών, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν και τα σχετικά έργα. Ήδη πέρασε ενάμισης χρόνος, απ’ το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, σε απόρροια του οποίου, σε συνδυασμό και με τις βροχοπτώσεις, σημειώθηκαν οι πρόσφατες κατολισθήσεις.»
Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την Υπηρεσία, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) όπως π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ.
Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, όπου θα δηλώνει ότι δεν υπόκειται στην υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης
Αντίγραφο Εντύπου Ε9
Πόρισμα πυροσβεστικής Υπηρεσίας εφόσον υπάρχει
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κλπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.
Αν οι πληγέντες είναι πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία, θα πρέπει αυτό να πιστοποιείται με βάση τα οριζόμενα στην β) σχετική.
Για την περίπτωση των επιχειρήσεων απαιτούνται :
Ειδικότερα πρέπει να προσκομίζονται εκ μέρους των πληγέντων :
Tίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο
Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης
Δηλώσεις Φ.Π.Α
Απογραφή προηγούμενου έτους
Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και σε περίπτωση μη ύπαρξης να αναζητούνται από τους προμηθευτές
Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού συνοδευόμενα από κατάσταση στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος καθώς και εάν πρόκειται για ολική ή μερική καταστροφή
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημιάς και σε περίπτωση μη ύπαρξης Υπεύθυνη δήλωση του Ν.Δ 1599 περί μη ασφάλισης της μονάδας. Επίσης θα ελέγχεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης (άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες).
Για τη περίπτωση ζημιών σε ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο οι πληγέντες θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Λέσβου, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στα τηλέφωνα (κ. Δημήτρη Μάντζαρη τηλ. 2251350 574, mail : mantzaris@mytilene.gr)