Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου, δεν τιμά απλώς τα προϊόντα των νησιών· τα κουβαλά μαζί της, τους δίνει φωνή και τα μεταμορφώνει σε πιάτα που κουβαλούν μνήμη, ταυτότητα και δημιουργία. Με σεβασμό στην παράδοση και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναδεικνύει τη γαστρονομική ψυχή του τόπου και τη μοιράζεται απλόχερα με το ευρύ κοινό.

Πρόσφατα, σε μια επίσκεψή της στη Λέσβο, μίλησε με θέρμη για έναν διακριτικό αλλά μοναδικό θησαυρό του νησιού: τον γλυκάνισο του Λισβορίου. Μας εξήγησε πώς αυτό το αρωματικό στοιχείο μπορεί να μεταμορφώσει και να απογειώσει ακόμα και τις πιο γνώριμες γεύσεις. Για εκείνη, δεν είναι απλώς ένα συστατικό· είναι μια πύλη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ένα εργαλείο που της επιτρέπει να αναγεννά μνήμες παιδικές και οικογενειακές, αλλά και να δημιουργεί νέες, ζωντανές ιστορίες μέσα από τις σύγχρονες συνταγές της.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δεν μαγειρεύει απλώς· δημιουργεί πολιτισμό. Μέσα από τα ευφάνταστα πιάτα της και τη βαθιά αγάπη της για τη γη του Βορείου Αιγαίου, ενισχύει την εξωστρέφεια της τοπικής παραγωγής και αναδεικνύει τις γεύσεις του τόπου ως πολύτιμο πρεσβευτή της ελληνικής ταυτότητας. Για εκείνη, κάθε συστατικό έχει ψυχή. Και κάθε γεύση, μια ιστορία να πει.