“Πριν τέσσερα χρόνια σας είχα διαβεβαιώσει «ότι θα είμαι συμπαραστάτης και υποστηρικτής της καθεμίας και του καθενός», πιστεύω ότι αυτό το τήρησα στο έπακρο χωρίς καμία παρέκκλιση. Αναμεταξύ μας υπήρξε αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός, κι έτσι αντιμετωπίστηκαν πολλά θέματα· ενώ ταυτόχρονα διατηρήσαμε τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες και προσεγγίσεις μας, όπου υπήρχαν.
Χαρακτηριστικό στη διοίκηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ήταν η πιεστική διαχείριση της καθημερινότητας, η οποία ήταν διττή. Ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τρέχοντα θέματα τα οποία προέκυπταν στα σχολεία, αλλά και αυτά που έθετε η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου· σχεδόν πάντα υπό την αμείλικτη χρονική πίεση.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω απολογιστικά, ενδεικτικά, κάποια σημαντικά σημεία αναφοράς της θητείας μου.
Επανιδρύθηκαν οι καταργημένοι Τομείς των ΕΠΑΛ και επέστρεψαν στη σχολική τάξη οι συνάδελφοι μας, οι οποίοι βρισκόταν σε διαθεσιμότητα.
Δεν καταργήθηκε κανένα σχολείο στο Βόρειο Αιγαίο κι ούτε έγιναν συγχωνεύσεις, εκτός από μία την οποία εισηγήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες.
Ιδρύθηκαν σχολικές μονάδες απαραίτητες στα νησιά λόγω της εκπαίδευσης που προσφέρουν, όπως:
α) Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ικαρίας.
β) Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) Χίου.
γ) Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) Λέσβου.
δ) Μουσικό Σχολείο Σάμου.
Επίσης στα Μουσικά Γυμνάσια Λέσβου και Χίου εγκρίθηκε η λειτουργία δύο τμημάτων ανά τάξη, με την ανάλογη αύξηση των μαθητών και πρόσληψη καθηγητών. Ομοίως ιδρύθηκαν πολλά Τμήματα Ένταξης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερο και απρόβλεπτο θέμα ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε, στη Λέσβο και τη Χίο, ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017. Αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η πρωτόγνωρη, στα χρονικά της εκπαίδευσης, αναβολή των Πανελλαδικών εξετάσεων και η προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων σχολείων.
Νοιώθω ξεχωριστή ικανοποίηση, ως διευθυντής, αλλά κυρίως ως δάσκαλος, με την ίδρυση και λειτουργία, παρά τις επιφυλάξεις ή και αρνήσεις κάποιων, εντός κι εκτός της σχολικής κοινότητας, Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) και Δομών Υποστήριξης & Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) για τους μαθητές πρόσφυγες, στη Λέσβο, στη Χίο και τη Σάμο. Γιατί εκτός από πράξη εκπαιδευτικής πολιτικής είναι πρωτίστως έκφραση ανθρωπισμού κι εκτός από τις γιαγιάδες της Συκαμιάς Λέσβου ήμασταν κι εμείς εκεί· οι Δάσκαλοι του Βορείου Αιγαίου.
Επιδιώχτηκε και έγινε κατανοητή, τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας. Έτσι υπήρξαν πολλά ευήκοα ώτα στα αιτήματα και στις προτάσεις μας.
Στην ενότητα των δημιουργικών δράσεων αναφέρω μόνο την ακροτελεύτια· το επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, με θέμα: «Μίλτος Κουντουράς Στράτης Μυριβήλης· βίοι παράλληλοι και τεμνόμενοι», με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Κουντουρά και τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Μυριβήλη.
Σημαντικός οδηγός στη θητεία μου ήταν η άποψη του παιδαγωγού Παναγιώτη Ξωχέλλη: «απαιτείται μια σχολική κουλτούρα διαλόγου, κοινών επιδιώξεων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας». Αυτό επιδίωξα, σε μεγάλο βαθμό, αποδεχόμενος την επικοινωνία με όποιο μέλος της σχολικής κοινότητας τη ζητούσε, αλλά και παρακινώντας τη.
Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/συναδέλφισσες και συνεργάτες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και στις άλλες Διευθύνσεις,
Με τη λήξη της θητείας μου σας ευχαριστώ θερμά, για τη συνεργασία που είχαμε όλα τα χρόνια.
Ομοίως ευχαριστώ, τους/τις μαθητές/μαθήτριες, τους γονείς και κηδεμόνες, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών, για την αληθινή και ειλικρινή συνεργασία που αναπτύξαμε αντιμετωπίζοντας τα θέματα και τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βορείου Αιγαίου για την καλή συνεργασία και την αμφίδρομη επικοινωνία που είχαμε.
Από όλους/ες σας ζητώ συγνώμη, αν σε κάποιο θέμα δεν ήμουν αποτελεσματικός ή δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εύχομαι στη νέα Περιφερειακή Διευθύντρια, κα Μαρία Παπαδανιήλ καλή αρχή και επιτυχία στο έργο της.
Σας αποχαιρετώ, με την επισήμανση του Ευάγγελου Παπανούτσου για τον δάσκαλο: «εσύ είσαι ο “τυχερός”, αφού θα δουλέψεις όχι για να κάνει σημειωτόν, αλλά για να πάει μπροστά ο κόσμος».
Ο Περιφερειακός Διευθυντής
Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου
Αριστείδης Καλάργαλης
Ο κ. Αριστείδης Καλάργαλης γεννήθηκε στον Σκόπελο Γέρας το 1959.
Σπούδασε Παιδαγωγικά, Τεχνολόγος Μηχανικός και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Ήταν Διευθυντής στο Τεχνικό Λύκειο Γέρας, 1993 – 1996, στο1º και στο Εσπερινό Τ.Ε.Ε. Σήμερα διδάσκει στη Δημοτική Εκπαίδευση.
Εργάστηκε στην ΕΡΤ (ΕΡΑ Αιγαίου) και στο ιδιωτικό ραδιόφωνο ως δημοσιογράφος και δημιουργός εκπομπών, με αντικείμενο το βιβλίο και τη λογοτεχνία.
Ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος του σπουδαστικού Συμβουλίου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης.
Είναι μέλος της Εταιρίας Αιολικών Μελετών και για δέκα χρόνια μέλος στο Συμβούλιο της, καθώς και της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αρθρογραφεί από το 1989 σε εφημερίδες και περιοδικά της Λέσβου και της Αθήνας, όπου δημοσιεύει άρθρα κοινωνικού σχολιασμού και πολιτισμικά θέματα.
Έχει εκδώσει 13 βιβλία με ποίηση, δοκίμια και μελέτες, για την πολιτισμική ιστορία της Λέσβου, όπως:
«Μίλτος Κουντουράς ο δάσκαλος του αύριο», «Η Γέρα στην ποίηση του Οδ. Ελύτη», «Ελευθέρια Λέσβου»,
«Η Επάνω Σκάλα των Χρονογράφων». Σε συνεργασία με Λέσβιους συγγραφείς και ζωγράφους έχει εκδώσει
διάφορα έντυπα προωθώντας την πολιτισμική δημιουργία της Λέσβου.