Search

Η άρνηση παροχής αγαθών λόγω φυλής ή χρώματος τιμωρείται

Το τελευταίο διάστημα στη Μυτιλήνη γινόμαστε μάρτυρες ρατσιστικών συμπεριφορών από ιδιώτες που αρνούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε πρόσφυγες ή μετανάστες που ζουν στις δομές του νησιού προτάσσοντας διάφορες δικαιολογίες όπως ότι « μυρίζουν αλκοόλ και παραπονιούνται οι υπόλοιποι πελάτες» ή «δεν πληρούν τα στάνταρντς καθαριότητας που έχουμε». Είναι επίσης κοινό μυστικό πως σε γνωστή επιχείρηση της πόλης υπάρχει σχετική οδηγία για τους εργαζόμενους να απαγορεύουν την είσοδο σε πρόσφυγες ή μετανάστες παρά το γεγονός ότι πολλοί πελάτες έχουν διαμαρτυρηθεί για αυτή τη συμπεριφορά ενώ όλοι όσοι δε φέρουν δυτικά χαρακτηριστικά ή δεν μιλούν ελληνικά πρέπει να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στη ρεσεψιόν για το αν είναι υπάλληλοι μιας ΜΚΟ ή αν ανήκουν στον προσφυγικό πληθυσμό.

Πρόσφατα σε καφετέρια της πόλης  υπάλληλος αρνήθηκε να σερβίρει καφέ σε ζευγάρι που μιλούσε αραβικά ενώ σε ραδιοφωνική εκπομπή καταγγέλθηκε επωνύμως πως ζητήθηκε 10 ευρώ για μια μπύρα από έγχρωμο πελάτη και όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε ξέροντας ότι η μπύρα κάνει 4 ευρώ τον πέταξαν έξω φωνάζοντας του “Go to Moria”. Ο παθών μάλιστα  δεν ήταν μετανάστης αλλά φοιτητής από Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο που έκανε το summer school του στο νησί μας και δυστυχώς δεν πήγε στην Αστυνομία να καταθέσει το συμβάν…

Την ίδια στιγμή άλλα μαγαζιά έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλάζοντας τη νύχτα της πόλης όπου ντόπιοι, εθελοντές, μέτοικοι του νησιού και επισκέπτες διασκεδάζουν όλοι μαζί. Πόσο νόμιμη όμως είναι η άρνηση παροχής υπηρεσιών εξαιτίας φυλετικών διακρίσεων και τι μπορεί να κάνει κανείς αν βρεθεί μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό; Ρωτήσαμε την Ελένη Βεληβασάκη , δικηγόρο της Υποστήριξης Προσφύγων Αιγαίου (RSA-Refugee Support Aegean)

“Η άρνηση διάθεσης και παροχής αγαθών και υπηρεσιών λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, συνιστά άμεση διάκριση η οποία απαγορεύεται τόσο απο το ενωσιακό (ευρωπαικό) όσο και το εθνικό δίκαιο, τιμωρείται ρητά από το νόμο (ν. 4443/2016) και διώκεται αυτεπαγγέλτως .

Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες από ιδιώτες που διαθέτουν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό, για τους ανωτέρους λόγους. ήτοι δηλαδή η εν λόγω συμπεριφορά διενεργείται με ρατσιστικό κίνητρο, οι αρχές καλούνται να διερευνήσουν διεξοδικά τα καταγγελλόμενα και να εφαρμόσουν το νόμο.’

Σημειωτέον ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ως Φορέας παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης τόσο στον ιδιωτικό όσο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δύναται να παρέμβει και να ζητήσει σε τέτοιες περιπτώσεις στοιχεία για να διερευνήσει την υπόθεση”.