Search

Ας γνωρίσουμε το ανανεωμένο Πάρκο και τα σπάνια ευρήματα που φιλοξενεί!

 

Σε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 στις 11.30 π.μ.

Η δράση περιλαμβάνει αρχικά επιστημονική ενημέρωση στο χώρο του αναψυκτηρίου στην είσοδο του Πάρκου και στη συνέχεια περιήγηση και γνωριμία με τις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις η ανάδειξη των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Παράλληλα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ξεκινάει τη συστηματική παρουσίαση των απολιθωματοφόρων θέσεων του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται στη θέση «Μπαλή Αλώνια» η οποία θα συνεχιστεί κάθε εβδομάδα.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η γνωριμία με τα σπάνια εκθέματα του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους και η ευαισθητοποίηση για την προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» από το 1985.

Οι συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως σημαντικές νέες απολιθωματοφόρες θέσεις που συμπληρώνουν τις παλαιότερες ιστορικές θέσεις, προσθέτοντας πολύτιμα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του υποτροπικού δάσους στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου 20.000.000 χρόνια πριν.

Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μπαλή Αλώνια» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν για πρώτη φορά νέες απολιθωματοφόρες θέσεις, μετά από επίπονη προσπάθεια αποκατάστασης, ανασύστασης και ανάδειξης συστάδων απολιθωμένων κορμών στο νότιο τμήμα του Πάρκου.

Τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια», που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, βραβεύτηκαν στα Landscape Awards 2021 στην κατηγορία Large Scale Landscape Design/ Heritage & Culture.

Τα έργα αναδιαμόρφωσης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων του Πάρκου αναδεικνύουν τη συμβολή της αρχιτεκτονικής τοπίου στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ φύσης, χώρου και ανθρώπου καθώς σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με στόχο να καταστήσουν το Πάρκο προσβάσιμο για όλους και να αναδείξουν παράλληλα τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητές του, με σεβασμό προς το φυσικό τοπίο.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια» έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες περιοχές καθώς έχουν αποκαλυφθεί σε αυτήν μοναδικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων καθώς και ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ακολουθήθηκε από τη δημιουργία υδροθερμικών διαλυμάτων, πλούσιων σε διοξείδιο του πυριτίου (SiO2). Τα διαλύματα αυτά εμπότισαν τη σποδό που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, περνώντας έτσι εύκολα στα μέρη ξύλου των φυτών, σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους, καθώς η οργανική ύλη των κορμών σταδιακά αντικαταστάθηκε από το διοξείδιο του πυριτίου. Η απολίθωση έγινε υπό σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κτλ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.

Ας γνωρίσουμε την ανανεωμένη ιστορική θέση του Απολιθωμένου Δάσους!