Search

Ας θυμηθούμε τη Μαρία Μοντεσσόρι…

Γράφει ο Πάνος Λουκίδης

Μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα της νέας σχολικής χρονιάς. Με δεδομένη την πολιτική αλλαγή είναι σίγουρο ότι οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μας!
Ας θυμηθούμε τη Μαρία Μοντεσσόρι. Που ήταν από τους πιο επιδραστικούς παιδαγωγούς του προηγούμενου αιώνα. Το έργο της σημαντικό και επίκαιρο ως σήμερα …
Η Maria Tecla Artemisia Montessori γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870 στο Κιαραβάλε της Ανκόνα και πέθανε το 1952 στην Ολλανδία. Ήταν σπουδαία παιδαγωγός, φιλόσοφος και γιατρός.
Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου της και βασίζεται στην ελευθερία που βγαίνει από την πειθαρχία του σχολικού περιβάλλοντος.
Το 1907 ανοίγει στη λαϊκή συνοικία της Ρώμης, Σαν Λορέντζο, το πρώτο «Σπίτι των παιδιών» (Casa dei bambini) όπου εφαρμόζει τη μέθοδό της σε φτωχά, εγκαταλειμμένα παιδιά.
Το βιβλίο «Η μέθοδος της επιστημονικής παιδαγωγικής», που δημοσιεύθηκε στην Περούτζια (1909), μεταφράζεται και σιγά σιγά αγκαλιάζεται από όλο τον κόσμο με ενθουσιασμό.
Μέχρι σήμερα ο διεθνής οργανισμός Association Montessori International καθοδηγεί και εποπτεύει τα Μοντεσσοριανά Σχολεία σε όλο τον κόσμο.
Τη δράση της είχαν εξάρει μεταξύ άλλων ο Γκάντι, αλλά και ο Φρόιντ, ο οποίος θαύμαζε το έργο της και διατηρούσε αλληλογραφία μαζί της, ενώ κυρίως η κόρη του, Αννα Φρόιντ υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της.