Φωτογραφία Μανώλης Λαγουτάρης
Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.
Σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Eβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21 Ιουλίου) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23 Ιουλίου), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια.
Τεράστια ήταν η κινητοποίηση της πολιτικής προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας για τον συντονισμό των εθελοντών πυροσβεστών, των πολιτών που έσπευσαν από συλλόγους, οργανώσεις, φορείς και,ΜΚΟ,
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και εθελοντών δυστυχώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο, όπως και στην περίπτωση της Πεντέλης, οι δυνάμεις της αστυνομίας που αναπτύχθηκαν για την εκκένωση των χωριών Βατερά, Βρίσα και Σταυρός, να είναι πολλοί περισσότεροι αριθμητικά από τις δυνάμεις της πυρόσβεσης. Να θυμίσουμε ότι Πριν δύο χρόνια, η κυβέρνηση ναύλωσε ειδικό πλοίο (το οποίο είχε ψευδώς δηλωθεί ότι είχε βλάβη, ώστε να μην κάνει το κανονικό του δρομολόγιο) για να στείλει 10 διμοιρίες ΜΑΤ και αστυνομικά οχήματα για καταστολή των διαμαρτυριών εναντίον της κατασκευής δομής στην Καράβα. Για την φωτιά των Βατερών η κυβέρνηση έστειλε όλους κι όλους 20 πυροσβέστες και 5 οχήματα με το πλοίο της γραμμής μετά από 24 ώρες.
Ο Μιχάλης Μπάκας, εκπρόσωπος των οικολόγων Πρασίνων για τις προεκτάσεις της καταστροφής και τη κυβερνητική πολιτικής σημειώνει: «Μετά από καθυστέρηση ετών, υπό τον φόβο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακόμα περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη διαχείριση των προστευόμενων περιοχών στη Λέσβο η κυβέρνηση θέλοντας να ευνοήσει σχέδια ημετέρων προχωρά σε απαράδεκτες ρυθμίσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι δυνατόν πλέον στην καρδιά μιας περιοχής Natura, σε περιοχή απόλυτης προστασίας (που προφανώς μόνο κατ’ ευφημισμό μπορούμε πλέον να την λέμε έτσι), να φτιάχνει μια πολυεθνική εταιρεία, ένα αιολικό πάρκο. Είναι τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός ότι πλέον ο έλεγχος των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα γίνεται από ιδιώτες που θα πληρώνονται πλέον από τον ιδιώτη που θέλει να κάνει το έργο. Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Ζούμε μετά από πολλά χρόνια μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στη Λέσβο που έχει κάψει μέχρι τώρα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ζώων και ανυπολόγιστες ζημιές σε ανθρώπινες περιουσίες. Είδα και εγώ από κοντά στα Βατερά τη συγκινητική προσπάθεια πυροσβεστών αλλά και εθελοντών να αντιμετωπίσουν τη φωτιά και τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Η κατασκευή εξωτερικών εχθρών, η διακίνηση φημών για πράκτορες κλπ δίνουν άλλοθι σε κάποιους «υπεύθυνος» για την αδυναμία τους να μας προστατεύσουν. Δεν θέλω να σκεφτώ που θα έφτανε η φωτιά των Βατερών εάν είχε νοτιά 5-6 μποφόρ.
Ας το σκεφτούν αυτό ξανά όσοι υποστηρίζουν τη δομή του ΚΥΤ στη Βάστρια, στην καρδιά του λεσβιακού πευκώνα. Οι φωτιές που καίνε σε όλη τη χώρα δεν μπορούν, πίσω από την υπαρκτή και εντεινόμενη κλιματική κρίση, να κρύψουν και να δικαιολογήσουν τραγικές ελλείψεις σε πολιτικές πρόληψης με σωστή διαχείριση, επιτήρηση και ταχεία επέμβαση, αλλά και ελλείψεις σε μέσα και στελέχη στο πυροσβεστικό σώμα. Αντί για πυροσβέστες προσλαμβάνουν συνοριοφύλακες και αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια. Ας μην κλαίνε σήμερα υποκριτικά για τις ελλείψεις της κρατικής μηχανής…»
Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στα Βατερά, η Αλληλεγγύη Λέσβου παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις των επιχειρήσεων κατάσβεσης και των προσπαθειών ανακούφισης των πυρόπληκτων. Την Δευτέρα παρέδωσε 135 χυμούς, 108 γάλατα και 200 σπαστούς καφέδες για τους ανθρώπους της πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που επιχειρούσαν για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο ενώ το Σάββατο, κλιμάκιό της Αλληλεγγύης Λέσβου επιχείρησε να προσεγγίσει στη Βρίσα με σκοπό την καταγραφή των αναγκών.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συνόδευσε τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο στην πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή των Βατερών. Πρώτος σταθμός της περιοδείας ο οικισμός της σεισμόπληκτης Βρίσας εν συνεχεία τα Βατερά, ο Σταυρός και η περιοχή Ρογκάδα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Τριαντόπουλο για το μέγεθος της καταστροφής ζήτησε να στηριχθούν οι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι και επιχειρήσεις ώστε να επανέλθει γρήγορα η περιοχή στην κανονικότητα. Ακολούθησε σύσκεψη στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στην Παγανή, όπου ο Περιφερειάρχης έθεσε στον κ. Τριαντόπουλο μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρηματιών. Ένα από αυτά ήταν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες είχαν αιτηθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19, και δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω χαμηλής βαθμολογίας και έλλειψης χρηματοδότησης.
Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το πανέμορφο δάσος ανάμεσα στους οικισμούς Βατερά – Βρίσα – Σταυρό, δυστυχώς έκανε στάχτη και μεγάλες εκτάσεις με ελιές και χορτολιβαδικά. Για αυτό και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ζητά: Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας, με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων.Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες.Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες. Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους πυρόπληκτους. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι πυρόπληκτοι αγρότες με ευθύνη του κράτους.