Είστε έτοιμοι για την εκτόξευση; Τρεις φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τη Λέσβο καλούν όλους τους μαθητές της Ελλάδας σε ένα ταξίδι…στο διάστημα διοργανώνοντας για πρώτη φορά τo CanSat in Greece, έναν πρωτότυπο διαγωνισμό στον οποίο βάζεις σε τροχιά τον δικό σου εκπαιδευτικό δορυφόρο που έχει το μέγεθος αναψυκτικού! Η ιδέα ανήκει στους Ηλία Ψυρούκη, Ηλία Θεοδωρίδη και Στρατή Τσιρτσή οι οποίοι ως μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, τον Απρίλιο του 12 είχαν κερδίσει τη δεύτερη θέση στον διεθνή διαγωνισμό CanSat που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία με την κατασκευή τους “Icaromenippus 3D”. Η πρόταση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού CanSat στην Ελλάδα που μπαίνει στην τελική τροχιά τον Απρίλη, προέκυψε λίγο αργότερα, τον Οκτώβρη του 2015, όταν στα πλαίσια μιας συζήτησης, για καινοτόμες δράσεις, που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, οι τρεις φοιτητές πια στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου σχεδίασαν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θέλοντας να δώσουν στους Έλληνες μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία που έζησαν και αυτοί.
“Μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός έχει καταφέρει να εμπνεύσει εκατοντάδες μαθητές στην Ελλάδα και να πολλαπλασιάσει το ενδιαφέρον των ελληνικών σχολείων. Συνολικά δεχτήκαμε 26 αιτήσεις από σχολεία εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 10”,σημειώνουν οι διοργανωτές.
Ο διαγωνισμός CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής. Αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και ο στόχος του είναι η εξοικείωσή τους με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Το κάθε σχολείο σχηματίζει μια ομάδα 4-6 μαθητών και καλείται να κατασκευάσει έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού με σκοπό να εκτελέσει κάποια αποστολή. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται με τη βοήθεια ειδικού πυραύλου σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή του εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε μαθητική ομάδα.
Ο διαγωνισμός CanSat in Greece δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να περάσουν μέσα από όλα τα στάδια που ακολουθούνται κατά τη διεξαγωγή ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος: Η επιλογή της αποστολής, ο σχεδιασμός του δορυφόρου, η έρευνα αγοράς για την οικονομικότερη ανεύρεση των απαραίτητων εξαρτημάτων, η κατασκευή του δορυφόρου, η δοκιμή και την εκτόξευσή του καθώς και η ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων που κατέγραψε. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι μαθητές αποκτούν νέες γνώσεις στη Φυσική και στον Προγραμματισμό και έχουν την ευκαιρία να της εφαρμόσουν κατά την κατασκευή του δορυφόρου. Επιπλέον, έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών. Εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα και μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται ένα ολόκληρο project από το μηδέν μέχρι την ολοκλήρωσή του. Τέλος, διαπιστώνουν πως μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα και ταυτόχρονα εξασκούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
“Η διοργάνωση του διαγωνισμού είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική και δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς φορείς. Για το σκοπό αυτό αναζητούμε πόρους για να καλύψουμε τη διαμονή και τη διατροφή των μαθητών που συμμετέχουν καθώς και την προμήθεια των πυραύλων.Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε μια crowdfunding καμπάνια στο Indiegogo (κλικ εδώ), μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να στηρίξει την προσπάθειά μας μπαίνοντας στην ιστοσελίδα και καταβάλλοντας ηλεκτρονικά το χρηματικό ποσό που επιθυμεί” λένε οι διοργανωτές.