Νέα διάταξη φέρνει τα «πάνω κάτω» στην αλίευση οστράκων
Νέα «τρικλοποδιά» στην αλίευση οστράκων φέρνει μια καινούργια διάταξη του Π.Δ.33, η οποία κοινοποιήθηκε μόλις πρόσφατα και φέρνει μεγάλη αναστάτωση σε όσους ασχολούνται με την οστρακαλιεία.
Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών υποχρεούνται να έχουν πάνω στο σκάφος που ανοίγεται στη θάλασσα πτυχιούχο δύτη που έχει αποφοιτήσει από τη σχολή της Καλύμνου!
Όπως είναι λογικό, οι οστρακαλιείς αναστατώθηκαν με τη νέα διάταξη και αμέσως απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη και την αρμόδια υπηρεσία, ζητώντας τη συνδρομή της περιφέρειας για να «ξεπεράσουν το σκόπελο».
Σε δηλώσεις του στα «Π» ο κ. Αδαμίδης παραδέχτηκε ότι η νέα διάταξη δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει και πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της.
«Δεν επαρκούν και είναι περιζήτητοι»
Από τους εκπαιδευόμενους της σχολής Καλύμνου- σε ετήσια βάση ο αριθμός προσεγγίζει τους 50- κάποιοι θα αποφοιτήσουν με το δίπλωμα του δύτη, άλλοι με την ιδιότητα του κυβερνήτη και ορισμένοι με την ιδιότητα του επιτηρητή (του κολαουζιέρη στη γλώσσα των σφουγγαράδων).
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τα αλιευτικά σκάφη σε όλη την επικράτεια θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε κολαουζιέρη-επιτηρητή, αλλά υπάρχει σαφέστατα μια αναντιστοιχία αφού για τα 300 περίπου σκάφη που έχουν άδεια αντιστοιχούν πολλοί λιγότεροι διπλωματούχοι δύτες, προερχόμενοι από τη σχολή της Καλύμνου.
«Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η διάταξη, καθώς απλά δεν επαρκούν οι επιτηρητές αφενός και αφετέρου υπάρχει και το ζήτημα της γεωγραφικής απόστασης», μας λέει ο κ. Αδαμίδης. Επιπλέον η οστρακαλιεία ειδικά στο νησί μας δεν υπερβαίνει σε βάθος τα 10μ., ενώ οι πτυχιούχοι δύτες καταδύονται σε πολύ μεγαλύτερα βάθη.
Είναι γεγονός ότι ειδικά η σπογγαλιεία και η οστρακαλιεία είναι ειδικότητες που διδάσκονται παγκοσμίως αποκλειστικά και μόνο στη σχολή της Καλύμνου, γεγονός που καθιστά τους απόφοιτους περιζήτητους. Οι απόφοιτοι όμως μπορούν σαφέστατα να απασχοληθούν και σε: ιχθυοκαλλιέργειες, λιμενικά έργα, ανέλκυση ναυαγίων και διαφόρων βυθισμένων αντικειμένων, ποντίσεις αγωγών και καλωδίων, επιθεωρήσεις μόλων και καθαρισμό υφάλων πλοίων, τουριστική κατάδυση, υποβρύχιες ηλεκτροσυγκολλήσεις, αλλά και στην αξιοποίηση των θαλάσσιων κοιτασμάτων, όταν θα ξεκινήσει κάτι τέτοιο κάποτε και στη χώρα μας.
Στο περίμενε..από υπουργείο
Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε επικοινωνία με την κ. Κυριάκου, η οποία προΐσταται στις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητώντας τη συνδρομή του αρμόδιου τμήματος προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον μια μεταβατική διάταξη, που να επιτρέπει να συνεχιστεί η οστρακαλιεία με το υπάρχον καθεστώς.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ισχύσουν οι αλλαγές, τη στιγμή που υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην εφαρμογή και το υπουργείο το γνωρίζει. Αυτά τα είπαμε στην κ. Κυριάκου και καταστήσαμε σαφές ότι οι αλιείς δεν μπορούν να μην εργαστούν, καθώς ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα ήταν καθόλα νόμιμο και σύμφωνα με τις διατάξεις που έτσι κι αλλιώς εφαρμόζονται.
Επομένως, μια μεταβατική διάταξη τουλάχιστον θα τους «έλυνε τα χέρια» έστω και προσωρινά, μέχρι να δούμε τι θα εφαρμοστεί τελικά και τι όχι και ποιες είναι τελικά οι προθέσεις του υπουργείου», κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.