Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον Καρά Τεπέ στην εφημερίδα μας, έχουν σταματήσει προσωρινώς τα μαζικά τεστ σε αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Την στιγμή μάλιστα που ο σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων Λέσβου με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις στην προστασία των εργαζομένων μέσα στη Δομή με αφορμή την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, η ρουτίνα των μαζικών τεστ σταματάει χωρίς καμία δικαιολογία!
Σύμφωνα με πληροφορίες η Βernhard-Nocht Institute For Tropical Medicine, η εταιρεία που είχε αναλάβει μαζί με τον ΠΟΥ, τα μαζικά τεστ μέσα στο Καμπ του Καρά Τεπέ αποχώρησε πριν από μία εβδομάδα μαζί με τους αρμόδιους υπάλληλους της με τη συμφωνία να συνεχιστούν τα τεστ σε όλο τον πληθυσμό του καμπ, από τον ΕΟΔΥ γεγονός που όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι μέλη ΜΚΟ ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε καθώς από τη στιγμή που αποχώρησαν οι υπάλληλοι της εταιρείας το γραφείο-ιατρείο με τον ειδικό εξοπλισμό κλείδωσε ….
“Από την πυρκαγιά στη Μόρια, ο ΠΟΥ εργάζεται στην πρώτη γραμμή με την ελληνική κυβέρνηση και άλλους φορείς υγειονομικής περίθαλψης. Από την αρχή, η αύξηση των εργαστηριακών υπηρεσιών αναγνωρίστηκε ως κρίσιμη ανάγκη”, είχε δηλώσει η Δρ. Μαριάννα Τριάς , Εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ελλάδα. που είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στην εταιρία που παρείχε το φορητό εργαστήριο.
Ωστόσο μετά την παύση της συνεργασίας με την εταιρία και την αποχώρηση ου κινητού εργαστηρίου υπήρξε μάλλον αυτό το κενό το οποίο δεν έχει ακόμη καλυφθεί! Άλλα 700 άτομα αναμένεται να προστεθούν στα 6.500 περίπου που διαμένουν στη δομή μετλα και το οριστικό κλείσιμο της Δημοτικής δομής φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης διαμηνύει ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Μάιο στους καταυλισμούς:
Οι δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουν «θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης του κορωνοϊού», γι’ αυτό υπάλληλοι και διαμένοντες θα εμβολιαστούν «με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός».
Αυτό αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ σημειώνει ότι από αρχές Μαΐου κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα εμβολιάζουν τους διαμένοντες μέσα στις δομές.
Μέχρι τώρα, εξηγεί ο κ. Μηταράκης, οι εμβολιασμοί γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα «καθώς ο αριθμός των ατόμων που με βάση το πρόγραμμα είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν, είναι ακόμα μικρός», ενώ «η πλειονότητα των διαμενόντων στις δομές είναι άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας».
Φωτογραφία : Βιολέτα Δημητρακοπούλου