Γράφει η Ασημένια Μηλιου
Τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων για τη μείωση του πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο παρουσίασαν χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Λέσβο και το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, προέκυψαν επιτακτικές ανάγκες για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα”, είπε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου αναφερόμενη στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, κυριότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής ενώ σημείωσε πως πλέον απαιτείται εξειδικευμένη έρευνα, καθόσον η τυπική διαδικασία εκπόνησης μελετών δεν επαρκεί πια.
“Σε σύντομο και πιεστικό χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκαν οι τρεις εξειδικευμένες έρευνες οι οποίες παρουσιάστηκαν σήμερα και μέσα από αυτές προτείνονται έργα αποκατάστασης που δεν διαταράσσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά εναρμονίζονται πλήρως στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές. Αυτό που μπορούμε όμως, άλλωστε και σε αυτό στοχεύουμε, είναι να τον μειώσουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα και έχοντας σύμμαχό μας την επιστήμη και την εξειδικευμένη έρευνα».
Στην εκδήλωση που μεταδόθηκε και με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χίου, μίλησαν : ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α. Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, με θέμα: «Φυσικές καταστροφές, ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα», ο Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας & Τεχνικής Σεισμολογίας Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Ο σεισμός της Λέσβου της 12ης Ιουνίου 2017». ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Η/Υ MSc, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας, με θέμα: «Η συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές & στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές», ο Στυλιανός Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Κατολισθητικά φαινόμενα σε σεισμόπληκτες περιοχές της Νήσου Λέσβου. Μέτρα αντιμετώπισης για τη μείωση του κατολισθητικού κινδύνου» και ο Μιχάλης Διακάκης, Δρ. Γεωλόγος Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο».
Εκτεταμένη παρουσίαση των ενεργειών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Βαλασμίδης, ο οποίος αναφερόμενος στα έργα που έγιναν επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι : «Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των αναχωμάτων του χειμάρρου στο Ταβάρι, που υπέστη σοβαρές ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις. Προγραμματίζουμε επίσης μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσουν και οι εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προέκυψαν στους χειμάρρους του Χρούσου και του Ποδαρά, οι οποίοι άντεξαν χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έγινε κατά τη θερινή περίοδο.
Με ίδιους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την άρση των καταπτώσεων, τον καθαρισμό των τεχνικών έργων και τάφρων στην επαρχιακή οδό Άγρας-Μεσοτόπου-Ερεσού, στο πλαίσιο του έργου συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Λέσβου που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών. Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή απαιτείται για έργα που αφορούν σε ζώνες natura και ζώνες ειδικής προστασίας».
Επιστολή Καλογήρου σε Χαρίτση για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων
Εξάλλου, πρόσφατα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου απέστειλε αίτημα σ τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αποζημίωση των πληγεισών από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 επιχειρήσεων στη Λέσβο.
Στην επιστολή αυτή η Περιφερειάρχης τονίζει τα εξής :
«Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο μεταξύ των άλλων καταστροφών προκάλεσε ζημιές σε επιχειρήσεις που αποτιμήθηκαν σε 236.751,74 ευρώ. Οι ζημιές αυτές αφορούν 35 επιχειρήσεις και 15 αγροτικά – επαγγελματικά οχήματα.
Έχουν ήδη αποσταλεί από 23-10-2017 με το υπ. αριθ. έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Φ. ΠΟΛ.ΠΡ/265 αναλυτικοί πίνακες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών.
Με το υπ. αριθ. 3802/12-01-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, γνωστοποιήθηκε αρμοδίως η αδυναμία καταβολής των εν λόγω επιχορηγήσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω εκτιμούμε ότι η μόνη εφικτή λύση για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, είναι η ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (τροποποίηση του αρθ. 36 του Ν. 2459/1997).
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται από πολλούς δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες, αλλά κυρίως από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 και τα προβλήματα αυτά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση με την προσπάθεια όλων μας για την υπέρβαση τυχόν θεσμικών ή γραφειοκρατικών εμποδίων”.