ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΟΛΥΒΟΥ
Αυτή ήταν η δήλωση που μας έκανε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής δημοτικής Επιχείρησης Λέσβου κος Αριστείδης Ταξείδης στην ερώτηση μας γιατί έκλεισε το κάμπινγκ του Μολύβου εν μέσω τουριστικής περιόδου.
«Δυστυχώς το κλείσαμε γιατί δεν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες που αφορούν υποδομές κτιριακών εγκαταστάσεων που δεν ήμασταν σε θέση να χρηματοδοτήσουμε …».
Από το 2008 εκκρεμούν οι άδειες οπότε και υπήρχε θέμα νομιμότητας, ασχέτως αν το κάμπινγκ λειτουργούσε υπό την ανοχή του ΕΟΤ.
Φέτος κι όταν οι υπεύθυνοι έδειξαν το δρόμο του νόμου η ΑΔΕΛ θεώρησε προτιμότερο να κλείσει το κάμπινγκ αφού και κατά τη δημοπράτηση του το Μάρτιο οι δύο ενδιαφερόμενοι που παρουσιάστηκαν (ένας εκ των δυο ήταν μια ολλανδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό) εγκατέλειψαν την προσπάθεια όταν είδαν ότι οι διαδικασίες που έπρεπε να προχωρήσουν ήταν χρονοβόρες και δαπανηρές.
Τα έσοδα της επιχείρησης αυτής της ΑΔΕΛ δεν ξεπερνούσαν το χρόνο τα 10.000 ευρώ γεγονός που όπως υποστηρίζει και ο Πρόεδρος της επιχείρησης δεν μπορούσε να την κάνει βιώσιμη.
Όμως τι φταίει όταν ένας τόσο όμορφος χώρος που φιλοξενούσε όλους εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν δωμάτιο για τη διαμονή τους παραδίδεται στο χρόνο χωρίς έλεος και χωρίς μια εναλλακτική λύση προκειμένου να συνεχίζει να λειτουργεί;
Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο ρόλος της ΑΔΕΛ που υποτίθεται ότι είναι παρακλάδι του Δήμου και οφείλει να διαχειρίζεται την περιουσία της προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου;
Ποια από όλες τις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται η ΑΔΕΛ είναι κερδοφόρα ;
Όπως μας ανέφερε και ο κος Ταξείδης όλες οι επιχειρήσεις της ΑΔΕΛ είναι κερδοφόρες δηλαδή τα ιαματικά λουτρά του κόλπου της Γέρας, τα ιαματικά λουτρά στην Εφταλού, το ελαιοτριβείο Πολιχνίτου και Φίλιας, τα σφαγεία Σκοπέλου Μανταμάδου και Σκαλοχωρίου (ενώ της Καλλονής που δεν ήταν κερδοφόρο νοικιάστηκε σε ιδιώτη)η πλαζ στην πόλη της Μυτιλήνης καθώς και το Αιολικό πάρκο.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που κατά την γνώμη μας δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και χρειάζεται διαφορετικό πλάνο και οργανόγραμμα η καθεμία από αυτές για να λειτουργήσουν, αν και εφόσον είναι κερδοφόρες θα έπρεπε να λειτουργούν σαφώς ως υποδείγματα επιχειρήσεων, γιατί τι να την κάνεις την κερδοφόρα πλαζ όταν οι ομπρέλες είναι σκουριασμένες ή όταν στα ιαματικά του κόλπου της Γέρας οι εγκαταστάσεις είναι οι ίδιες με αυτές του ΄60; Με τι ταχύτητα ανάπτυξης περιμένουμε να αναδείξουμε τούτον εδώ τον τόπο που έχει θησαυρούς για τον ντόπιο αλλά και τον επισκέπτη και που η κακοδιαχείριση και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού δεν φέρνει την πολυπόθητη ανάπτυξη;
Μήπως τελικά η λύση είναι να δοθούν όλα σε μερακλήδες επιχειρηματίες ;
Και γιατί όχι αν όλοι αυτοί οι θησαυροί αναδειχτούν κατά πως τους αρμόζει;
Δεν θα παραθέσουμε σήμερα άλλα στοιχεία, θα ζητήσουμε όμως τη θέση των πολιτών που έχουν και αυτοί μερίδιο άποψης στα θέματα του Δήμου και των Αναπτυξιακών του εταιρειών. Σκεφτείτε όμως όταν λέτε ανάπτυξη τι ακριβώς εννοείτε…