Γράφουν Γιάννης Ευσταθίου, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη, Νατάσα Παπανικολάου
Ενώπιον του σοβαρότατου προβλήματος που απασχολεί την κοινωνία της Λέσβου και αφορά στην αύξηση κρουσμάτων του covid 19, βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές του τόπου. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα η πραγματικότητα απέδειξε ότι το Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι εν πολλοίς ανοχύρωτο μπροστά στη διαφαινόμενη κρίσιμη κατάσταση.
Ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση θετικών κρουσμάτων σε ιατρό και σε δύο μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, οι αναφορές ιατρών και επιστημόνων που διαβλέπουν μαθηματική αύξηση των κρουσμάτων πληθαίνουν. Παράλληλα εμπόδιο αποτελεί η ελλιπής αντιμετώπιση της περίθαλψης των ασθενών γεγονός που οδηγεί τον διοικητή του Βοστάνειου στην λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία αφορούν στην αύξηση του αριθμού κλινών με την ένταξη και της Β παθολογικής κλινικής, αλλά και τη ρηξικέλευθη πρόταση για τη χρησιμοποίησή της νέας υγειονομικής μονάδας της Μόριας και τη διακομιδή των σοβαρών περιστατικών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καμπούρης, «μέχρι και την Τετάρτη (26 Αυγούστου ) το μεσημέρι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο 15 άτομα και ένας στην εντατική διασωληνομένος. Λόγω της αύξησης ωστόσο των θετικών κρουσμάτων που νοσούν και της πληρότητας στην Α παθολογική και της μονάδας των Λοιμωδών η διοίκηση του νοσοκομείο αποφάσισε να εκκενώσει και την Β΄ Παθολογική με ακόμη 16 κλίνες. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που φιλοξενούνταν στην παθολογική με άλλα αίτια μετακινήθηκαν στο χειρουργικό τμήμα. Για το λόγο αυτό ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες τακτές χειρουργικές επεμβάσεις πλην εκτάκτων σοβαρών περιστατικών».
Παράλληλα ο διοικητής του Βοστανείου με αφορμή τις φήμες για το κλείσιμο των χειρουργείων τόνισε πως «μετά το κρούσμα της εργαλειοδότριας στο χειρουργείο πραγματοποιήθηκε απολύμανση με αποτέλεσμα το χειρουργείο να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί άμεσα».
Επικουρική η Δομή στη Μόρια
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, λόγω της έκτακτη ανάγκης στη Λέσβο έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για την επικουρική λειτουργία της νέας υγειονομικής Μονάδας του ΚΥΤ Μόριας. Ερωτηθής ο διοικητής του Βοστάνειου επιβεβαίωσε στα Πολιτικά «ότι στο πλαίσιο των αυξημένων αναγκών πρότεινα στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν κατακόρυφα να φιλοξενηθούν στην υγειονομική δομή της Μόριας».
Να σημειωθεί ότι η νέα υγειονομική Μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 62 κλινών. Σε αυτή μπορούν να φιλοξενηθούν δυο χώροι με 26 κρεβάτια ο καθένας, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με 6 κρεβάτια και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών.
Το έσχατο σενάριο
Ακόμη στην περίπτωση που αυξηθούν τα σοβαρά περιστατικά και λόγω της αδυναμίας περίθαλψή τους στη ΜΕΘ η διοίκηση στο Βοστάνειο εξετάζει το ενδεχόμενο «η διακομιδή να γίνεται στην Αθήνα για τα σοβαρά περιστατικά για να μπορούν να σωθούν οι πατριώτες μας».
Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπάρχουν 6 κλίνες ΜΕΘ και 32 κλίνες για την περίθαλψη των θετικών κρουσμάτων του covid 19.
Τι γίνεται με τους νεοεισερχόμενους και την καραντίνα στον Καρά Τεπέ
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 93 νεοεισερχόμενους του Αυγούστου οι 21 που εξετάστηκαν είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα ως τις 28 Αυγούστου όπου και θα εξεταστούν ξανά.
Ο Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Λέσβου- Παναγιώτης Προβέτζας «να συγκροτηθεί άμεσα συντονιστική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης»
Αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας εκφράζει την έντονη ανησυχία του «για τη ραγδαία αύξηση των θετικών κρουσμάτων» υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και τείνει να ξεφύγει. Ήδη έχουν εμφανιστεί και αντιμετωπίζονται κρούσματα σε ευαίσθητους και μεγάλους κοινωνικούς χώρους όπως νοσοκομείο, πολυκαταστήματα, μουσείο κι εκκλησίες». Παράλληλα ο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου προτείνει τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων που αφορούν στη υποβολή εξετάσεων για κοβιντ 19 σε όλους τους πολυσύχναστους κοινωνικά χώρους όπως γηροκομείο, νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ. Επιπλέον ο κύριος Προβέτζας θεωρεί αναγκαία την προμήθεια και δεύτερου ιατρικού μηχανήματος μικροβιολογικής εξέτασης για τον κόβιντ καθώς και την έλευση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στη Λέσβο.
«Για να καταφέρουμε να αντέξουμε την όλη κατάσταση και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα πρέπει να συσταθεί άμεσα συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Βοστάνειου, του Ιατρικού Συλλόγου, του ΕΟΔΥ και των Κέντρων υγείας»