Γιάννης Ευσταθίου
Ότι και να λες ότι και να γράφεις η ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει το δικό της. Και θα δικαιολογείται ως συνήθως με τη γνωστή φράση «υπερφόρτωση του δικτύου». Αλλά που να βρει το δίκιο του ο καταναλωτής όταν εν μέσω καύσωνα να τα μπλακ αουτ και οι πολύωρες διακοπές. Ούτε στα τηλέφωνα δεν απαντούν για να κανονίσει ο καθένας την πορεία του. Τέτοια απαξία. Όταν όμως είναι να πληρώσει ο καταναλωτής το βαρύ φορτίο του λογαριασμού τότε είναι … αγέρωχοι και αμετάπειστοι και οι απαντήσεις άμεσες. Δεν γίνεται να ρυθμίσουμε το θέμα σας αν δεν πληρώσετε. Εκείνοι όμως για οποιαδήποτε ζημιά συμβεί σε ηλεκτρονικές συσκευές, εξαιτίας των ξαφνικών διακοπών στην ηλεκτροδότηση, νίπτουν τα χείρας τους πολύ …. σχολαστικά. Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν θα είχαν αποφευχθεί αν στα τόσα χρόνια που οι Λέσβιοι προσπαθούν και προτείνουν λύσεις για την ηλεκτροδότηση του νησιού είχαν εισακουστεί. Δεν θα θυμίσω την ανέγερση νέου εργοστασίου. Χαμένη υπόθεση εδώ και δεκαετίες. Ούτε και θα επικρίνω το μεγάλο αριθμό εκπροσώπων κομμάτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων, που έλεγαν ότι θα δώσουν λύση. Η ιστορία φανέρωσε την αξία των λόγων και των έργων τους. Θα σταθώ όμως στο σημείο που έχει ιδιαίτερη αξία για την ηλεκτροδότηση της Λέσβου και αφορά στο πλούσιο γεωθερμικό πεδίο της, αλλά και στις άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, ο κυματισμός της θάλασσας, η βιομάζα κ.α.
Ποσά χρόνια πρέπει να περάσουν για να αντιληφθούν οι … επαΐοντες της ανάπτυξης του τόπου ότι χωρίς επαρκή ενέργεια και με χαμηλό κόστος, ανάπτυξη δεν γίνεται; Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να εμπεδώσουν ότι οι τεχνικοί τρόποι υπάρχουν κι ότι απλά λείπει η δυναμική παρέμβαση; Πόσα χρόνια θα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές ότι αγωνίζονται κι αυτοί και οι άλλοι για το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μυτιλήνης για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ κι έχουν ακουστεί και γραφεί πλείστα όσα. Εκείνο όμως που έμεινε είναι η κοροϊδία. Κι από ότι φαίνεται αυτή δεν κάνει …διακοπές.