Με το προσφυγικό και τις πολλαπλές του προεκτάσεις στο επίκεντρο και με τις επερχόμενες εκλογές να ανεβάζουν την πολιτική αδρεναλίνη, ο Δήμαρχος Λέσβου δίνει το στίγμα της Δημοτικής Αρχής όπως αυτό διαμορφώνεται στην παρούσα κατάσταση.
Ένα «στίγμα» που καταγράφεται και πάνω στα έργα της θητείας του, που, όπως ο ίδιος τονίζει, υλοποιεί ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν οι παράπλευρες απώλειες…
«Στο διάστημα της πρώτης θητείας μου θέλω να δρομολογηθούν όλα αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει και να αρχίσουν να υλοποιούνται όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως χαρά του οποιουδήποτε ξεκινά κάτι, είναι και να το ολοκληρώνει. Την ίδια χαρά ελπίζω να έχω και εγώ». Το στοίχημα ωστόσο είναι μεγάλο με το προσφυγικό να είναι η αχίλλειος πτέρνα κάθε ανθρώπου σε οποιαδήποτε θέση που ασχολήθηκε με την «καυτή πατάτα».
Οι λάθος χειρισμοί για τους οποίους κατηγορήθηκε συλλήβδην με την πολιτική σκηνή της χώρας, τα θέματα που εξακολουθούν να υφίσταντο και οι λύσεις που δεν φαίνονται να έρχονται στον ορίζοντα, ενώ το νησί δέχεται ακόμη ροές που «κολλάνε» στη Μόρια, βρίσκονται στο επίκεντρο της κουβέντας μας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου πριν από λίγες ημέρες.
Θεωρείτε ότι κάνατε όλα τα σωστά βήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος;
Στο ζήτημα του προσφυγικού καταρχάς για μένα, υπάρχουν τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι το ξέσπασμα της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίσαμε και όπου επί της ουσίας οι πάντες ήμασταν απροετοίμαστοι. Κανείς δεν το περίμενε και ξαφνικά ενέσκηψε κάτι σαν φυσικό φαινόμενο, σαν να έχεις να αντιμετωπίσεις μια πλημμύρα ή κάτι παρόμοιο. Αυτή την περίοδο λοιπόν που δεν υπήρχε κανείς να το αναλάβει το νησί μας απειλούνταν με το να βυθιστεί στο χάος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα, το αγωνιώδες και απελπισμένο κάλεσμα θα έλεγα του λιμενικού σώματος, ανέλαβα κάποιες πρωτοβουλίες.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έφεραν αποτελέσματα όμως
Οι πρωτοβουλίες είχαν ως αποτέλεσμα-και γι αυτό είμαι περήφανος- να σώσουμε τον τόπο από το χάος. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά επειδή ο τρόπος της διαχείρισης μιας κρίσης η οποία επί της ουσίας θα έπρεπε να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα γι αυτό το νησί παγκοσμίως, εμείς καταφέραμε με το χειρισμό που κάναμε να βγάλουμε και κάποια θετικά στοιχεία. Αυτό το στοιχείο της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ικανότητας στη διαχείριση κρίσεων κερδίζοντας το γενικό αίσθημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να θεωρεί ότι ο αρμόδιος είναι ο Δήμος, ενώ ο Δήμος δεν ήταν αρμόδιος ,απλώς λειτούργησε εξ’ ανάγκης ακριβώς επειδή δεν υπήρχε κανείς άλλος να το κάνει.
Αυτό όμως ήταν το πρώτο διάστημα…
Από την πρώτη στιγμή εγώ έκανα δηλώσεις συγκεκριμένες, που έλεγαν ότι εμείς βγαίνουμε μπροστά γιατί δεν υπάρχετε, γιατί είστε ανύπαρκτοι για να συγκρατήσουμε κάπως τα πράγματα. Από εκεί και πέρα όμως έκανα εκκλήσεις και στην κυβέρνηση και στην Ε.Ε. Και μάλιστα δεν παραμείναμε μόνο θεατές της κατάστασης ή να προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε αλλά καταθέσαμε και συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης.
Τι άλλαξε την κατάσταση;
Η πρώτη πρόταση λοιπόν που κάναμε, βελτίωσε άρδην τα πράγματα και δεν είχαμε πρόβλημα στο νησί έως ότου, και εδώ είναι το δεύτερο στάδιο, να εφεύρει ο κύριος Μουζάλας ότι στη συμφωνία είχαν βάλει και το γεωγραφικό περιορισμό. Από το σημείο αυτό και μετά, αρχίζει μια αντιπαράθεση στην ουσία δια επιχειρημάτων, δια επιστολών, δια παραστάσεων με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και με την Ευρώπη προκειμένου να τους πείσουμε ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης ήταν λάθος.
Ότι ήταν κάθετη η διαφωνία μας, διότι με αυτό το τρόπο μετέτρεπαν ένα νησί, το οποίο χρησιμοποιούν ακόμα ως παράδειγμα για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων σε νησί-φυλακή. Να θυμίσω πως μέχρι χτες ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε στο Νταβός την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη και την ικανότητα με την οποία οι Έλληνες αντιμετώπισαν την κρίση…
Θεωρείτε ότι αυτό εξόργισε τους ανθρώπους στο νησί; Η Δημοτική Αρχή έπραξε τα δέοντα ως όφειλε απέναντι στους Δημότες της;
Με αυτή την απραξία ή με την μεταφορά του προβλήματος, με τον αποκλεισμό του προβλήματος στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, επί της ουσίας σταδιακά θα κατάφερναν να ξεσηκωθεί -όπως και έγινε τελικά- ένα ρεύμα αντίδρασης. Ένα ρεύμα που θα φαινόταν ότι θα ήταν αντίδραση προς τους πρόσφυγες ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα πνεύμα προστασίας του νησιού και των οικογενειών μας και παράλληλα είναι θέμα προστασίας και των ίδιων των προσφύγων διότι είναι μια απάνθρωπη διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Δήμος αντιμετώπισε το ζήτημα καθ΄υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του! Από εκεί και πέρα δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται σε αυτή την κρίση. Ανέλαβε πια το κράτος.
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεστε σε ευθεία σύγκρουση με τη Κυβέρνηση….
Εμείς αναδεικνύουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην τοπική κοινωνία και ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα από την Κυβέρνηση ώστε να εξορθολογήσει και να κάνει δικαιότερη και την κατανομή των ανθρώπων αυτών σε όλη την Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί η τοπική κοινωνία από το τεράστιο βάρος που σηκώνει για πολλά χρόνια σχεδόν μόνη της. Η αναδιανομή σταμάτησε και γι αυτό το λόγο τώρα είμαστε σε ευθεία μετωπική σύγκρουση με τον αρμόδιο Υπουργό. Ακριβώς διότι δείχνει μια εμμονή σε κάτι το οποίο επί της ουσίας το εφηύρε στη συνέχεια της Συμφωνίας. Η αντίδραση μας είναι ότι ακόμα και αν υπάρχει στη συμφωνία εκείνος την υπόγραψε ,δε την υπογράψαμε εμείς!
Ωστόσο η συμφωνία από μόνη της αφήνει πολλά παραθυράκια και ίσως θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει εξ αρχής.
Μια συμφωνία όταν βλέπεις ότι δεν περπατά, ότι είναι μια λάθος συμφωνία, που οδηγεί σε αξεπέραστα εμπόδια και σε αδυναμία διαχείρισης της κρίσης, πρέπει τουλάχιστον να βελτιωθεί και να αλλάξει. Όταν η ίδια η Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητά την ισοκατανομή σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, την αναλογική κατανομή σε όλα τα κράτη, πώς είναι δυνατόν η ίδια, μέσα στην Ελλάδα, να μην εφαρμόζει αυτή την κατανομή; Σε αυτό το ερώτημα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση απλά έχουμε την εμμονή ότι αν αλλάξουμε αυτή τη διαδικασία θα καταρρεύσει η συμφωνία, το οποίο θεωρώ ότι είναι στο μυαλό του κυρίου Μουζάλα.
Θεωρείτε ότι η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει;
Η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει από άλλους λόγους όχι από αυτόν. Δεν είμαι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση . Με πάρα πολλούς Υπουργούς έχω εξαιρετική συνεργασία και έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα στη διαχείριση πραγμάτων για το Δήμο, πάνω στο Δημοτικό μας έργο. Η αντίθεσή μας και η αντιπαράθεσή μας είναι μόνον ή σχεδόν μόνο πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε το νησί μας ,η ανάπτυξη του οποίου υπονομεύεται από τέτοιες πολιτικές. Για παράδειγμα και εφόσον το αναφέρετε και εσείς ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει για παράδειγμα Δημοτική Αστυνομία ώστε οι δημότες να έχουν την αίσθηση της ασφάλειας μέσα στην πόλη . Συζητάμε κάτι διαφορετικό από το ισχύον σύστημα. Αλλά το θέμα μας δεν είναι ποιος ελέγχει την αστυνομία ,το θέμα είναι ότι τέτοιους αριθμούς και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να τους φιλοξενήσει η Λέσβος.
Η Λέσβος έχει δύο χώρους που έχουν μια συγκεκριμένη ικανότητα φιλοξενίας και αυτή η ικανότητα έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Εμείς μπορούμε να φιλοξενήσουμε σε αυτούς τους χώρους σε καλές συνθήκες – αν βάλω και τις υπάρχουσες υποδομές- γύρω στα 2.000 -2.500 άτομα. Άρα δεν είναι το θέμα αν υπάρχει αστυνομία άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που έχω υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτό το ζήτημα. Μέσα εκεί βάζω πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και την έλλειψη δικτύου αποχέτευσης και την έλλειψη προσωπικού, του κόστους που συνεπάγεται για το Δήμο ή διαχείριση ενός ζητήματος χωρίς να έχω κανένα ανταποδοτικό από πλευράς της κυβέρνησης ή της Ε.Ε είναι διάφορα ζητήματα που έχω θέσει μέσα στην μηνυτήρια αυτή αναφορά.
Ναι ,αλλά υπάρχει κάποια μάχη κερδισμένη σε αυτόν τον τομέα ή έστω κάποιο συμπέρασμα που να έχει βγει;
Σε αυτό το συγκεκριμένο τομέα δεν έχουμε κερδίσει απολύτως τίποτα. Η αντιπαράθεσή μου με το Υπουργείο είναι συγκεκριμένη και το κλείνω εδώ το κεφάλαιο αυτό και από εκεί και πέρα μπορούμε να δούμε στη συνεργασία με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους το τι έχουμε πετύχει για το νησί. Που έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα. Είναι διεκδικήσεις που θεωρώ ότι είναι σημαντικές .
Τι έχει γίνει λοιπόν μέχρι σήμερα;
Σήμερα, έχουν αρχίσει να υλοποιούνται πολλά και μεγάλα έργα.
Για παράδειγμα η απόκτηση του Λιμενικού Ταμείου από το Δήμο, το λιμάνι του Σιγρίου, το ξεμπλοκάρισμα της νότιας παράκαμψης, του λιμανιού της Μυτιλήνης, με τη δημιουργία νέου λιμένα στην περιοχή του Καρά Τεπέ.
Το Κολυμβητήριο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα έργο το οποίο κανείς δεν μπορούσε να το αγγίξει ή να το σκεφτεί στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτό το έργο θεωρώ ότι δεν έχει πολιτικό κόστος αλλά κανένας όλα αυτά τα χρόνια δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την επίλυσή του.
Και αυτό είναι τελικά που μας κάνει να διαφέρουμε από τους άλλους.
Δεν αναλογιζόμαστε αν μας τρομάζει το πολιτικό κόστος ,όπως λέτε και δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, άλλωστε το αποδείξαμε και με το προσφυγικό. Παίρνουμε αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του νησιού και των συμπολιτών μας . Εμείς όμως το είχαμε ως θέμα προτεραιότητας και ως υπόσχεση στην προεκλογική περίοδο ότι η Μυτιλήνη θα αποκτήσει κολυμβητήριο με τον οποιοδήποτε τρόπο.
Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την τυπική ανακοίνωση έγκρισης της πίστωσης για την κατασκευή του και το δεύτερο βήμα θα είναι η δημοπράτηση του έργου. Είμαστε έτοιμοι δηλαδή, έχουν γίνει οι μελέτες έχουμε πάρει σχεδόν όλες τις άδειες που απαιτούνται. Ελπίζω μέσα στο 2018 θα έχουμε κάνει τη δημοπράτηση και από εκεί και πέρα η πορεία υλοποίησης είναι συγκεκριμένη.
Όλο το νησί ένα εργοτάξιο
Πολλά και διάφορα είναι τα έργα που έχει ξεκινήσει ο Δήμαρχος Λέσβου βάζοντας στοίχημα να αλλάξει την πρόσοψη της πόλης αλλά και να ανακουφίσει απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου –Τέρας.
«Πολλά όμως είναι τα έργα που έχουμε οραματιστεί και πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή .Το Λιμάνι για παράδειγμα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν τόπο που προσβάλλει το νησί μας καθώς είναι η πύλη εισόδου για τους τουρίστες αλλά και για τους δημότες μας και ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας πόλος έλξης και μια τελείως αναβαθμισμένη περιοχή μετά την όποια παρέμβαση. Αυτή η ανάπλαση υπογράφεται από μια συνεργασία που έχει ο Δήμος με τον γνωστό εικαστικό –αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσο και με τις δικές μας υπηρεσίες ώστε να μας παραδώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα . Παράλληλα η ανάπλαση στα Τσαμάκια καθώς και όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης που περιλαμβάνει την περιοχή του κάτω Κάστρου και όλων των κοινόχρηστων χώρων όπως οι παιδικές χαρές και τα πάρκα θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την όψη της πόλης αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη.
Το σχέδιο της ανάπλασης είναι έτοιμο, αυτό το οποίο μένει είναι να ανοίξει το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων και συγκεκριμένα η β΄φάση ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε .Πρόκειται για ένα θέμα που θα γνωρίζετε και που μας εμπόδισαν να το βάλουμε στην πρώτη φάση του και βέβαια δεν έχει εγκριθεί ακόμη το master plan του λιμανιού. Το οποίο και αυτό είναι σε τελικό στάδιο έγκρισης και αναμένουμε αποτελέσματα τους επόμενους δυο μήνες ,όποτε σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να εντάξουμε και τα έργα που θα γίνουν στο λιμάνι. Ένα άλλο έργο είναι ο πολυσυζητημένος ποδηλατόδρομος. Εκεί γίνεται μια προσπάθεια να λυθεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με τον εθνικό δρόμο και που στην ουσία δεν υπάρχει και είναι παράνομος ,εμείς την έχουμε τη μελέτη έτοιμη και μας μένει να το νομιμοποιήσουμε .
Προσέξτε,εδώ δεν θα πρέπει να υπάρξει παρανόηση .Δεν θέλω να αλλάξω την πόλη αλλά την καθημερινότητα του δημότη μέσα από έργα που θα ανακουφίσουν και την όψη της.Η Μυτιλήνη είναι μια όμορφη πόλη και ανέκαθεν ήταν η αρχόντισσα του Αιγαίου απλώς θέλουμε να αναδείξουμε την ομορφιά της. Δυστυχώς εξαιτίας της κρίσης έχουμε στραφεί όλοι προς την μιζέρια και δεν μας νοιάζει τι βλέπουμε τριγύρω μας .Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει.
Τι προβλέπετε για τα υπόλοιπα χωριά της Λέσβου ;
Δεν σταματάμε στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά με τη μέθοδο της σκούπας προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε έργα σε όλο το νησί .Το Σίγρι είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα .Το λιμάνι του Σιγρίου μετά από δική μας παρέμβαση και επιμονή το οποίο είχε απενταχθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα λόγω καθυστέρησης καταφέραμε και το φέραμε στην επιφάνεια και πείσαμε να ξαναγίνει με εθνικούς πόρους .Στο ίδιο σημείο μιλάμε και για το Κάστρο του Σιγρίου αλλά και για την πλακόστρωση της πλατείας και δεκάδες άλλα μικρά έργα τα οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλά από τα απομακρυσμένα χωριά. Όπως βλέπετε πιάνουμε τα δύο άκρα του νησιού και το αγκαλιάζουμε από άκρη σε άκρη .Στην Ερεσό τολμάμε την αποκατάσταση και την προστασία της παραλίας, στο Πλωμάρι δημιουργούμε πύλες εισόδου ,που είναι ουσιαστικά πύλες ανάπτυξης.. Στο Πλωμάρι δημιουργούμε πύλη εισόδου ,που είναι ουσιαστικά πύλη ανάπτυξης και στην Καλλονή δρομολογούμε την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου. Δε θα ήθελα να παραλείψω τα πολύ μεγάλα έργα που έχουν ξεκινήσει σε όλη τη Λέσβο από τη ΔΕΥΑΛ και την εξαιρετική δουλειά που συνεχίζουμε στον τομέα της καθαριότητας. Τέλος επειδή η καλύτερη επένδυση για το μέλλον είναι η επένδυση στην εκπαίδευση των παιδιών μας, υλοποιούμε ήδη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επισκευής και αποκατάστασης σχολικών κτηρίων σε όλη τη Λέσβο.
Χωρίς να αναπτύσσω όλα τα έργα τα οποία έχουμε σε εξέλιξη θέλω να τονίσω ότι στο Δήμο κινούμαστε βάση ενός προγράμματος και έχουμε βάλει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. Έχουμε δει όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νησί, έχουμε βάλει τις προτεραιότητες και βήμα- βήμα τις υλοποιούμε . Όλα αυτά είναι ταγμένα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν είναι απαιτήσεις ή διεκδικήσεις αποσπασματικών πραγμάτων, αλλά έχουμε ένα όραμα για τον τόπο μας και το κάνουμε βήμα -βήμα.
Πολλοί θα ισχυριστούν ότι κάνετε μια υπενθύμιση στους Δημότες εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου…
Για μένα, δεν έχει ξεκινήσει καμία προεκλογική περίοδος. Για μένα είναι περίοδος που κορυφώνεται η υλοποίηση του έργου που έχουμε εξαγγείλει και το οποίο έχουμε ονειρευτεί για το νησί μας. Δεν ασχολούμαι με τα προεκλογικά, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νωρίς και εμένα δε με εκφράζει αυτή η αγωνία για το τι θα γίνει στο μέλλον και πως θα μπορέσω να εκλεγώ ξανά σε κάποιο θώκο. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι αυτό το διάστημα που έχω την ευθύνη του Δήμου να είμαι ωφέλιμος για τον τόπο. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του οποίου έχουμε στοχεύσει και προγραμματίσει. Είναι πράγματα τα οποία χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. Στο διάστημα της πρώτης θητείας μου θέλω να δρομολογηθούν όλα αυτά, να έχουν ξεκινήσει, όλα αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει και να αρχίσουν να υλοποιούνται . Από εκεί και πέρα βεβαίως χαρά του οποιουδήποτε ξεκινά κάτι είναι και να το ολοκληρώνει την ίδια χαρά ελπίζω να έχω και εγώ.