Search

Δύο χρόνια από το λουκέτο στο ΠΙΚΠΑ: Προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι ήμασταν σπόροι”

Προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι ήμασταν σπόροι
Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου του 2020 δύο διμοιρίες ΜΑΤ και ένα στρατιωτικό όχημα τύπου stayer εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του Lesvos Solidarity ΠΙΚΠΑ και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ώθησαν σε έξωση τους 74 φιλοξενούμενους του. Με πρόσχημα τη μεταφορά τους στον Δημοτικό Καρά Τεπέ, (δομή που έκλεισε λίγους μήνες αργότερα τον Απρίλιο του 2021),οι ωφελούμενοι της Αλληλεγγύης Λέσβου που ανήκαν στο σύνολό τους σε ευάλωτες ομάδες προσφύγων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για άλλη μια φορά το σπίτι τους.
Με το σύνθημα Save PIKPA -Save Dignity μια άνευ προηγουμένου πανευρωπαϊκή κινητοποίηση συμπαράστασης σάρωσε τα social media και αγκάλιασε την Αλληλεγγύη Λέσβου και τους ανθρώπους της που χρόνια τώρα αγωνίζονται για την δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το Lesvos Solidarity-PIKPA που αναγνωρίστηκε διεθνώς και βραβεύτηκε πολλές φορές ως ένα πρότυπο παράδειγμα φιλοξενίας προσφύγων και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας, έδειξε πόσα πολλά μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι όταν τους επιτρέπεται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αλληλεγγύης, σεβασμού, αξιοπρέπειας και ισότητας. Σήμερα, ο σπόρος του Lesvos Solidarity που φυτεύτηκε 10 χρόνια πριν στο ΠΙΚΠΑ, έχει γίνει ένα μεγάλο δέντρο που στα φύλλα του φωλιάζουν η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη και όλες οι αξίες για τις οποίες παλέψαμε κι εξακολουθούμε να παλεύουμε όλοι μαζί!
Στον αντίποδα των κλειστών ελεγχόμενων δομών-φυλακών της Κυβέρνησης, η Αλληλεγγύη Λέσβου εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη στην αποστολή της και να προσφέρει μέσα από τα προγράμματά της, στέγη και αξιοπρεπή φιλοξενία, πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης με εβδομαδιαία διανομή τροφίμων και ειδών υγιεινής, ιατρική και κοινωνική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό σε άτομα που έχουν ανάγκη στην πόλη της Μυτιλήνης. Μέσα από το @Safe Passage bags, που δίνει δεύτερη ζωή στα λεγόμενα προσφυγικά απόβλητα η Αλληλεγγύη Λέσβου προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης σε πρόσφυγες και ντόπιους που ζουν στο νησί ενώ το Lesvos Solidarity – Mosaik Support Center ένας χώρος ορόσημο για την κοινωνική ένταξη κι εκπαίδευση των προσφύγων του νησιού διανύει τον 7ο χρόνο της λειτουργίας του, με τμήματα ελληνικών, αγγλικών αραβικών και εκμάθησης Η/Υ. Στην φιλόξενή αυλή του εντάχθηκε και το Humade Crafts Workshop ένα κινούμενο εργαστήρι βασισμένο στην up -cycling εμπειρία που μεταδίδει το μήνυμα της αλληλεγγύη και της οικολογίας σε όλη την Λέσβο!
Βοηθήστε το Δέντρο της Αλληλεγγύης να μεγαλώσει!
Φωτογραφίες: Knut Bry, Joaquin O Ryan, Lesvos Solidarity.