Search

Εκατοντάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο στη Λέσβο

 

Χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο από την 1η Ιουνίου καθώς μπαίνει σε ισχύ το σχέδιο έξωσής τους από δομές και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή επηρεάζει και τη Λέσβο παρά το γεγονός πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει ο νέος νόμος μακροπόθεσμα ως μέτρο για την αποσυμφόρηση του νησιού. Έτσι κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά στιγμές που θα θυμίζουν 2015 με τους άστεγους πρόσφυγες να αναζητούν καταφύγιο σε πλατείες και χωράφια!

Η υλοποίηση της απόφασης που τίθεται σε ισχύ από τις 31 Μαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα  εκατοντάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και στη Λέσβο να βρεθούν στον δρόμο χωρίς να έχει προβλεφθεί ο τρόπος που θα μπορούσαν, εν μέσω μάλιστα και μιας καινούργιας κατάστασης όπως αυτής της μετά-Covid-19 εποχής, να προβούν σε εύρεση κατοικίας ή εργασίας ή να έχουν διαμορφωθεί εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αυτονομία τους.Περί τους 210 πρόσφυγες που διαμένουν στον Καρα Τεπέ έχουν ειδοποιηθεί ότι βγαίνουν από το σύστημα υποστήριξης.

“Στις 31 είναι η τελευταία μέρα που θεωρητικά θα πρέπει να εξέλθουν 210 άτομα από τον Καρά Τεπέ. Από τη μία πρέπει να συμφωνήσουμε πως αυτοί οι άνθρωποι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Έτσι πραγματικά, από τη στιγμή που το κράτος τους έδωσε άσυλο πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία που πλήττει και εμάς τους Έλληνες. Ωστόσο γι αυτούς τους ανθρώπους παρότι είναι αναγνωρισμένοι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που πρέπει να λύσουν προτού επιδιώξουν να μπουν για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, όπως το ότι είναι απαραίτητο να έχουν ΑΦΜ. Όμως και εξαιτίας του Covid η εφορεία της Μυτιλήνης δεν μπορούσε να τους εξυπηρετήσει με αποτέλεσμα αυτοί οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν θα μπορούν ακόμη κι αν θέλουν να νοικιάσουν σπίτι ή να εργαστούν.” αναφέρει ο διοικητής του Καρά Τεπέ Μιχάλης Μπατζάκης. “Έτσι χωρίς να έχει προβλεφθεί η επόμενη ημέρα κινδυνεύουμε αυτοί οι άνθρωποι είτε να ξαναγυρίσουν στη Μόρια, με ,οτι συνεπάγεται αυτό. είτε να καταλήξουν σε κάποια πλατεία.Ανάμεσα σε αυτόν τον πληθυσμό υπάρχουν έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με τετραπληγία. Καταλαβαίνω την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις ώστε να αποσυμφορηθεί η Μόρια όμως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούν καν να ταξιδέψουν, δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα θα μείνουν και πάλι εδώ”

Δεν πάμε βήμα πίσω 

Σύμφωνα με τον κύριο Μηταράκη η εφαρμογή της νομοθεσίας για την έξοδο από τις δομές όσων πλέον δεν δικαιούνται φιλοξενία, από 31 Μαΐου, “θα συμβάλλει ουσιαστικά στο περιορισμό των δομών και την αποσυμφόρηση των νησιών μας» ενώ πάλι σύμφωνα με δηλώσεις του λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους συνεχίζουν να έρχονται. Ωστόσο με το να μην έχει προβλεφθεί η … επόμενη μέρα οι άνθρωποι αυτοί κι ενώ ακόμα δεν έχουν αρθεί τα μέτρα για τον covid στις δομές, θα βρεθούν στον δρόμο μην έχοντας που την κεφαλήν κλίναι …με εντολή κυβέρνησης!

Δεν πάμε βήμα πίσω.  Υπάρχει μια προθεσμία. Δεν σημαίνει ότι από την πρώτη μέρα θα βγουν 10.000 άνθρωποι στον δρόμο όμως πρέπει κάποτε να τους αποιδρυματοποιήσουμε. Πρέπει να ενημερωθούν ότι φτάσαμε στο μη παρέκει. Δεν αλλάζουμε κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να ασκήσουμε πίεση σε όλους τους φορείς. Οι επιδόσεις αυτές έχουν γίνει από τον Μάρτιο απλά δεν έγινα πράξη λόγω covid. Υπάρχει ενταξιακό πρόγραμμα επιτέλους από τον περασμένο Αύγουστο, είναι το Ήλιος και μπορούν να εγγραφούν σε αυτό. Αυτή η ημερομηνία είναι ορόσημο. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος. Διαφορετικά θα είναι σαν να κρύβουμε ένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα αφήσουμε ανθρώπους σε πλατείες” απαντά ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μανώλης Λογοθέτης 

Το πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την στήριξη της στέγασης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission-DG HOME), επίσης από τους πόρους που έχουν διατεθεί στη χώρα μας ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα της άμεσης στέγασης των προσφύγων.

Να σημειώσουμε πως στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που θα μείνουν άστεγοι στη Λέσβο προστίθενται και εκατοντάδες άλλοι που μένουν ως σήμερα σε ξενοδοχεία ενώ το πλέον παράλογο της υπόθεσης είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν καν να φύγουν άμεσα από το νησί καθώς ισχύουν οι περιορισμοί λόγω covid.

Κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει αν η απόφαση τεθεί σε ισχύ και στη Μόρια όταν οι 1000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες διαγραφούν από τη δυναμικότητα της δομής και διακοπεί η σίτισή τους.

Παράλληλα, σημαντικό ζήτημα ανακύπτει και για τα χιλιάδες παιδιά που είναι εγγεγραμμένα τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

“Κανείς δεν θέλει οι πρόσφυγες να εξαρτώνται εσαεί από κάποια οικονομική βοήθεια, το θέμα είναι παράλληλα με αυτή να προωθούνται κι άλλα υποστηρικτικά προγράμματα, όπως προγράμματα εκμάθησης ελληνικών. Συμφωνούμε στο γεγονός πως πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση της Μόριας όμως δεν λύνεις το ένα πρόβλημα, δημιουργώντας ένα άλλο. Έχουμε έρθει σε αυτή την κατάσταση γιατί οι ενταξιακές πολιτικές δεν είναι ποτέ προτεραιότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις, Καμία κοινωνία και μία γειτονιά δεν θέλει να έχει ανθρώπους στο περιθώριο που να πεινάνε. Προς όφελος της κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να δουλέψουν το θέμα της ένταξης των προσφύγων προτού γίνουν οι εξώσεις”, σημειώνει η Στέλλα Νάνου εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Άγνωστο παραμένει επίσης το πώς θα γίνουν οι εξώσεις, από ποιο φορέα και αν θα υπάρχει εμπλοκή της αστυνομίας.