Search

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας στις κρατικές αρχές της Ευρώπης. Νεκροί από το ψύχος πρόσφυγες στα σύνορα

Η διάσωση ζωής πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία με ανακοίνωσή στης και καλεί τις κρατικές αρχές σε όλη την Ευρώπη να συμβάλλουν περισσότερο στην παροχή βοήθειας και προστασίας προσφύγων και μεταναστών.

Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν ή να μετακινηθούν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων πέντε άτομα ήδη από την αρχή του έτους, λόγω του ψύχους.

Στις 6 Ιανουαρίου, δύο Ιρακινοί άνδρες βρέθηκαν νεκροί στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, αφού είχαν διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία. Πιστεύεται ότι πέθαναν από το κρύο και την εξάντληση. Στην ίδια περιοχή της Βουλγαρίας, στις αρχές Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρή από τις αρχές μια νεαρή Σομαλή. Δύο Σομαλοί έφηβοι που ταξίδευαν μαζί της νοσηλεύτηκαν με κρυοπαγήματα μετά από πέντε μέρες στο δάσος σε συνθήκες μεγάλου ψύχους. Οι βουλγαρικές αρχές έχουν ενισχύσει από τότε τις περιπολίες στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν θανάτους λόγω του καιρού.

Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, στις 3 Ιανουαρίου, ένας 20χρονος Αφγανός πέθανε λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από την έκθεσή του στο κρύο αφού διέσχισε τον ποταμό του Έβρου κατά τη διάρκεια της νύχτας που η θερμοκρασία ήταν -10°C.

“Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να αυξηθούν οι ασφαλείς οδοί για την εισδοχή ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, μεταξύ άλλων μέσω της επανεγκατάστασης, της οικογενειακής επανένωσης, των ιδιωτικών χορηγιών και άλλων μηχανισμών, ώστε να υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική στην παράτυπη μετακίνηση και την εξάρτηση από δίκτυα διακινητών”αναφέρει η Cécile Pouilly , Εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α από τη Γενεύη

“Δεδομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών, μας ανησυχούν εξαιρετικά οι αναφορές ότι οι αρχές στις χώρες της οδού των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να προβαίνουν σε άτυπες αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους σε γειτονικές χώρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόσφυγες και μετανάστες ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βία από την αστυνομία. Πολλοί κατήγγειλαν επίσης ότι κατάσχεσαν ή κατάστρεψαν τα κινητά τους, αποτρέποντάς τους κατ’ αυτόν τον τρόπο από το να καλέσουν σε βοήθεια αφού τους είχαν εγκαταλείψει. Μερικοί ανέφεραν ακόμα ότι τους κατάσχεσαν ρούχα, αφήνοντάς τους έτσι περισσότερο έκθετους στο κρύο.

Οι πρακτικές αυτές είναι απλά μη αποδεκτές και πρέπει να σταματήσουν, καθώς θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή προσφύγων και μεταναστών και παραβιάζουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σε όσους δεν επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, τα κράτη πρέπει να τους προσφέρουν την εναλλακτική της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής.

Μας ανησυχούν επίσης πάρα πολύ κι άλλες μορφές κακομεταχείρισης εναντίον προσφύγων και μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες, που περιλαμβάνουν απαγωγές, σωματική βία, απειλές και εκβιασμούς. Καλούμε τα ευρωπαϊκά κράτη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα εγκληματικά αυτά δίκτυα και να φροντίσουν για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών”

Στο ίδιο μήκος o επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Φλόριαν Βέστφαλ δηλωσε στην Deutsche Welle :”Εξαιτίας της κακοκαιρίας η κατάσταση στη Σερβία αλλά και στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Στη Σερβία από τους συνολικά 7.500 πρόσφυγες μόλις οι 3.000 κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή από το κρύο καταλύματα. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι δηλαδή κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Και αυτό με τον υδράργυρο να υποχωρεί τη νύχτα κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Τη μέρα η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους -9. Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένες δυνατότητες προστασίας από το κρύο. Επιπλέον το ίδιο το κράτος περιορίζει τις δυνατότητες παροχής βοήθειας προς αυτούς τους ανθρώπους επειδή θέλει να τους αναγκάσει να κατευθυνθούν στα προσφυγικά καταλύματα. Αυτά όμως είναι υπερπλήρη και δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη: τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».