Εκμεταλλευόμενος τη στρατηγική θέση των εγκαταστάσεων (ύπαρξη Λιμανιού και τελωνείου) ο Πάνος Κουρτζής το 1897 ιδρύει το πρώτο πυρηνελαιουργείο στη Λέσβο. Το 1911 προμηθεύονται τα ατμοκίνητα μηχανήματα από τον Λέσβιο στην καταγωγή, μηχανουργό του Πειραιά, Αχιλλέα Κούπα.Το 1928 Γιώργος Κουρτζής αντικαθιστά τον μηχανολογικό εξοπλισμό με γερμανικά μηχανήματα.Το 1932 πυρηνελαιουργείο ενοικιάζεται στους Αδελφούς Ρουσέλλη.
Το 1934 τέσσερα πυρηνελαιουργεία στην Ελλάδα συγχωνεύονται και δημιουργούν την ΕΤΕΛ.
Στις εγκαταστάσεις στο Ντίπι λειτουργούσε εκτός από πυρηνελαιουργείο, σαπωνοποιείο και ραφινερία.
Το 1993 με πρωτοβουλία του Ιωάννη Γ. Βασιλέλλη που εκπροσωπεί ομάδα ιδιωτών ελαιοτριβέων, του Μήτσα Κουρτζή και άλλων Λέσβιων επιχειρηματιών ιδρύεται
η Ελαιουργία Αιγαίου.Η επιχείρηση πλέον λειτουργεί καθαρά ως πυρηνελαιουργείο. Το Δεκέμβριος του 2013 η Ελαιουργία Αιγαίου ιδρύει υποκατάστημα λιανικής πώλησης συσκευασμένου πυρηνόξυλου στη Μυτιλήνη.
Η «Ελαιουργία Αιγαίου» σήμερα
Από την ίδρυσή της το 1993 μέχρι και σήμερα, η «Ελαιουργία Αιγαίου ΑΒΕΕ» στο Ντίπι Λέσβου, με βάση την εμπειρία και τη γνώση γύρω από το αντικείμενο της πυρηνελαιουργίας, βελτιώνει και εκσυγχρονίζει συνεχώς τις μεθόδους παραγωγής πυρηνέλαιου και πυρηνόξυλου, σεβόμενη πάντα το περιβάλλον. Η εταιρεία λειτουργεί εποχικά παράλληλα με την ελαιοκομική περίοδο, απασχολώντας 20 εργαζομένους, μέλη ως επί το πλείστον της κοινωνίας των γύρω χωριών. Η εταιρεία, αντιλαμβανόμενη της σύγχρονη ανάγκη για οικονομική οικιακή θέρμανση, προχώρησε στη δημιουργία μονάδας συσκευασίας πυρηνόξυλου και υποκαταστήματος λιανικής πώλησης στην πόλη της Μυτιλήνης, με στόχο την διευκόλυνση των καταναλωτών.
Τα προϊόντα
Πυρηνέλειο
Πυρηνέλαιο ονομάζεται το προϊόν που λαμβάνεται από το υπόλειμμα του κυρίως ελαιολάδου μετά από επεξεργασία του πυρήνα του ελαιόκαρπου.
Δεδομένου ότι ο πυρήνας της ελιάς περιέχει πυρηνέλαιο (~5%) πυρηνόξυλου (~45%) και νερού (~50%) το πρώτο στάδιο παραγωγής είναι η ξήρανση σε κυλινδρικά ξηραντήρια με σκοπό την αφαίρεση της μεγαλύτερης ποσότητας του περιεχομένου νερού. Το πυρηνέλαιο απομακρύνεται στο δεύτερο στάδιο με εκχύλιση με εξάνιο, διθειάνθρακα ή τριχλωροαιθυλένιο και στη συνέχεια με απόσταξη του μίγματος, από όπου λαμβάνεται το πυρηνέλαιο.
Το πυρηνέλαιο έχει σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και χρησιμοποιείται κυρίως στην σαπωνοποιία, καθώς και στη βρώση μετά από ειδική κατεργασία (ραφινάρισμα). Η ετήσια παραγωγή πυρηνέλαιου στην Ελλάδα εκτιμάται ως σημαντική.
Παραπροϊόν της παραγωγής πυρηνέλαιου είναι το πυρηνόξυλο το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο είτε σε οικιακή χρήση (σε μαγκάλια) είτε σε βιομηχανική χρήση (καυστήρες, μονάδες παραγωγής ενέργειας, καμίνια ή κλίβανοι). Η θερμαντική του ικανότητα είναι περίπου το ένα τρίτο από αυτή του πετρελαίου. Το πυρηνόξυλο είναι μια νέα οικονομική μορφή ενέργειας. Ο ελαιοπυρήνας (γνωστός στον τόπο μας και ως πυρήνα) είναι το στερεό απόβλητο των ελαιοτριβείων μετά την έκθλιψη των ελιών και την παραγωγή ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο απόβλητο έχει κάποια υγρασία (45-65%) και περιέχει ένα ποσοστό ελαιώδους, το γνωστό σε όλους μας πυρηνέλαιο. Ο ελαιοπυρήνας αν απλά αφαιρεθεί με κάποιο τρόπο η υγρασία του, δεν είναι κατάλληλος για καύση λόγω του ποσοστού πυρηνέλαιου που αυτός περιέχει.
Προτού λοιπόν μπει στον καυστήρα του σπιτιού μας ή της επιχείρησης μας, πρέπει να υποστεί μια επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί το πυρηνέλαιο.
Στο πυρηνελαιουργείο της «Ελαιουργίας Αιγαίου» η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση του πυρηνέλαιου είναι η εκχύλιση. Μετά την ξήρανση και εκχύλιση του ελαιοπυρήνα και την απομάκρυνση του πυρηνέλαιου, παραλαμβάνεται ο ξηρός, εκχυλισμένος ελαιοπυρήνας ή αλλιώς πυρηνόξυλο.
Το πυρηνόξυλο αποτελείται από τον πυρήνα της ελιάς, που είναι ξυλώδης και κατακερματισμένος, το σαρκώδες μέρος- ψύχα της ελιάς (αποξηραμένη) σε μορφή σκόνης και τη φλούδα του καρπού, επίσης σε μορφή σκόνης.
Το πυρηνόξυλο βρίσκεται σε κορυφαίες θέσεις του καταλόγου με τα καλύτερα βιοκαύσιμα, όπως έχει διαπιστωθεί από τις αναλύσεις και τις έρευνες που διεξάγει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε περισσότερα από διακόσια είδη βιομάζας τα τελευταία δύο χρόνια.
Αποτελεί μια από τις πιο οικονομικότερες λύσεις για οικιακή θέρμανση αφού σύμφωνα με έρευνες, το κόστος θέρμανσης ενός νοικοκυριού σε σχέση με το πετρέλαιο, μειώνεται έως και 5 φορές καθώς η θερμοδυναμική ισοδυναμία του πυρηνόξυλου με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 9.460 έναντι 3.150 Kcal/Kgr=3,004.
Σημαντική από περιβαλλοντικής άποψης είναι η πολύ χαμηλή έως μηδαμινή περιεκτικότητα του σε θείο (το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία της όξινης βροχής) καθώς και ότι το καύσιμο δεν περιέχει τοξικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα. Επιπλέον η καύση του πυρηνόξυλου έχει αρνητικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου- επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση του, δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας και επιπλέον η ανάπτυξη του ριζικού συνεισφέρει αρνητικά στο ισοζύγιο του άνθρακα διότι δεν το κόβουμε όπως τον καρπό. Η «Ελαιουργία Αιγαίου» διαθέτει πυρηνόξυλο για χονδρική και λιανική πώληση, χύμα ή συσκευασμένο σε σάκους των 20 και 40 κιλών και σε παλέτες κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη.
Ντίπι Λέσβου
Τηλ:2251093202
Υποκατάστημα: Ναυμαχίας Έλλης 119 (πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ)
Τηλ:2251044030