Φωτογραφίες: Σπύρος Παυλής
Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης «Εμμέλεια» συνέχισε την πολιτιστική του δράση συνεργαζόμενο με συλλόγους της Μακεδονίας, σκοπεύοντας στην αναζήτηση, μελέτη, ανάδειξη και, φυσικά, στην παρουσίαση πολιτιστικών δρώμενων, αντλώντας θεματολογία από ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, όπως αυτές μας μεταφέρθηκαν από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους.
Για την «Εμμέλεια» αυτό που πολλοί σήμερα αποκαλούν «διάσωση της παράδοσης» δεν είναι η μιμητική αναπαραγωγή χορών ή τραγουδιών με σκοπό την χαλαρή διασκέδαση κατά τον ελεύθερο χρόνο.
Για την «Εμμέλεια» σκοπός είναι η προσέγγιση των ανθρώπων που έζησαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους, ο τρόπος που η ιστορία των ελληνικών κοινωνιών επηρέασε καθοριστικά την ζωή τους και συνακόλουθα, πως αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν εμάς, πως τα βιώματά τους πέρασαν στις επόμενες γενιές και, λίγο ως πολύ, πως αυτή η γαλούχηση επηρέασε την δική μας ζωή, σήμερα.
Η μέθοδος που γίνεται αυτή η αναζήτηση από την «Εμμέλεια» είναι η μελέτη του χορού. Ο χορός είναι πανταχού παρών από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι σήμερα, σε κάθε στιγμή, σε κάθε γεγονός της ζωής των Ελλήνων απανταχού της Γής. Η χαρά, ο θρήνος, ο ηρωισμός, ο έρωτας, το πείραγμα, τα βάσανα, όλα χορεύονται! Ο χορός όμως έχει και μία μοναδικότητα: Όλες οι Τέχνες, με τα εκφραστικά μέσα που η κάθε μία χρησιμοποιεί, κάτι «αφηγούνται» Ο χορός, είναι το μόνο μέσο που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα και τις κινήσεις του στον ρυθμό της μουσικής, για να εκφράσει όλα τα παραπάνω. Ίσως γι αυτό, άνθρωποι που ανήκουν σε πολύ μακρινές και εν πολλοίς άγνωστες μεταξύ τους κοινωνίες, να αντιλαμβάνονται τόσο εύκολα τα μηνύματα, τα αισθήματα που εκπέμπει αυτός ο «άγνωστος» που χορεύει…
Η ιστορία της Χατζάννας, που φέτος παρουσιάσαμε όπως η ίδια την αφηγήθηκε, θα μπορούσε να είναι ένα πεζό, ένα ποίημα ή ένα τραγούδι.
Εμείς αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως κύριο εκφραστικό μέσο την αλληλουχία των χορών, όπως αυτοί μπορούν να περιγράψουν τα όσα πέρασε στο διάβα της ζωής της. Το θεατρικό μέρος της παράστασης ήταν ο καμβάς πάνω στον οποίο στήθηκε η ροή της χορευτικής αφήγησης και το τραγούδι αποκάλυπτε με την μελωδία του τα μύχια της ψυχής της Χατζάννας.
Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τους χοροδιδασκάλους Θωμά Ράδη του «Χορευτικού Ομίλου Θέρμης» και Βασίλη Γιορανίδη της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη» και φυσικά τον «δικό μας» Αργύρη Χατζημαλή για την εξαίρετη διδασκαλία των αφηγηματικών χορών. Τους μουσικούς που έντυσαν με την απαράμιλλη αυθεντικότητα της εκτέλεσης των παραδοσιακών χορών Αστέριο Τράκα, Αρ. Κοκόρη, Γιάννη Λίτσιο, Γιάννη Δανίτσα, Σπύρο Τζιάτζιο και τις Μαρία Σεϊτανίδου και Ευθαλίτσα Φραγκουλάκη που μας συγκλόνισαν όλους με την a capella ερμηνεία των παραδοσιακών τραγουδιών.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Σχολή Χορού της Μαρίνας-Ισμήνης Ιωαννάτου για τις τρεις μοίρες που ευγενώς μας διέθεσε, τον Κλεομένη Τζαννέτο για την γλυκιά σκηνοθετική του ματιά, τον Κώστα Δίγκα για το εξαιρετικό μακιγιάζ της Χατζάννας και βέβαια την ηθοποιό Κατερίνα Κομνηνάκα στο ρόλο της Χρυσούλας.
Προ πάντων θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας.
Την Γεν Γραμματεία Βορ. Αιγαίου για την σταθερή της υποστήριξη. Την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και ιδίως την Αντιπεριφερειάρχη κ Πόπη Πρωτογεράκη για την οικονομική κάλυψη της τεχνικής υποστήριξης της παράστασης. Την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκαπαίδευσης και την Διευθύντρια του 6ου Δημ Σχολείου για την ανοχή και την κατανόησή της.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας «Γαλακτοκομικά Αδαλή» το βιβλιοπωλείο Αθηνάς Σουλογάνη, την Electronet Προδρόμου, το κέντρο σχεδιασμού και εμπορίας επίπλων Τάσσου Δημητρίου, Το «Εμπόριο Ηλεκτρικών Ειδών» του Μιχάλη Τουρλή, την ταβέρνα «τα Βαρελάκια» το «Αυγοπωλείο» Χατζέλη, το «Μουσικό Καφενείο» το ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια» το ινστιτούτο καλλονής της Ιωάννας Καλδέλλη, το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πάπυρος» το φαρμακείο Μανταμάδου, το φαρμακείο Μιχαηλίδη και τέλος το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Μυτιλήνης για την υγειονομική κάλυψη της παράστασης.