Της Μαρίας Νικολάρα
“100 χρόνια πριν, περίπου 1,5 εκ. Έλληνες εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Μικρασία και ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφυγες. Άνθρωποι που με μοναδική τους προίκα τον πόνο και τη δυστυχία αγωνίστηκαν μακριά από τον τόπο τους να μαζέψουν τα κομμάτια τους και με «σκιά στην ψυχή τους», να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ιστορίας μας. Ο πρωτόγνωρος διωγμός τους, ο δρόμος της προσφυγιάς αλλά και η ενσωμάτωσή και προκοπή τους μας παραδειγμάτισαν, μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα να μας διδάσκουν και να μας εμπνέουν με αρχές, αξίες και ιδανικά.
Χτες η Ένωση Μικρασιατών του Δήμου Δ Λέσβου, άνοιξε την έκθεση αντικειμένων, που φτιάχτηκαν ή πέρασαν απ’ τα δικά τους χέρια. Τιμήσαμε τη μνήμη των δικών μας ανθρώπων, των δικών μας προσφύγων που μεταλαμπάδευσαν στον τόπο μας τον πλούτο των παραδόσεών τους, τις τέχνες, την παιδεία τους, τη μουσική και τα τραγούδια τους, τα φαγητά και τα γλυκά τους τον δικό τους διαφορετικό πολιτισμό. Που μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους όχι μόνο τη Λέσβο αλλά απ’ άκρου σε άκρη όλη την Ελλάδα.
Μαζί με την τιμή έχουμε ιερή υποχρέωση να διατηρήσουμε αναλλοίωτα στη μνήμη μας τα γεγονότα της δραματικής εκείνης
περιόδου, που αντί για παραμύθια μας διηγούνταν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας. Των σφαγών, των λεηλασιών, των διωγμών που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και των δεινών που πέρασαν μέχρι να βρουν ένα απάγκιο στην Ελλάδα . Η μνήμη των γεγονότων μας προφυλάσσει από την επανάληψη μιας διχαστικής πολιτικής, αλλά και μας υπενθυμίζει με τον πιο εμβληματικό τρόπο τις αξίες των Μικρασιατών προγόνων μας: της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας. Κι έχουμε ιερή υποχρέωση στη μνήμη τους ,πατώντας σ αυτές τις δικές τους αξίες αντί για μνημόσυνο να δίνουμε ένα χέρι βοήθειας αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στον κατατρεγμένο, τον ξένο, τον διαφορετικό , σ όποιον στερείται την πατρίδα και την οικογενειακή εστία σ όποιον αγωνίζεται κάπου να ριζώσει.
Ευχαριστούμε την Ένωση Μικρασιατών του Δήμου Δ Λέσβου και όσους συνέβαλλαν για τη διοργάνωση της έκθεσης , που αξίζει όλοι και όλες να επισκεφτείτε.”