Search

Ένα “φυσικό” σπίτι για “φυσικούς¨ανθρώπους στη Λέσβο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εργαστήριο ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ και στον Ινστιτούτο Sporos.  από την ομάδα του Cob Cob – Building with Earth που ασχολείται με τη δόμηση με φυσικά υλικά, προσπαθώντας να φτιάξουμε πιο “φυσικές” κατοικίες για πιο “φυσικούς” ανθρώπους.

Η φυσική δόμηση και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.
Το εργαστήριο   για τη φυσική δόμηση  στην Λέσβο και παρόλο  απευθυνόταν σε αρχαρίους ήταν πολύ προχωρημένο. Πρόσφυγες και ντόπιοι, μέτοικοι και επισκέπτες του νησιού έχτισαν μια μία αγροικία 15 τετραγωνικών, χρησιμοποιώντας κυρίως τσατμά, πλιθιά, στοιβαχτό πηλό (cob), γαιόσακους και αχυροπηλό.
Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.
Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα. Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα του να κτίζει κάποιος με τοπικά υλικά είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε πλήρη οπτική αρμονία με το περιβάλλον.
Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα υλικά.

Το Ινστιτούτο Αναγέννησης ο Σπόρος γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια στις Μηλιές της Λέσβου με βασικό στόχο την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος και την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων στην καλλιέργεια βιολογικής τροφής και σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και τεχνικές διαβίωσης και συμβίωσης. Έτσι δημιουργήθηκε το Σχολείο του Δάσους για τα παιδιά, η εκπαιδευτική φάρμα στο Ντίπι Λέσβου, τα σχολεία μας απέκτησαν κήπους, ενώ οι μεγάλοι μάθαμε τις αρχές της Περμακουλτούρας και διδαχτήκαμε πρακτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας και της Αγροοικολογίας. Στην Αναγέννηση αυτή συνέβαλαν και οι πρόσφυγες στο νησί μας που μαζί με όλους εμάς ποτίσανε αυτόν τον σπόρο που σιγά σιγά μεγάλωσε, έγινε δέντρο και δίνει καρπούς!

 

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε ξεκίνησε μια σειρά τεσσάρων Σεμιναρίων Σχεδιασμού Περμακουλτούρας με πρόσφυγες στη Λέσβο. Τα σεμινάρια διδάσκουν στους συμμετέχοντες τις ηθικές και σχεδιαστικές αρχές της Περμακουλτούρας και ταυτόχρονα στηρίζουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή τεχνικών για την διαχείριση των φυσικών πόρων και στην αναδιάταξη της ανθρώπινης δραστηριότητας με μια αναγεννητική προσέγγιση.