Search

Ενας ανοιχτός δημόσιος αρχαιολογικός χώρος στο κάτω κάστρο Μυτιλήνης!

Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Χριστόφα, γιατί όποιος αγαπάει την πόλη του την βλέπει με άλλο μάτι. Αλλά τι να πούμε για το μικρό αυτό θαύμα που έχει συντελεστεί στο κάστρο Μυτιλήνης όπου επιτέλους δημιουργήθηκε ένας ανοιχτός δημόσιος αρχαιολογικός χώρος , με  περιπατητικές και ποδηλατικές εγκαταστάσεις. Βέβαια τα θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους και αυτό το έργο το πολύ σημαντικό για την πόλη μας το  οφείλουμε στον καταπληκτικό μας Έφορο Παύλο Τριανταφυλλίδη και στην ομάδα του που έδώ και τρία χρόνια μέσα σε δύσκολες συνθήκες εργάστηκε σκληρά για να πετύχει τη μεταμόρφωση! Έτσι η πλήρως υποβαθμισμένη περιοχή του κάτω κάστρου και τα τρία χιλιόμετρα του δρόμου περιμετρικά του μνημείου στο επιθαλάσσιο τείχος μεταμορφώθηκαν και η διαχειριστική αρχή Βορείου Αιγαίου, που με την εφορία αρχαιοτήτων Λέσβου ολοκλήρωσε το έργο αυτό, διοργανώνουν ένα Διήμερο Φεστιβάλ Εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Ιουνίου. Η διαχειριστική αρχή στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.

Με το συγκεκριμένο έργο,  το σημαντικότερο μνημείο της πόλης που είναι το κάστρο και η γύρω περιοχή, ενώνεται με το ιστορικό κέντρο και την πόλη και αποσκοπεί  να αποτελέσει σταθμό και σημείο αναφοράς για την μετάβαση στη νέα εποχή, μέσα από τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τις δράσεις αστικής κινητικότητας να μετατραπεί σε σύμβολο της Περιφέρειας και όχι μόνο.

Επιπλέον το #ΥΠΠΟΑ ενισχύει την πόλη της Μυτιλήνης με έργα συνολικού προϋπολογισμού 17.000.000 €, χρηματοδοτούμενα από το #Ταμείο_Ανάκαμψης

🆕Νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 17.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη #Μυτιλήνη είχε συναντήσεις και συσκέψεις με τις Τοπικές Αρχές και τα στελέχη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ενώ πραγματοποίησε αυτοψίες στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Μυτιλήνης. Eιδικότερα στα εμβληματικά έργα αποκατάστασης σε
▪Κάστρο Μυτιλήνης,
▪Άγιο Θεράποντα,
▪Οθωμανικό Τέμενος Βαλιδέ Τζαμί
▪Δημοτική Πινακοθήκη
▪Μουσείο Θεόφιλου
➡ Σε αυτοψία στο ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας αποφασίστηκε η απόλυτη ανάγκη εκπόνησης πλήρους μελέτης προστασίας και αποκατάστασης του μνημείου συνολικά, παράλληλα με τα έργα αντιστήριξης που ξεκινούν άμεσα.
🗣Λίνα Μενδώνη: «[…] Με την αποκατάσταση του Κάστρου της Μυτιλήνης, ενός μοναδικού μνημείου στο #Αιγαίο και στη Μεσόγειο, το οποίο αποκαθίσταται και αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και μνημείων τοπόσημων, που μαρτυρούν την ευμάρεια του τόπου, όπως ο Ναός του Αγίου Θεράποντος, αλλά και έργων προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος, όπως η στερέωση των βραχωδών πρανών του Κάστρου της Μήθυμνας ή ο εκσυγχρονισμός πολιτιστικών υποδομών, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, δημιουργούνται πολύτιμοι πολιτιστικοί πυρήνες που συγχρόνως αποτελούν μοναδικούς πόρους ανάπτυξης για το νησί με ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό έχοντας εντάξει σημαντικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σύγχρονης δημιουργίας για το νησί. Το ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ένα επιπλέον εργαλείο στον σχεδιασμό μας για τη χρηματοδότηση ώριμων έργων συνολικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Region of North Aegean».