Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανταποκρινόμενο στις εθνικές αναπτυξιακές ανάγκες και την διεθνή ακαδημαϊκή πραγματικότητα, με απόφαση της Συγκλήτου σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την επαν-ίδρυση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. Το Τμήμα αποφασίστηκε να ενταχθεί στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, με έδρα την Χίο.
Η ίδρυση του νέου Τμήματος είναι αποτέλεσμα διεκδίκησης πολλών ετών, καθώς ήδη από το 2007 είχε διατυπωθεί η ανάγκη λειτουργίας ενός ακαδημαϊκού Τμήματος, η οποία θα προσεγγίζει διεπιστημονικά την λειτουργία και ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρα μας και διεθνώς και θα επιφέρει πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη.
Το Τμήμα είχε ιδρυθεί και το 2009 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Π.Δ. 170/01.09.2009 (ΦΕΚ Α΄205), χωρίς ποτέ να ενταχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο επιλογής για τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια καταργήθηκε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σήμερα, έχοντας στραμμένη την προσοχή της στο Διεθνή χώρο, αποφάσισε να επενδύσει σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, που συνδυάζει αφ’ ενός ολοκληρωμένη θεωρητική υποδομή στις επιστήμες της οικονομίας και διοίκησης και αφ’ ετέρου εμβάθυνση και εφαρμοσμένη εξειδίκευση στον τομέα του τουρισμού, δίνοντας τη δυνατότητα για προπτυχιακές σπουδές σε έναν από τους πρωταρχικούς τομείς της Εθνικής μας Οικονομίας.
Η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, που εδρεύει στη Χίο, προσφέρει το πλέον πρόσφορο ακαδημαϊκό έδαφος για την γόνιμη ένταξη του νέου Τμήματος: παρουσιάζει ισχυρή συνάφεια γνωστικών αντικειμένων και διαμορφώνονται βέλτιστες ακαδημαϊκές προοπτικές διδακτικών και ερευνητικών συνεργειών με τα υπόλοιπα Τμήματα της Χίου, δεδομένης της εξωστρέφειας και διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης στους αλληλένδετους τομείς της οικονομικής επιστήμης και διοίκησης επιχειρήσεων, ναυτιλίας, μεταφορικών συστημάτων και νέων τεχνολογιών.
Το συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης Τουριστικών Σπουδών στο Αιγαίο, προβλέπει μακρά σειρά διεθνοποιημένων ακαδημαϊκών δράσεων και συνεργιών με φορείς του τουρισμού, γεγονός που αποτελεί συστατικό στοιχείο της πρότασης και περιέχεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Τμήματος.