Προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο χρόνο, η ΑΔΕΛ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία που διαχειρίζεται ουσιαστικά την περιουσία του Δήμου Λέσβου, ακόμη και μετά τη διάσπαση του σε δύο Δήμους, πραγματοποίησε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου την πρώτη της συνεδρίαση, με κυρίαρχο θέμα ημερήσιας διάταξης τον προϋπολογισμό για το 2020.
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση μετά τις εκλογές, η ΑΔΕΛ απέκτησε νέο 9μελες Δ.Σ. , το οποίο αποτελείται από 7 συμβούλους του Δήμου Μυτιλήνης και 2 του Δήμου Δυτικής Λέσβου, καθώς ο δεύτερος -ως γνωστόν- διατηρεί μόλις το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, ίσα ίσα για να έχει ένα μερίδιο δηλαδή -άρα και λόγο στις αποφάσεις που θα παίρνονται, κυρίως για θέματα που τον αφορούν- αφού εξαρχής ο προσανατολισμός του Δήμου Δυτικής Λέσβου ήταν η δημιουργία νέας, ανεξάρτητης αναπτυξιακής εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται την περιουσία του αυτόνομα.
Σύμφωνα με τις αρχαιρεσίες, η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής :
Πρόεδρος : Συμεών Χαραλάμπους
Αντιπρόεδρος : Μιχάλης Φραντζέσκος
Δ/νων Σύμβουλος : Σωτήρης Μαρινάτος
Μέλη : Ελένη Μιτσέλλη
Δέσποινα Πατσέλη
Αθανάσιος Ψούνος
Προκόπιος Σαρρής
Γιώργος Αλάνης
Ταξιαρχούλα Πνακά
Οι δυο τελευταίοι ως εκπρόσωποι του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Ποιες οι νέες προτεραιότητες-στόχοι του Δ.Σ.
Μιλώντας πάντως στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο νέος πρόεδρος Συμεών Χαραλάμπους, είπε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της ΑΔΕΛ θα τεθούν προς συζήτηση κυρίως διαδικαστικά θέματα, που άπτονται της τροποποίησης του καταστατικού, της διαδικασίας διάσπασης της επιχείρησης με σκοπό να διαχωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν πλέον σε δυο ξέχωρους δήμους και επίσης να δρομολογηθούν επιπλέον εκκρεμότητες, κυριότερα οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
«Οφείλω να σημειώσω πως η απερχόμενη διοίκηση της επιχείρησης έκανε πολύ καλή δουλειά στη μέχρι πρόσφατη θητεία της, καθώς φρόντισε να δρομολογηθούν αρκετές εκκρεμείς υποθέσεις και να υπάρξει μια σωστή βάση, πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε και μεις για να χτίσουμε το νέο πρόσωπο της ΑΔΕΛ.
Αυτό που τίθεται από εμένα ως πρώτη προτεραιότητα, είναι να κλείσουν όσες εκκρεμότητες υπάρχουν και πολλές εξ αυτών μάλιστα χρονίζουν, σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των δυο δήμων, τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν σε ακίνητα και ανείσπρακτα ενοίκια, όπως επίσης να καταρτιστεί και ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για να ξέρουμε πως θα κινηθούμε», είπε ο κ. Χαραλάμπους.
Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τη διοίκηση της Αναπτυξιακής, είναι η αλλαγή του χαρακτήρα λειτουργίας της ΑΔΕΛ, η οποία «χάνει» ουσιαστικά το αναπτυξιακό της προφίλ και μετατρέπεται σε εισπρακτική εταιρεία, με στόχο εξάλλου να καταστεί βιώσιμη.
Αυτό είναι κάτι που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα, πλην όμως απασχολεί σημαντικά τη νέα διοίκηση, καθώς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πως θα εφαρμοστεί και από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι περιορίζει σημαντικά την όποια ευελιξία κινήσεων υπήρχε ως σήμερα, η οποία θα μεταβληθεί υπό το νέο καθεστώς λειτουργίας της , ως «ανώνυμη».
Στο ίδιο μήκος κύματος, πάντως, βρίσκεται και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΕΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, ο οποίος σημείωσε πως στην παρούσα φάση η ΑΔΕΛ κλείνει εκκρεμότητες και «ανοίγει πανιά» για νέες προκλήσεις.
«Στην πρώτη συνεδρίαση καταρτίζεται ο προϋπολογισμός και βασική μας μέριμνα είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων εκκρεμοτήτων.
Είναι σαφές ότι στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η τουριστική σαιζόν και η λειτουργία της πλαζ «Τσαμάκια», το τι θα γίνει με τις ιαματικές πηγές, τα δικαστήρια που εκκρεμούν για τα σφαγεία και τους παλιούς οφειλέτες, το σφαγείο της Γέρας και τη λειτουργία του κ.α.
Κι όλα αυτά, με φόντο τη διάσπαση της εταιρείας, αφού ο έτερος μέτοχος-Δήμος Δυτικής Λέσβου με ποσοστό συμμετοχής μόλις 10%, σχεδιάζει από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία μιας δικής του, ανεξάρτητης Αναπτυξιακής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του, για την μελλοντική πορεία και το νέο προσδιορισμό-προφίλ της ΑΔΕΜ, εφόσον θα αποτελεί πλέον εταιρεία αποκλειστικά του Δήμου Μυτιλήνης», σημείωσε ο κ. Μαρινάτος