Search

Επιτραπέζια σκεύη από την Kourtzis Pottery: Tο τέλειο σκηνικό για ένα δείπνο με φίλους

 

Η Ελπίδα, επεκτείνοντας την ιστορία της παραδοσιακής Κεραμικής των Κουρτζήδων και πρεσβεύοντας επάξια τους προγόνους της, (ως έκτη γενιά), μετά τα κοσμήματα, έβαλε πλώρη για μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά και αφορά στη νέα πρόταση με επιτραπέζια σκεύη.

Τα απίθανα σκεύη, στα οποία βασίστηκε στα εμβληματικά σχέδια και γήινα χρώματα του παππού της, αποτελούν τη δημιουργία μιας συλλογής, που είναι ουσιαστικά μια νέα, ενημερωμένη και σύγχρονη έκδοση, σε ότι είχαμε συνηθίσει σε παραδοσιακά κεραμικά.

Η ίδια μας είπε: « Από το αρχείο της οικογενειακής  μας παράδοσης, επέλεξα με  κάθε λεπτομέρεια  τα γνωστά μοτίβα και τα τοποθέτησα με σύγχρονη ματιά σε επιτραπέζια σκεύη, τα οποία είναι σχεδιασμένα έτσι, ακόμη και  χρωματικά που αποτελούν μια σύνθεση ανάλογη με το γούστο του καθενός»

 Τα πιο «cool» πιάτα που έχετε δει ποτέ

 

 

Πιάτα φαγητού, μικρά και μεγάλα μπωλ ζωγραφισμένα σε τέσσερα φανταστικά μοτίβα έρχονται να δώσουν στα τραπέζια μας χρώμα μέσα από την παράδοση.

Η τέταρτη γενιά μαζί με την έκτη, η εμπειρία δηλαδή σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ματιά, καταφέρνει μια συνεργασία, που εκτοξεύει την παραδοσιακή κεραμική σε κάτι σύγχρονο με εκπληκτική αισθητική.

 

Το πλήρες σετ περιλαμβάνει ένα πιάτο μετρίου μεγέθους, ένα πιάτο δείπνου, ένα πιάτο για επιδόρπιο ή σαλάτα και ένα μπολ σούπας ή δημητριακών. Κάθε σετ έχει το δικό του σχέδιο και χρώμα. Μαζί με αυτά, η χαρακτηριστική ζωόμορφη κανάτα των Κουρτζήδων σε ανάλογα χρώματα που ταιριάζουν όλα μεταξύ τους.

Κάθε πιάτο της συλλογής είναι ζωγραφισμένο ένα προς ένα στο χέρι, προσδίδοντας του, την αξία τόσο της σφραγίδας της οικογένειας , όσο και της μοναδικότητας ενός έργου τέχνης που δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις πρόσφατα, το 2020, και μετά από 200 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας και αδιάκοπης λειτουργίας, η Kourtzis Pottery, έγινε το πρώτο εργαστήριο κεραμικής τέχνης που συμπεριλήφθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  της UNESCO.

 

 

 

Photo credits Yorgos Kaplanidis (Γιώργος Καπλανίδης)