Search

Εποχικότητα, εντοπιότητα και δημιουργικότητα στο τραπέζι: Η κρασουλιά ντομάτα από την Αγιάσο

 

 

Κείμενο -φωτό  Μαρία Πανάγου (food editor)

 

Η “ροζ” ντομάτα με τις πολλές πτυχώσεις, το μεγάλο σχήμα και την γεμάτη σάρκα. Από τα μέσα του καλοκαιριού ως τις αρχές του φθινοπώρου την βρίσκουμε στους υπαίθριους πάγκους των παραγωγών.

Καλλιεργείται στο ορεινό χωριό της Αγιάσου από σπόρους που πάνε από γενιά σε γενιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Κάθε φυτό δίνει 5-6 ντομάτες και το βάρους της καθεμιάς μπορεί να φτάσει τα 2 κιλά!

Στο σημερινό food styling και μαγειρικό πειραματισμό έφτιαξα μια ντοματοσαλάτα με την “ξαδέρφη” της την πράσινη ψημένη στο αλάτι, βασιλικό και κρεμμύδι τουρσί. Την μαγείρεψα σε χαμηλή φωτιά πάλι με την πράσινη με μηλόξιδο, πιπερόριζα, ζάχαρη και κονιάκ και έφτιαξα τσάτνει που το έστρωσα σε φέτες σημίτι με μους φέτας και θυμάρι. Τέλος έψησα μια βουτυρένια τάρτα με πάστα ελιάς, κρέμα φέτας, ροδέλες κρασουλιάς και κρεμμύδι.

Εποχικότητα, εντοπιότητα και δημιουργικότητα στο τραπέζι .