Παρότι ακόμη και σήμερα τα ταλαιπωρημένα ζωάκια του Πάρκου της Περικλέους -που απελευθερώθηκαν έπειτα από πολλές προσπάθειες των φιλόζωων πολιτών του Χολαργού -δεν έχουν έρθει στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κατά τη μεταφορά τους εξαιτίας του καύσωνα, όπως μας λέει ο Γιώργος Καριοφύλλης, όλα έχουν δρομολογηθεί.
«Η μεταφορά τους στη Φάρμα Καριοφύλλη @farmakariofylli εγκρίθηκε στα τέλη του Απρίλη από το ΔΣ του Δήμου Χολαργού-Παπάγου και εμείς είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε τα ζώα που θα ζουν ελεύθερα στα επτά στρέμματα της Φάρμας μαζί με τα υπόλοιπα ζώα που φιλοξενούμε! Όπως έχουν επισημάνει όμως και οι Φίλοι ζώων Παπάγου-Χολαργού @filoizwwnpapxol θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει η μεταφορά καθώς τα ζώα εξαιτίας της ζέστης κινδυνεύουν από ασφυξία. Πρέπει όλοι να πιέσουμε να τελειώσει αυτή η περιπέτεια για τα δύσμοιρα τα ζώα. Από το 2019 το τρέχουν οι άνθρωποι αυτοί και τώρα ήμαστε στην ευχάριστη αυτή αναμονή για να έρθει το αίσιο τέλος».
Τα ζώα ζούσαν σε πολύ άθλιες συνθήκες και κλουβιά όπως φαίνεται και από τις εικόνες γεγονός που είχαν επισημάνει και οι @Φίλοι ζώων Παπάγου Χολαργού οι οποίοι σε ανάρτησή τους περιγράφουν τις συνθήκες αιχμαλωσίας των ζώων: «στο Πάρκο της Περικλέους τα πουλιά είναι εκτεθειμένα σε κάθε καιρική συνθήκη, καθώς οι δύο μικροί κλωβοί δεν επαρκούν και το χειρότερο,… είναι γεμάτοι με εργαλεία! Στην φύση οι πάπιες και τα πουλιά προστατεύονται κάτω από πυκνό φύλλωμα. Επιπλέον δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν δοχεία τροφής και καθαρού νερού. Δεν υπήρχε ίχνος τροφής…και οι πάπιες μαζευόντουσαν στο σημείο που στεκόμουν κοντά στο συρματόπλεγμα … η λιμνούλα ήταν άδεια»…
Όμως οι κάτοικοι και οι φιλόζωοι του Χολαργού δεν το έβαλαν κάτω και τα κατάφεραν και συγκεντρώνοντας υπογραφές: «308 πολίτες έγιναν η φωνή των πτηνών του Πάρκου της Περικλεους που επιτελους ακούστηκε! Ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία τους και μεταφέρονται σε φάρμα διάσωσης, Πάπιες, Χήνες, Παπαγαλάκια, Ωδικά πτηνά, νεροχελώνες! Ο κύβος ερρίφθη, ο Δήμαρχος άκουσε τους πολίτες και είναι αποφασισμένος να δώσει μια ευκαιρία για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πτηνών, να εκσυγχρονίσει το χώρο, και να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».
Όπως σημείωναν και τότε στην ανάρτησή τους τα πουλιά θα πρέπει να πάνε πλέον στο φυσικό τους περιβάλλον όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς τον άγριο Χειμώνα που ζήσαμε πολλά από αυτά κινδύνεψαν!
«Σε αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν ξεχνάμε τα πουλιά στο Πάρκο της Περικλέους, πολλά ωδικά ή παπαγαλάκια, δεν θα τα καταφέρουν. Πληροφορούμε τους φίλους που επι δύο χρόνια ανησυχούν και ανυπομονούν πότε θα παρθεί η απόφαση μεταφοράς τους σε κατάλληλο περιβάλλον, ότι έχουμε την προφορική διαβεβαίωση της Δημοτικής αρχής ότι τα πτηνά θα μεταφερθούν μόλις καταθέσουμε ολοκληρωμένη προτασή για την μεταφορά και διασωσή τους, αρχίζοντας απο τις πάπιες! Μετα απο έρευνα καταλήξαμε σε Φάρμα στην Λέσβο. Έχει έκταση 7 στρεμμάτων και όλα τα ζώα ζούνε ελεύθερα. Σε έξι (6) στρέμματα ζουν τα ελάφια και τα κατσικάκια και σε ένα (1) στρέμμα τα πτηνά, με μια μεγάλη λίμνη στο ψηλότερο βουνό της Λέσβου που είναι και βιότοπος τους, δίπλα σε ποτάμι! Επίσης στο κτήμα υπάρχουν στάβλοι για κακοποιημένα γαϊδουράκια και άλογα, που έχει διασώσει η Φιλοζωική του νησιού, Κιβωτός. Επίσης φιλοξενούνται ζώα που απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις, τα οποία δεν μπορούν να συντηρήσουν οι ιδιώτες. Στην Φάρμα γίνονται αρκετές δράσεις ευαισθητοποίησης. Γνωρίζουμε ότι τα πτηνά γεννούν άνοιξη , μας πληροφόρησαν ότι στην Φάρμα επειδή είναι ορεινά αργούν λίγο.. συνήθως Απρίλιο. Η κατάλληλη εποχή μεταφοράς για τα παπάκια, είναι τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Οι δύο εβδομάδες πέρασαν και ακόμη τα παπάκια δεν έχουν φτάσει στο Λεπέτυμνο! Ας ελπίσουμε πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα ασχοληθούν με το θέμα για να έρθουν τα ζώα στην μεγάλη αγκαλιά του Γιώργου που τα περιμένει πως και πως. Μαζί κι εμείς και όλη η Λέσβος που μέσα από τη Φάρμα Καριοφύλλη, μια φάρμα στην οποία τα ζώα ζουν ελευθέρα, δίνει το καλό παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα!
“Η φάρμα διαθέτει πλέον αγριοκάτσικα νανάκια από το Καμερούν, αγριοπρόβατα τα λεγόμενα αγρινά που ζούνε στη Κύπρο, μικρά πόνυ ενώ υπάρχουν διάφορα είδη πτηνών όπως φασιανοί, πέρδικες, παγώνια, διάφορες ράτσες από κοτόπουλα και υδρόβια πτηνά. Στη φάρμα μπορεί κανείς να δει ακόμη μία ωραία λίμνη με ψαράκια. Γενικότερα τα ζώα συμβιώνουν όλα μαζί αρμονικά και μπορεί ο κόσμος που έρχεται να τα δει, να τα ταΐσει, να μάθει τις ιδιαιτερότητες τους, συγκεκριμένες πληροφορίες όπως παραδείγματος χάριν τις περιόδους ζευγαρώματος τους και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ή του κόσμου ζούνε. Δεν μου αρέσει τα ζώα να είναι σε κλουβιά και γι’ αυτό είναι ελεύθερα και ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους. Και αυτό αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική εμπειρία για τους μικρούς φίλους της φάρμας και τα σχολεία που επισκέπτονται τη φάρμα” εξηγεί ο Γιώργος που αδιάκοπα εργάζεται για να κάνει αυτή τη μικρή γωνιά του Λεπέτυμνου, γνωστή σε όλο τον κόσμο!
Το έργο του Γιώργου στη Λέσβο είναι μοναδικό για πολλούς λόγους, Ο πρώτος είναι τα ίδια τα ζώα που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον καθώς ο χώρος λειτουργεί ως φάρμα διάσωσης. Άλλος ένας λόγος είναι ο εκπαιδευτικός. Μια γενιά πιτσιρικάδων που επισκέπτεται με το σχολείο της τη φάρμα παίρνει τα σωστά μηνύματα για το πως πρέπει να φερόμαστε στα ζώα, σε ‘ένα νησί μάλιστα που δυστυχώς, πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες κακών πρακτικών από ανθρώπους απέναντι στα ζώα. Τρίτον όμως και κυριότερο η Φάρμα αποτελεί τη νούμερο 1 διαφήμιση για το νησί, τη στιγμή που τα ενδιαφέρον για την οικολογία και τους βιώσιμους τρόπους ζωής αυξάνεται. Πλέον έχουμε όλοι φτάσει σε ένα σημείο που έχουμε καταλάβει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε (για πολύ) μόνοι μας χωρίς τους συμμάχους μας τη φύση και τα ζώα. Έτσι οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νησί για χρόνια, άνθρωποι με οικολογική συνείδηση που αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό έχουν ακόμη έναν λόγο για να το κάνουν και για να το πουν και στους φίλους τους! Πόσο πιο απλά να το πούμε πως οι προσπάθειες των ανθρώπων αυτού του τόπου προς αυτή την κατεύθυνση είτε πρόκειται για βιοκαλλιέργειες, είτε για μικρούς συνεταιρισμούς είτε για περμακουλτούρα, είτε για καταφύγια ζώων θα έπρεπε πρωτίστως να στηρίζονται από την Περιφέρεια και τον Δήμο.