Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει «απόκριση δύο ταχυτήτων στο προσφυγικό»: μία για τους πρόσφυγες από την #Ουκρανία και μία άλλη για όλους τους άλλους πρόσφυγες, σύμφωνα με νέο ενημερωτικό δελτίο του Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees , της Oxfam Novib και της Save the Children International.
Στο ενημερωτικό δελτίο διαθέσιμο εδώ: (https://www.gcr.gr/…/GCR_OXFAM_STC_BI-MONTHLY_BULLETIN…) περιγράφεται λεπτομερώς πώς, τους τελευταίους δύο μήνες, άτομα που εγκατέλειψαν την Ουκρανία και αναζήτησαν προστασία στην Ελλάδα απέκτησαν άμεση πρόσβαση σε προστασία, υγειονομική περίθαλψη και στην αγορά εργασίας. Όπως ανέφεραν οι ως άνω οργανώσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει, επίσης, ξεκινήσει να παρέχει στέγαση και στήριξη για την αγορά τροφίμων.
Στον αντίποδα, την ίδια περίοδο σημειώθηκαν πολλαπλά περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων ατόμων που αιτούνταν άσυλο από άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων παιδιών και εγκύων γυναικών, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν με βάρκα σε νησίδες στον Έβρο. Στα μέσα Μαρτίου, αιτούντες άσυλο ανέφεραν τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού 4 ετών από τη Συρία, το οποίο πνίγηκε όταν έπεσε στη θάλασσα στη διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε, μια εύχρηστη διαδικτυακή διαδικασία καταγραφής για τους Ουκρανούς που αιτούνται προστασία. Αντιθέτως, η καταγραφή των αιτήσεων ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι σχεδόν απολύτως δυσλειτουργική και απρόσιτη για άλλες εθνικότητες, καθώς και για Ουκρανούς που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από τις 26 Νοεμβρίου 2021, όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.
Η αναφορά παρουσιάζει και άλλες περιπτώσεις διακριτικής και μεροληπτικής μεταχείρισης, με τους Ουκρανούς να αποκαλούνται «πραγματικοί πρόσφυγες» ενώ άλλα άτομα που αιτούνται προστασία να χαρακτηρίζονται «παράνομοι μετανάστες» από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ακόμη, υπήρξαν αναφορές ότι Αφγανοί πρόσφυγες στο καμπ Σερρών στη βόρεια Ελλάδα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα κοντέινερ στα οποία διαμένουν και να μετακινηθούν σε ερειπωμένο τμήμα του καταυλισμού, προκειμένου να κάνουν χώρο για τους νεοαφιχθέντες Ουκρανούς.
Τα πορίσματα και οι συστάσεις προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να αφορούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν διαφύγει από την Ουκρανία καθώς και πρόσφυγες από άλλες χώρες.