Ανακαλύψτε το εντυπωσιακό φαράγγι του Βούλγαρη στη Δυτική Λέσβο, μια προστατευόμενη περιοχή ιδανική για ορνιθοπαρατήρηση και γεωλογικές εξερευνήσεις.
Η Δυτική Λέσβος κρύβει ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της, το Φαράγγι του Βούλγαρη. Το φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς της Βατούσας και της Άντισσας. Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, προσφέροντας καταφύγιο σε σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών και γι’ αυτό η επίσκεψη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από τη διαβρωτική δράση του νερού σε ηφαιστειακά πετρώματα. Έτσι, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για τους επισκέπτες.
Μια Ζωντανή Βιόσφαιρα για τα Πουλιά
Το Φαράγγι του Βούλγαρη αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ορνιθοπαρατήρησης. Φιλοξενεί ένα πλήθος σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Ειδικότερα, η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για αετογερακίνες, μαυροπελαργούς, μεσοτσικλιτάρες, σμιρνοτσίχλονα, χρυσογέρακα, κιρκινέζια και πολλά άλλα πουλιά. Αυτά τα πουλιά προσφέρουν μοναδικές στιγμές παρατήρησης. Η περιοχή είναι ιδανική για φωτογράφους και παρατηρητές που επιθυμούν να απολαύσουν το φυσικό μεγαλείο της Λέσβου.
Γεωλογική Ιστορία: Μάρτυρες Ηφαιστειακής Δραστηριότητας
Η γεωλογική ιστορία της περιοχής είναι εξίσου εντυπωσιακή. Το Φαράγγι του Βούλγαρη διασχίζει ηφαιστειακά πετρώματα που δείχνουν την αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τα πετρώματα προέρχονται από τη δράση του ηφαιστείου της Βατούσας. Αυτό συνδέεται με την κύρια ηφαιστειακή δραστηριότητα της Λέσβου, πριν από περίπου 18 εκατομμύρια χρόνια.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από απόκρημνες βραχώδεις πλευρές. Αυτές αναδεικνύουν τους μοναδικούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς. Οι μεγάλοι βράχοι, οι κροκάλια και οι ογκολίθοι εμφανίζονται μέσα στο ηφαιστειακό υλικό. Προσφέρουν εικόνες που θυμίζουν γλυπτά της φύσης, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα που μαγεύει τους επισκέπτες του Φαραγγιού του Βούλγαρη.
Μαγευτική Φυσική Ομορφιά και Χλωρίδα
Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι συναρπαστική, καθώς οι επισκέπτες περπατούν ανάμεσα σε βαλανιδιές, πουρνάρια, φτέρες, πικροδάφνες και ελιές. Η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια και ποικίλη, προσφέροντας εικόνες φυσικής ομορφιάς που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.


Πηγη:Λέσβος UNESCO Global Geopark
Φψτογραφία: H Λέσβος μας