Με αφορμή την παρουσίαση στο Book and Art του βιβλίου της «Όχθες και κύματα», που είχα την τιμή να παρουσιάσω μαζί με την Άννα Σφυρή και την κυκλοφορία σε σύντομο χρόνο του νέου της βιβλίου με τίτλο «Αόρατο Νήμα», μπορώ να πω ότι περνώντας κάποιες ώρες μαζί της και ανακαλύπτοντας τον άνθρωπο πίσω από τη συγγραφέα, μια φράση μου έρχεται στο μυαλό για την Ευαγγελία Ευσταθίου : πρωινή λιακάδα.
Δεν έχω ξαναδεί συγγραφέα να έχει τέτοια χημεία με το κοινό του, να «λάμπει» όταν μιλά για τους ήρωές του και να ακούει ακούραστα τον όποιο σχολιασμό για τα έντεκα, προσεχώς δώδεκα βιβλία του, καθώς αυτές τις μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο «Αόρατο νήμα».
Τόση θετική ενέργεια πραγματικά με εντυπωσίασε!
–Ξεκινώντας λοιπόν αυτή τη συνέντευξη δεν μπόρεσα να αποφύγω την πρώτη μου ερώτηση, για το πόσο σημαντική είναι η χημεία στην καθημερινή μας επαφή με τους άλλους και ειδικά όταν γράφει κανείς ένα βιβλίο, αν μέσα από τις σελίδες του μπορεί να περάσει στο αναγνωστικό κοινό;
E.E. H χημεία με τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντική. Η καλή χημεία βοηθά στην αποκόμιση θετικής ενέργειας και η θετική ενέργεια ενισχύει την καλή διάθεση και τη δημιουργικότητα. Το χαμόγελο είναι δωρεάν. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με αυτό και στη συνέχεια χτίζεται η χημεία και όλα τα υπόλοιπα.
–Επιδιώκετε να συναντάτε συχνά τους αναγνώστες/ριες σας; Τι εισπράττετε από αυτή την επαφή-γνωριμία μαζί τους;
E.E. Βεβαίως και το επιδιώκω. Όταν γίνεται κάποια εκδήλωση για τα βιβλία μου είναι το βασικότερο που με ενδιαφέρει και κυριολεκτικά το απολαμβάνω. Η ανταλλαγή απόψεων, η ροή αυτής της καλής χημείας που προαναφέραμε και η αλληλεπίδραση γενικότερα με εκείνους που με τίμησαν επιλέγοντας ως μέσο ανάπαυλας και χαλάρωσής τους κάποιο βιβλίο μου, είναι αυτά που απολαμβάνω περισσότερο από την επαφή.
-Υπάρχει ξεχωριστό ερωτηματολόγιο που σας θέτουν άνδρες αναγνώστες;
E.E. Οι άντρες αναγνώστες κυρίως απορούν για το πώς απέκτησα την ικανότητα να ψυχογραφώ τους άνδρες ήρωες και με ποιο τρόπο κατορθώνω να διεισδύω στα άδυτα του κόσμου τους ως γυναίκα. Αυτή είναι κυρίως η διαφορά στις ερωτήσεις.
-Ποια ή ποιες αφορμές μπορούν να ξετυλίξουν μια νέα ιστορία;
E.E. Τα πάντα μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη μιας καινούριας ιστορίας. Από ένα άκουσμα, μια εικόνα, μια σκηνή στην τηλεόραση, μερικές λέξεις σε κάποιο βιβλίο, μια ατάκα, ένα ενδιαφέρον πρόσωπο, μια προφορική διήγηση, όλα. Μερικές φορές περιστατικά εντελώς συνηθισμένα, μπορούν να ανοίξουν παράθυρα στο μυαλό μου μέσα από τα οποία η θέα είναι διαφορετική για μένα από ότι για τους περισσότερους ανθρώπους.
-Ο τόπος ή οι άνθρωποι μπορούν να σας εμπνεύσουν περισσότερο;
E.E. Και τα δύο. Επίσης, όπως είπα πιο πάνω, πέρα από αυτά, μπορεί να είναι ένα άκουσμα, μια μυρωδιά, ένα ανάγνωσμα και άλλα.
–Τα εξώφυλλα των βιβλίων σας έχουν πάντα ανθρώπινες αναφορές, αλλά είναι διάχυτη και μια υπερβατική διάσταση. Είναι και δική σας επιλογή αυτό;
E.E. Νομίζω πως επειδή και τα γραπτά μου έχουν μια υπερβατική διάσταση, τα εξώφυλλα δεν μπορεί να είναι τελείως πραγματιστικά. Θέλω το μυστηριακό ή το ονειρικό στοιχείο. Θέλω το αινιγματικό ή το διφορούμενο. Θέλω να δίνει το στίγμα του βιβλίου χωρίς να αποκαλύπτει πολλά πέρα από μια αίσθηση, η οποία ίσως να εισπράττεται διαφορετικά από κάθε αναγνώστη.
-Εκτός από τα κείμενα, τι άλλου είδους επιμέλεια κάνετε στα βιβλία σας;
E.E. Την επιμέλεια των κειμένων αναλαμβάνει η επιμελήτριά μου, Μαρία Συμεωνίδου. Δεν επιμελούμαι τίποτε άλλο προσωπικά, παρά μόνο προτείνω για το θέμα του εξωφύλλου και του κοσμήματος στο κείμενο. Το οπισθόφυλλο επίσης είναι δική μου ευθύνη, αλλά και πάλι τη γλωσσική του επιμέλεια την αναλαμβάνει η επιμελήτριά μου.
–Πόσο ένας τίτλος μπορεί να προσελκύσει έναν αναγνώστη-αγοραστή για ένα βιβλίο σας;
E.E. Ένας τίτλος δίνει συνήθως το γενικό στίγμα του βιβλίου. Ο τίτλος είναι σημαντικός και πιθανόν να επηρεάσει τους υποψήφιους αναγνώστες. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο τίτλος δεν είναι το άλφα και το ωμέγα ενός βιβλίου, αλλά μπορεί να διαδραματίσει κατά περίσταση σημαντικό ρόλο στην επιλογή ή όχι του αναγνώστη.
–Έχουν κάποιο κοινό-α γνωρίσματα στη διάπλαση των χαρακτήρων τους οι ήρωες-ίδες σας;
E.E. Οι άντρες ήρωες έχουν έναν δυναμισμό και οι γυναίκες ηρωίδες είναι αρκετά πεισματάρες.
–Ποιο είναι το πιο δυνατό συναίσθημα για τους ήρωές σας, ακολουθούν κάποια πρότυπα;
E.E. Τα συναισθήματα ποικίλλουν ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Ανεπιφύλακτα μπορώ να πω πως το πρότυπο συναίσθημα είναι η ένταση με την οποία βιώνουν κυρίως την αγάπη ή τον αντίποδά της, το μίσος.
–Επηρεάζεστε από κάποια κριτική ή σχόλιο που πιθανά να γίνει για κάποιο βιβλίο σας;
E.E. Δεν επηρεάζομαι, αλλά το κρατώ με σεβασμό στα βάθη του μυαλού μου, ώστε να ανασύρω κάποια σωστή παρατήρηση αυτής της αρνητικής κριτικής και να βελτιωθώ στη συνέχεια.
-Για ποιο βιβλίο -πιθανώς-μπορεί να δείχνετε λίγη περισσότερη «αδυναμία»;
E.E. Μια τόση δα μικρούλα αδυναμία έχω στους «Δεσμώτες των Σκιών», γιατί γράφτηκε σε μια πολύ κομβική περίοδο της ζωής μου και με ανέσυρε από πυκνά σκοτάδια δείχνοντάς μου ξανά τους δρόμους για το φως.
–Πείτε μου κάτι για σας, πολύ επιγραμματικά, που σας χαρακτηρίζει σημαντικά;
E.E. Αγχώδης, νευρική, τελειομανής αλλά και δοτική μέχρι απελπισίας. Αυτό που με χαρακτηρίζει κυρίως σε ό,τι κι αν κάνω είναι η προσήλωση.
-Το νέο σας «πνευματικό παιδί» βγήκε πολύ νωρίτερα από ότι περίμεναν οι αναγνώστες σας. Υπήρχε τόση έμπνευση που σας οδήγησε στη συγγραφή δύο βιβλίων, πολύ κοντά το ένα στο άλλο;
E.E. Η απόσταση του ενός από το άλλο είναι πολύ μικρή. Όντως υπήρξε έμπνευση αλλά και χρόνος, αφού λόγω ενός ατυχήματος που είχα το καλοκαίρι με το πόδι μου, αναγκάστηκα να περάσω πολλές ώρες ακίνητη και είπα να τον διανύσω παραγωγικά.
-Κλείνοντας, μια ευχή ή κάτι άλλο να μοιραστείτε με τους αναγνώστες σας…
E.E. Να είστε πάντα όλοι με σώμα δυνατό και την καρδιά γεμάτη, για να παλεύετε τα κύματα και να ξαποσταίνετε στις όχθες.