Μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ»
Για ακόμη μια χρονιά ο ηθοποιός Μιχαήλ Δουκάκης, ιδρυτής της ΑΜΚΕ «Θέατρο η Ζωή μου», ετοίμασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λέσβο τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.
Φέτος έχουν γίνει προτάσεις στους καλλιτέχνες που προσπαθούν χρόνια για πολιτιστική ανάπτυξη στα νησιά κι έχουν μια πολύ προσεγμένη πορεία στο χώρο, ώστε να συσπειρωθούν και να εντάξουν τις εκδηλώσεις τους κάτω από την ομπρέλα μιας κοινής διοργάνωσης με την επωνυμία «Φεστιβάλ Αιγαίου».
Σύντομα έρχονται νέες προτάσεις συνεργασίας από νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Έτσι προχωρούν στη θεσμοθέτηση του εγχειρήματος με την επωνυμία «το Φεστιβάλ των Νησιών». Παράλληλα ξεκινούν τρείς νέες δράσεις για την ενίσχυση και ενθάρρυνση των καλλιτεχνών:
1 Πανελλήνιος διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας animation με βραβείο 500 ευρώ.
2 Πανελλήνιος διαγωνισμός συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου από νέους συγγραφείς με βραβείο 1000 ευρώ.
3 Καθιέρωση ειδικού βραβείου τιμής που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 1000 ευρώ για «το Φεστιβάλ των Νησιών» στον καλλιτέχνη ή την ομάδα που θα αποφασίσει η επιτροπή πως αξίζει αυτή την τιμή και χρειάζεται να ενισχυθεί ηθικά και οικονομικά η δράση του.
Πολιτιστική πρωτεύουσα
Κάθε άνοιξη γίνεται επιλογή ανάμεσα στα νησιά που πληρούν τα κριτήρια και έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο καλλιτεχνικό γεγονός, μιας και η πολιτιστική πρωτεύουσα φιλοξενεί τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων. Από το 2015 ομάδες από διαφορετικά νησιά θα καταθέτουν οπτικοακουστικό υλικό και αίτηση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ και θα διενεργείται ηλεκτρονική ψηφοφορία για να επιλεγεί ο τόπος που θα αναλάβει τον τίτλο, την επόμενη χρονιά. Στόχος είναι κάθε χρόνο να αλλάζει η πολιτιστική πρωτεύουσα των νησιών, να έρθουν σε επαφή καλλιτέχνες από διαφορετικές περιοχές, να γνωριστούν, ν’ ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις, να αφήσουν δείγματα του έργου τους στην εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα, να στηριχθεί η επαρχία και τα νησιά. Πολιτιστική πρωτεύουσα των νησιών για το 2014 είναι η Λέσβος.
Πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λέσβο
Δίμηνο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (7 έως 17 ετών) στον Πολυχώρο «Ιανός» για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται δύο ημέρες την εβδομάδα (6 ώρες) στον Ιανό (παραλία Λουτροπόλεως Θερμής), από τη γλύπτρια – κεραμίστρια Λένα Τριανταφύλλου, την εικαστικό Φερενίκη Τσαμπαρλή, τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μούτση και τον ηθοποιό – εικαστικό Μιχαήλ Δουκάκη.
Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος, ενώ το κόστος συμμετοχής θα οριστεί στη συνάντηση με τους γονείς τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, ώρα 20:00, στον Ιανό.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε καθημερινά 6 με 8 το απόγευμα στο τηλέφωνο: 6973 408357.
7 Ιουλίου ώρα 21:30 ΙΑΝΟΣ (παραλία Λουτροπόλεως Θερμής)
«Μια φορά κι έναν καιρό, με τραγούδι και χορό»
Η Ομάδα Παραστάσεων «ΠΑΡΑΛΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία πλαισιωμένη από χορούς και μουσικές της Ανατολικής Ευρώπης.
Καλλιτεχνική επιμέλεια-διδασκαλία χορών: Φλώρα Αντωνοπούλου
Αφήγηση-επιμέλεια κειμένων: Εύα Γιαννίκου
Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Αθανάσης, Βασίλης Δούκας
Επιμέλεια φορεσιών: Αγγελική Ντανιλέβσκα, Σουζάνα Ρουντένκο, Όλγα Πέτριβ,
Σοφία Ανδριώτου, Ευγενία Καραπάτσιου.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Γιώργο Καλλαρά για την ευγενική παραχώρηση του χώρου Φυσικής Αγωγής και Ρεφλεξολογίας «ΟΜΥΟΣΤΑΣΙΣ» για την προετοιμασία της ομάδας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
9 Ιουλίου, ώρα 21:30 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ – ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Μάνια Παπαδημητρίου «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία»
Ζούμε σε μια χώρα που όλα γύρω μας μάς λένε: «Θυμήσου… Τότε που… όπως γράφουν τα βιβλία… την παλιά την εποχή…. Τότε που οι γονείς μας ήταν στα θρανία… Όλα τότε ήταν πιο… κάπως… περισσότερο…» κι άλλα τέτοια συγκριτικά, που βγάζουν πάντα σκάρτο το παρόν κι εμάς μαζί του.
Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε λοιπόν μια φορά δίχως νοσταλγία… να θυμηθούμε τα γεγονότα για να δούμε μήπως αυτό το εξιδανικευμένο χτες δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση; Μήπως είναι απλώς η δική μας η νεότητα που όπως αποχωρεί θέλει να κρατήσει μαζί της και όλα τα καλά και να μας αφήσει μόνο με τις λύπες; Και αν είναι ένα παιχνίδι των αισθήσεων του παρόντος η μνήμη του καθενός ξεχωριστά, τότε τί είναι η περίφημη συλλογική μνήμη; Όλα αυτά που μας μάθαιναν στο σχολείο να αγαπάμε; Η ιστορία, η ποίηση, τα τραγούδια, οι ζωγραφιές αυτών που συνιστούν όλα αυτά που μάθαμε πως είναι πατρίδα ‑ όχι με την εθνικιστική έννοια αλλά με την έννοια της ταυτότητας και της καταγωγής; Όλα αυτά που μοιάζουν να μετασχηματίζονται τα τρία τελευταία χρόνια σε κινούμενη άμμο και να αλλάζουν δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο μπροστά στα μάτια μας; Τι γίνεται με όλα αυτά που ακόμα κι αν λάθος μάθαμε να τα αγαπάμε… τώρα όμως έγινε και δεν αλλάζει;…
Γιατί η μνήμη είναι χημεία και όταν γράψει κάτι στην ψυχή του ενήλικα δεν ξεγράφει όσο κι αν το θέλουν οι εποχές. Τι θα κάνουμε λοιπόν με όλα αυτά; Και με την κατάθλιψη που ελλοχεύει να μας ρίξει η σημερινή μιζέρια; Μήπως το μόνο που μένει να κάνουμε για να αντισταθούμε είναι Τέχνη; Να φτιάχνουμε δομές για να δικαιολογούμε αυτές τις μνήμες; Για μένα αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντέξω την πραγματικότητα…
Μάνια Παπαδημητρίου κείμενα, τραγούδι
Άρης Γραικούσης πιάνο, τραγούδι
Σε περίπτωση εξάντλησης των εισιτήριων για τις εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης θα υπάρχει δυνατότητα να δοθεί άλλη μια παράσταση την αμέσως επόμενη ημέρα. Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης θα έχουν γενική είσοδο δέκα ευρώ.