Search

Φλας Μπακ: Βουτιά στο αγροτικό παρελθόν της Άντισσας

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο έπεσε στα χέρια μας αναζητώντας σε παλιούς τόμους των Πολιτικών, ιστορίες παλιές για τον τόπο. Διαβάζοντας τα κείμενα για τη στήλη “Νιος ήμουν και γέρασα” θυμηθήκαμε το αγροτικό παρελθόν της Άντισσας που μας θύμθσε το γνωστό άσμα  “Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά”

“Η  Άντισσα είναι  το δίχως άλλο ένα αρχοντικό  χωριό. Χτισμένη  στην κορυφή ενός  υψώματος, δεσπόζει της περιοχής  του ΒΔ τμήματος  της νήσου. Φιλοπρόοδοι  και πολιτισμένοι  οι κάτοικοι της  περιποιούνται  το χωριό τους που έχει μια εμφάνιση μικρής πόλεως.

Η άριστη κτηνοτροφική επίδοση  των χωρικών  έδωσε στην κοινότητα  μια σχετικά  εύρωστη οικονομία. Πάντως και εδώ το ρεύμα  της φυγής  μείωσε  τον πληθυσμό.  Από 3.200 που ήταν οι κάτοικοι  σήμερα αριθμούν  τους 2.600.  Αυτό φυσικά δείχνει  ότι οι γενικές  συνθήκες  διαβιώσεως  και επαγγελματικής  απασχολήσεως  δεν είναι τόσο ευχάριστες. Και οι κάτοικοι του ορεινού  αυτού χώρου αναζητούν άλλους τόπους δια την καλλιέργειαν  επαγγελματικήν επίδοσιν. Από απόψεως ηλεκτροφωτισμού  η κοινότης  ευρίσκεται  μάλλον σε καλό σημείο.

Το ηλεκτρικό ρεύμα παρέχεται   από την 4.30 έως 12.30 το  βράδυ. Πρόβλημα υφίσταται  δια την ύδρευσιν. Το νερό δεν επαρκεί  ιδίως τους  θερινούς μήνες. Σημειωτέον  ότι έρχεται από μακριά  δι’ αντλήσεως   θα πρέπει  το δίκτυο υδρεύσεως να επεκταθεί  και να χρησιμοποιηθούν  και άλλες πηγές που βρίσκονται  σε έτερα σημεία. Αγροτικοί δρόμοι  θα πρέπει να διανοιγούν  προς την θαυμάσια τουριστική θέση του Γαβαθά και ακόμα προς τις θέσεις  «Λάψαριο» και «Τσέφος».  Εις τους χειμάρρους Βούλγαρη, Κάμπο και Λυγερνή  πρέπει  να γίνουν  έργα διευθετήσεως  για να παύσουν οι μεγάλες ζημιές  που προκαλούν  και στα παρακείμενα ελαιοκτήματα και στις καλλιεργήσιμες  εκτάσεις. Φροντίδα πρέπει ιδιαίτερη να προσεχθεί  για το κτίριο του Γυμνασίου Αντίσσης.

Το Γυμνάσιο  στεγάζεται τώρα σε ένα  κοινοτικό κτίριο που δεν πληροί τις απαιτούμενες για εκπαιδευτήριο προϋποθέσεις. Ασφαλώς το γυμνάσιο  Αντίσσης  πρέπει να αποκτήσει  μια συγχρονισμένη στέγη.  Το μέλλον της Αντίσσης είναι η κτηνοτροφία.  Εκτεταμένοι βοσκότοποι  υπάρχουν στην περιοχή μικράς σήμερον αποδόσεως εις χορτονομήν  διότι δεν έγινε ακόμα καμία προσπάθεια  αξιοποιήσεως. Ενώ  εάν δοθούν δάνεια μπορεί να γίνει μια αξιόλογη  προσπάθεια αυξήσεως της αποδόσεως σε χορτονομή. Τουριστικώς η περιοχή  του Γαβαθά  παρέχει θαυμάσιες  δυνατότητες. Το επίνειον αυτό της ‘Άντισσας  πρέπει να αποκτήσει  ένα φαρδύ  και άνετο δρόμο για  να καταστούν οι ωραίες του αμμουδιές  προσιτές  σε όσους θέλουν  να χαρούν μια θελκτική  θάλασσα και ένα ηλιοπλημμυρισμένο  τοπίο”