Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης φύσης
Πραματοποιήθηκε χθες η εξόρμηση στη λιμνοδεξαμενή Μολύβου
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και το φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού.
Απολογισμός εξόρμησης δακτυλίωσης στη Σκάλα Ερεσού
Την περασμένη Κυριακή 7 Νοεμβρίου, το πρωί, εξορμήσαμε στην κοίτη του Ψαροποταμού στη Σκάλα Ερεσού. Λόγω των περιορισμένων, μέχρι στιγμής, βροχοπτώσεων, η κοίτη ήταν στεγνή στα ανάντη της γέφυρας σημεία που μπορούσαμε να προσεγγίσουμε. Εκεί, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ειδικών διχτυών σύλληψης πουλιών και στη συνέχεια στην δακτυλίωσή τους. Δακτυλιώθηκαν 22 πουλιά από 6 διαφορετικά είδη με πιο κοινά τον Κοκκινολαίμη και τον Μαυροσκούφη, χειμερινούς επισκέπτες και, επίσης, το Ψευταηδόνι, που παραμένει στους μικρούς και μεγάλους υγροτόπους του νησιού μας όλο το χρόνο. Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα πουλιά που εμφανίζονται στον υγρότοπο του τόπου τους και να ενημερωθούν για τον τρόπο που μπορεί να μελετηθούν με σκοπό τη διατήρησή τους.
Εξόρμηση στη λιμνοδεξαμενή Μολύβου
.Ο υγρότοπος αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής ΖΕΠ GR4110012 «Βόρεια Λέσβος» και έχει μεγάλη οικολογική αξία καθώς διατηρεί γλυκό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λειτουργώντας ως χώρος τόσο καταφυγίου και τροφοληψίας όσο και αναπαραγωγής για είδη υδρόβιων πουλιών της περιοχής. Στην προσπάθεια να γνωρίσουμε τα είδη πουλιών που ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή του υγροτόπου, εργαλείο μας θα γίνει για άλλη μια φορά η δακτυλίωση πουλιών.
Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση/δακτυλίωση πουλιών. Οι ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (6 ετών και άνω), διαρκεί 1 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.
Η δακτυλίωση, και αυτή τη φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Περισσότερα για τα πουλιά, τη δακτυλίωση και τις προστατευόμενες περιοχές στη Λέσβο στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.