Search

Γ.Μουζάλας:Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί

Άλλα λέει ο Μουζάλας και αλλά συμβαίνουν στο νησι.Ο Υπουργός δήλωσε πως διαπίστωσε ότι υπάρχει χώρος στον Κάρα Τεπε κατα την επίσκεψη του την περασμένη εβδομάδα ενώ ο διευθυντής του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης έχει απο το πρωί επικοινωνήσει στο Υπουργείο ότι μπορεί να δεχτεί μονο 100 άτομα ακόμα καθώς μετά η κατάσταση θα εκτραχυνθει.Συγκεκριμενα τους διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει ο Κάρα Τεπές κολαση

«Είχαμε άλλον έναν θάνατο και νιώθω συντετριμμένος γι αυτό. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακόμα τα ακριβή αίτια. Πρέπει να γίνει ιατροδικαστική εξέταση, η οποία παίρνει μια εβδομάδα. Από την ενημέρωση που έχω, γνωρίζω πως ακόμη ένας άνθρωπος είναι στο νοσοκομείο, ωστόσο η ζωή του είναι εκτός κινδύνου» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μόρια, είπε πως δεν μπορεί να μην συμπεριλάβει τον υπερπληθυσμό στα αίτια των θανάτων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως αυτός είναι ο μοναδικός λόγος. «Δεν θα πούμε ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη» υπογράμμισε.

Όπως επανέλαβε ο κ. Μουζάλας, από τον Σεπτέμβρη οι τοπικοί άρχοντες αρνούνται την παραχώρηση χώρων, ενώ οι ενώσεις ξενοδόχων έχουν πει στα μέλη τους να μη δέχονται πρόσφυγες, ούτε επί πληρωμή. «Οι απαγορεύσεις των ενώσεων υπάρχουν ακόμα και σήμερα, παρά τον χιονιά. Ευτυχώς ορισμένοι ξενοδόχοι μεμονωμένα, όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτέρεψαν δέχτηκαν ορισμένους ανθρώπους» είπε. Όπως επεσήμανε, στην ενδοχώρα όπου υπήρξε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα και χωρίς προβλήματα. Ξεκαθάρισε δε, πως η επίταξη χώρων από την κυβέρνηση δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις.

Μιλώντας για όσα πρόκειται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε πως από σήμερα θα μεταφερθούν 300 πρόσφυγες από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ, όπου το υπουργείο διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις παρά το γεγονός πως οι υπεύθυνοι του χώρου, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, είχαν ενημερώσει πως δεν υπήρχε διαθεσιμότητα. Ακόμη, σε οικόπεδο δίπλα από τον καταυλισμό θα μεταφερθούν 200-400 άτομα που θα φιλοξενηθούν σε μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές που τοποθετούνται ήδη, ενώ στη Λέσβο βρίσκεται και το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του ο Μουζαλα όπως μεταφέρθηκαν από την εφημερίδα Ντοκουμέντο.

Όπως αναφέρει  η εφημερίδα Ντοκουμέντο ο κ Μουζαλας είπε ακόμη πως υπάρχουν περίπου 400 πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πάρει το τρίπτυχο δελτίο, που λαμβάνουν όσοι πληρούν της προϋποθέσεις για να καταθέσουν αίτηση για άσυλο και προς το παρόν να μην επιστρέψουν στην Τουρκία. Η ταχύτερη μεταφορά αυτών των ανθρώπων στην ενδοχώρα θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Λέσβο, όπως τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην Ύπατη Αρμοστεία και σε όσα ειπώθηκαν για τα σχέδια που καθυστερούν από πλευράς υπουργείου, ο κ. Μουζάλας είπε πως το σχέδιο της Ύπατης Αρμοστείας τον Οκτώβριο μιλούσε για ολοκλήρωση της εγκατάστασης στη Μόρια στα τέλη Μαρτίου και ολοκλήρωση της εγκατάστασης 500 θέσεων στο Καρά Τεπέ στα τέλη Φεβρουαρίου και όχι νωρίτερα. Τόνισε πως δεν είναι διατεθειμένος να κατηγορεί κανέναν, αλλά να ξεκαθαρίσει τι ισχύει και τι όχι, ενώ χαρακτήρισε πολύτιμη την συνεισφορά της Ύπατης Αρμοστείας στην επίλυση προβλημάτων στο προσφυγικό.

Τέλος, αφού είπε πως έλαβε πρόσκληση και θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας στην Αυστρία όπου θα λάβουν μέρος η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έναν «νόμιμο δρόμο μετανάστευσης» εκτιμώντας πως σε περίπτωση που καταρρεύσει, «θα δοκιμαστούμε σκληρά».

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαζί με τον Ελβετό Πρέσβη Hans-Rudolf Hodel μοίρασαν λεξικά στους πρόσφυγες που διαμένουν στον Ελαιώνα. Τα λεξικά είναι γραμμένα σε 6 διαφορετικές γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί, Σορανί, Γαλλικά, Κιρμαντζί, Ουρντού) με μετάφραση σε Ελληνικά και Αγγλικά.